Δεν είναι λίγες οι φόρες που ένας άνθρωπος στέκεται απέναντί μας και μας ζητά να δείξουμε κατανόηση. Πρόκειται για μια λέξη απλή που ξεστομίζεται με τόση ευκολία από κάποιους που νιώθουν την ελευθερία τους να περιορίζεται. Ουκ ολίγες φορές έχουμε ακούσει από το ταίρι μας τη χαρακτηριστική ατάκα «δε με καταλαβαίνεις». Αλήθεια, ποια ζυγαριά μπορεί να μετρήσει τον βαθμό κατανόησης σε μια σχέση και ποια δόση είναι αρκετή για να νιώθει καθένας ότι τον καταλαβαίνουν;

Φταις πάντα εσύ που δεν τους καταλαβαίνεις ή μήπως για κάποιους η έλλειψη κατανόησης από μέρους σου αποτελεί δικαιολογία και παράλληλα διέξοδο για να ξεφύγουν απ’ τα προβλήματα που προκύπτουν στη σχέση; Πολλές φορές το «δε με καταλαβαίνεις» είναι ένας εύκολος τρόπος να ρίξεις ευθύνες στο ταίρι για μια σχέση που δε σε γεμίζει, να το φέρεις σε θέση να μην έχει άποψη για κάποιο θέμα. Κοινώς πρόκειται για ατάκα που βοηθά να στηθεί ένα καλά σκηνοθετημένο μελόδραμα, στο οποίο το σενάριο περιλαμβάνει μονόλογο και μάλιστα καλά ραμμένο στα μέτρα του ενός.

Δεν είναι καθόλου παράξενο το πρόσωπο που κατηγορείται για έλλειψη κατανόησης να νιώσει άσχημα ή ακόμα και να θυμώσει. Βρίσκεται με τα χέρια δεμένα, ενώ τα όποια επιχειρήματά του δεν αρκούν για ν’ αντικρούσει την άποψη του/της συντρόφου του. Σκέφτεται στιγμές  στη σχέση του και στην καθημερινότητα και αναρωτιέται πότε δεν έδειξε κατανόηση. Μήπως όμως όλα αυτά είναι προφάσεις για κάτι άλλο; Δικαιολογημένα το πρόσωπο που δέχεται την κατηγορία «δε με καταλαβαίνεις» πλημμυρίζεται και από απογοήτευση. Νιώθει να γκρεμίζεται σαν χάρτινος πύργος η προσπάθειά του να χτίσει κάτι με τον άνθρωπο που είχε δίπλα του. Νιώθει πως ό,τι έδωσε δεν ήταν αρκετό και πως ζούσε σε μια πλασματική φούσκα, όπου και νόμιζε ότι όλα ήταν ρόδινα.

Ακόμα όμως κι αν κάποιος σου ρίξει ευθύνες για έλλειψη κατανόησης, σπάνια θα σου πει τι ακριβώς θα έπρεπε να είχες καταλάβει και δεν κατάλαβες. Συνήθως θα σου πει κάτι γενικόλογο και μετά θα πρέπει να μαντέψεις τι είχε στο μυαλό του, ώστε να λύσεις τον γρίφο. Οι άνθρωποι σκεφτόμαστε διαφορετικά και δεν αντιμετωπίζουμε τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο. Όλοι κάποιες φορές πιστεύουμε πως σε ένα θέμα έχουμε απόλυτο δίκιο ή πως τα πράγματα είναι ξεκάθαρα για μας και αν κάποιος διαφωνήσει ή δει την κατάσταση από διαφορετική οπτική νιώθουμε πως δε μας καταλαβαίνει.

Η κατανόηση και η επικοινωνία είναι ζωτικής σημασίας για την πορεία μιας σχέσης. Αν δυο άνθρωποι δεν μπορούν να τα προσφέρουν ο ένας στον άλλον, η βαλίτσα δεν μπορεί να πάει πολύ μακριά. Το ταξίδι τους θα είναι σύντομο και τα εισιτήρια επιστροφής ήδη βγαλμένα. Το πρόβλημα ωστόσο είναι ακόμα μεγαλύτερο όταν ο ένας νιώθει πως ο άλλος δεν τον καταλαβαίνει την ίδια στιγμή που ο άλλος δεν μπορεί να αντιληφθεί τι πάει λάθος, αφού αυτό δείχνει πως υπάρχει και σοβαρό πρόβλημα επικοινωνίας.

Γι’ αυτό τον λόγο όταν ξεστομίζεις τη φράση «δε με καταλαβαίνεις», οφείλεις να σκεφτείς αν όντως ισχύει. Η φράση αυτή θα πρέπει να βασίζεται σε επιχειρήματα κι όχι να αποτελεί απλώς δικαιολογία για να καλύψεις κάτι άλλο. Διαφορετικά, αυτός που πραγματικά δεν καταλαβαίνει είναι εκείνος που αποφεύγει τις ευθύνες του.

Συντάκτης: Άντρη Χατζηγιάγκου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.