Το καλοκαίρι πάντα είναι συνδεδεμένο στο μυαλό μας ως η πιο ιδανική και κατάλληλη στιγμή για νέες γνωριμίες. Λίγο το αεράκι της θάλασσας που ανοίγει το μυαλό μας, λίγο τα δροσερά κοκτέιλ που το θολώνουν και το κάνουν πιο δεκτικό, λίγο τα καλοκαιρινά μπάνια, λίγο οι ξέγνοιαστες στιγμές διακοπών, χαλαρώνουμε και νιώθουμε πιο ελεύθεροι να εκφραστούμε. Το καλοκαίρι συνεπάγεται διακοπές και στις διακοπές είναι γνωστό πως νιώθουμε την πολυπόθητη απελευθέρωση, μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα όσων μας ξέρουν· ξεσφίγγουμε λοιπόν κατά πολύ τους εαυτούς και τους αφήνουμε να πειραματιστούν.

Το καλοκαίρι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το φλερτ και κατά συνέπεια με τον έρωτα. Πόσο μάλλον όταν είμαστε σε διακοπές. Κι αν η τύχη μας φέρει να πάμε διακοπές εμείς και η μοναξιά μας, είναι ακόμα πιο ιδανικό να αφεθούμε στα φλερτ που μπορεί να προκύψουν. Ιδανικό σκηνικό, ένα βράδυ σε ένα παραλιακό μπαρ, με τα κοκτέιλ στο χέρι και τη μουσική να κάνει τον κόσμο να ξεφαντώνει. Ποιος θα έλεγε όχι σε κάτι που προέκυψε μέσα σε μια τόσο ιδανική κατάσταση; Κάπως έτσι γίνεται η αρχή μια νέας γνωριμίας, σε μέρες μάλιστα που είμαστε μακριά από τη ρουτινιασμένη καθημερινότητα. Στο ακόμα πιο ωραίο σενάριο, θα μπορούσε το φλερτ να εξελιχθεί σε ένα πανέμορφο νησί με παραλίες από αμμουδιές και καταγάλανα νερά. Το καλοκαίρι από μόνο του είναι ρομαντικό, δε χρειάζεσαι τίποτα παραπάνω για να κερδίσει το παράσημο.

 

 

Αν η νέα γνωριμία εξελιχθεί στο κάτι παραπάνω, τότε ξαφνικά η μικρή διαφυγή μας παίρνει μια πιο κινηματογραφική όψη. Η παρέα μεγαλώνει και περνάμε τις μέρες μας εξίσου ξέγνοιαστα, αλλά με ένα πολύχρωμο φίλτρο να καλύπτει τα πάντα. Φυσικά αυτό που κάνει τη διαφορά είναι ότι η γνωριμία γίνεται υπό εντελώς διαφορετικές συνθήκες. Στις διακοπές, έχουμε ανάγκη να περάσουμε καλά και να ξεκουραστούμε κινούμαστε λοιπόν με τρόπο τελείως απομακρυσμένο από ό,τι ασκεί πίεση. Αφήνουμε τους εαυτούς μας να λειτουργήσουν χωρίς φραγμούς και χωρίς τις σκέψεις του μετά να θέτουν όρια.

Οι μέρες περνάνε και νιώθουμε πως θα έρθει μια γλυκόπικρη επίγευση. Γλυκιά γιατί οι αναμνήσεις που μένουν μόνο έτσι θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν. Κι από την άλλη πικρή γιατί οι διακοπές τελειώνουν, μαζί και το ωραίο παραμύθι. Οπόταν, θέλοντας και μη, θα πρέπει όλοι να επιστρέψουν στην καθημερινή ρουτίνα, τη γεμάτη πίεση. Τι γίνεται όμως όταν οι δρόμοι από το νησί χωρίζουν και φτάνουν στους δρόμους των πόλεων και της κανονικής ζωής; Αυτό το φλερτ μένει ως μια όμορφη ανάμνηση που έκανε τις διακοπές πιο ιδιαίτερες ή μπορεί να έχει κάποια συνέχεια, έστω και μικρή;

Η κατάληξη του φλερτ έχει τρία σενάρια, ο καθένας διαλέγει και παίρνει. Το πρώτο και το πιο ρομαντικό σενάριο -μα και συνάμα το πιο δύσκολο- είναι να εξελιχθεί σε σχέση. Λέμε πως είναι δύσκολο αφού ουσιαστικά μιλάμε για την αρχή μιας σχέσης από απόσταση, εκτός και ευθυγραμμίστηκαν τόσο οι πλανήτες που ξεκινήσατε από την ίδια πόλη και βρεθήκατε στο ίδιο νησί, στην οποία περίπτωση σκεφτείτε το σοβαρά. Η αρχή κάθε σχέσης απαιτεί άμεση επαφή. Όσες βιντεοκλήσεις και αν κάνουν τα δύο πρόσωπα, ακόμη και τατουάζ να το κάνουν το ακουστικό στο αυτί και να μιλάνε όλη μέρα, τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την άμεση επαφή. Είναι δύσκολα λοιπόν τα πράγματα. Είναι για τους τολμηρούς.

Στο δεύτερο -και πιο εύκολα υλοποιήσιμο- σενάριο, αυτή η νέα γνωριμία παραμένει στη σκηνή μα ως μια απλή φιλία. Και λέμε «απλή» γιατί κανείς δεν αναμένει να γίνουν και κολλητοί. Δε θα λένε τα νέα τους κάθε μέρα και πιθανότατα ποτέ δε θα ανταλλάξουν συμβουλές για τα γκομενικά τους. Θα είναι δυο άτομα «φίλοι», αλλιώς γνωστοί, που που δεν είναι αδύνατον να διατηρήσουν μια τυπική επαφή. Κι αν τύχει καμία φορά να επισκεφτεί ο ένας την πόλη του άλλου, να βρεθούν για ένα καφεδάκι. Γιατί; Επειδή σίγουρα υπήρξε κάτι που κέντρισε το ενδιαφέρον, καθώς και η θέληση για κάποια μικρή συνέχεια, μα υπήρξαν και οι πέντε στιγμές που έβγαλαν μια και καλή το άτομο από την κατηγορία του «α, να ένα πρόσωπο που θέλω για κολλητάρι μου».

Το τρίτο και πιο πιθανό σενάριο είναι αυτό του τίποτα. Καμία συνέχεια. Ο καθένας γυρνά στην πόλη του, στη δουλεία του και στην καθημερινότητά του. Και αν γίνουμε λιγάκι κυνικοί, η επιστροφή στην πόλη μπορεί να σημαίνει και την επιστροφή στην επίσημη σχέση, με το φλερτ στις διακοπές να ήταν απλώς ένα διάλειμμα. Μπορεί πάλι η ανάγκη για το διάλειμμα να ήταν πιο ουδέτερη, αλλά από τη στιγμή που ο σκοπός επιτεύχθηκε ο κύκλος να έκλεισε.

Φυσικά μπορεί να υπάρξει και μια επικοινωνία απλώς για κάποιες μέρες. Μια μικρή παράταση και μια τελευταία τζούρα διακοπών μέσα στους ρυθμούς της καθημερινότητας. Κάποια ανταλλαγή μηνυμάτων και φωτογραφιών, ή ίσως μερικά πρωινά «καλημέρα» που με τον καιρό σβήνουν. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι -όπως πολλοί λένε- ό,τι γίνεται στις διακοπές μένει στις διακοπές.

 

Συντάκτης: Άντρη Χατζηγιάγκου
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Ρουσσάκη