Η ερωτική επαφή είναι και βιολογική ανάγκη -πέρα από διαδικασία της τεκνοποίησης-, καθώς βελτιώνει την ψυχική υγεία, όπως ακριβώς το φαγητό, η γυμναστική, το διάβασμα. Στη ζωή μας έχουμε συγκεκριμένες αξίες, τις οποίες και προσπαθούμε ν’ ακολουθήσουμε. Το ίδιο ακριβώς πρέπει να ισχύει και για την ερωτική μας ζωή, η οποία οφείλει να διέπεται από αρχές.

Καθένας έχει συγκεκριμένες προτιμήσεις σε αυτόν τον τομέα και οφείλει να τις υποστηρίζει. Να επιμένει στα θέλω του. Η ανταλλαγή απόψεων είναι απαραίτητη και το να μιλάμε ανοιχτά για θέματα που έχουν να κάνουν με την ερωτική επαφή είναι υγιές, μιας και διώχνουμε τα κοινωνικά ταμπού και τα άβολα συναισθήματα που την συνοδεύουν. Ωστόσο, την ίδια στιγμή που εξωτερικεύουμε τις σκέψεις μας, οφείλουμε ν’ ακούμε το μυαλό και το σώμα μας, σεβόμενοι τα όριά μας. Δεν πρέπει να αφήνουμε τις ερωτικές μας αρχές να καταπατώνται. Είναι υποκειμενικό το πώς αντιμετωπίζει καθένας τις προσωπικές του στιγμές και τον έρωτα, το πού μπορεί να φτάσει, τι του αρέσει και τι όχι, τι περιμένει από τον/τη σύντροφό του και τι είναι έτοιμος να δώσει.

Οι ερωτικές μας αρχές όχι μόνο δε μας εγκλωβίζουν σε κουτάκια περιορίζοντάς μας, αλλά μας απεγκλωβίζουν, μας αφήνουν ελεύθερους, μας κάνουν να νιώθουμε άνετα με τον εαυτό μας και με τα πρόσωπα που συναναστρεφόμαστε ερωτικά. Δε μας βάζουν στη διαδικασία να σκεφτούμε να κάνουμε κάτι μόνο και μόνο γιατί αρέσει σε κάποιον άλλο, πιέζοντας τον εαυτό μας.

Πολλές φορές οι προτιμήσεις του ενός δε συμπίπτουν με τις προτιμήσεις του άλλου. Μπορεί κάποιος να προτιμά την πολυσυντροφικότητα και κάποιος άλλος να θέλει να ‘ναι μονογαμικός, μπορεί σε κάποιον να αρέσει η καθημερινή επαφή και κάποιος άλλος να αρκείται σε μικρότερη συχνότητα ή και σε καθόλου. Μπορεί κάποιοι να έχουν κάπως πιο ιδιαίτερες και όχι τόσο συνηθισμένες προτιμήσεις -κι αυτό δεν είναι καθόλου ντροπή. Όσο περνάει ο καιρός μπορεί ακόμα κι εμείς ν’ αλλάζουμε προτιμήσεις στο κομμάτι της ερωτικής επαφής, να τροποποιούνται οι ανάγκες μας και τα θέλω μας, να προσθέτουμε και να αφαιρούμε συνεχώς πράγματα στη λίστα μας. Μπορεί κάποιος να μην προτιμά να παίρνει προφυλάξεις κατά τη διάρκεια της επαφής και κάποιος άλλος να είναι κάθετος σε αυτό το θέμα. Για να εφαρμοστεί όμως κάτι πρέπει να συμφωνούν και οι δύο κι όχι να προσπαθεί ο ένας να πείσει τον άλλο να δοκιμάσουν κάτι καινούριο για να περάσει το δικό του.

 

All About Sex | eBook


€5,00

-----

 

Οφείλουμε κι εμείς με τη σειρά μας να προσδιορίσουμε τι μας αρέσει στο κομμάτι της ερωτικής επαφής, να αναγνωρίσουμε τις προτιμήσεις μας, για να μπορέσουμε έπειτα να τις επικοινωνήσουμε στον/στη σύντροφό μας, με στόχο μια υγιή ερωτική σχέση. Δεν πρέπει να διστάζουμε να εκφράσουμε όσα έχουμε στο μυαλό μας, τυχόν ανησυχίες ή προβληματισμούς, υπό τον φόβο μην περάσουμε λάθος μηνύματα ή μήπως οι απόψεις μας δε γίνουν αποδεκτές. Μπορεί απλώς να μην ταιριάζεις με κάποιον στον συγκεκριμένο τομέα. Είναι απόλυτα φυσιολογικό και δε σημαίνει πως κάποιος πρέπει να αλλάξει μυαλά για να βρεθείτε κάπου στη μέση. Εδώ, η πιο υγιής λύση είναι να προχωρήσει καθένας παρακάτω.

Αν ξέρεις τι θες και πώς το θες, εκτός του ότι τονώνεις την αυτοπεποίθησή σου στον ερωτικό τομέα, το απολαμβάνεις και περισσότερο. Είναι σημαντικό να θέτεις όρια που θα προκύπτουν από τις προτιμήσεις σου και που θα σε κάνουν να νιώθεις ασφαλής. Με τη σειρά σου, για τη διαμόρφωση μιας υγιούς ερωτικής σχέσης, οφείλεις να σέβεσαι τα όχι και τις επιθυμίες του συντρόφου σου. Για να εξελιχθεί η ερωτική σου ζωή πρέπει να μιλάς, να επικοινωνείς τα αισθήματά σου και πώς σε κάνει κάθε κατάσταση να νιώθεις, τι σε εξιτάρει και τι σε χαλάει. Εξάλλου, μέσα από την αλληλεπίδρασή σου με άλλους προσπαθείς κι εσύ να σε γνωρίσεις καλύτερα, να σε ανακαλύψεις και να εντοπίσεις παρακλάδια της προσωπικότητάς σου, τα οποία θα αφήσεις στη συνέχεια να διακρίνει και ο/η παρτενέρ σου.

Το θέμα είναι να μάθουμε να σεβόμαστε τον άλλο. Γι’ αυτό θα λέγαμε ότι είναι απαραίτητο να γίνει υποχρεωτικό μάθημα στα σχολεία η σεξουαλική αγωγή. Να υπάρχει ένα πρόγραμμα που την ώρα που θα υπολογίζει την ελευθερία του καθενός να έχει τις δικές του προτιμήσεις, θα ορίζει και τις κόκκινες γραμμές, διαμορφώνοντας αξίες που ίσως περιορίσουν τα περιστατικά αυθαιρεσίας, βίαιης συμπεριφοράς, εκμετάλλευσης και κακοποίησης στον ερωτικό τομέα.

Για να γίνουν όλα αυτά πρέπει να μιλάμε. Θέλουμε μια κοινωνία ανοιχτή που δε θα κρύβει τα προβλήματά της, αλλά θα τα συζητά και θα ψάχνει λύσεις καθημερινά. Καθένας έχει τις προτιμήσεις του και οφείλουμε να τις αποδεχτούμε, αρκεί να μη μας προσβάλλουν και να μην εμποδίζουν κι εμάς με τη σειρά μας να έχουμε τις δικές μας. Οφείλουμε να επιμένουμε στα θέλω μας, να μην αφήνουμε κανέναν να μας καταπιέζει και κάθε άγγιγμά μας να ‘χει κάτι από τρυφερότητα.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Άρτεμη Σαπουντζόγλου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.