Αν έπεφταν μια μέρα ξαφνικά όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τι θα γινόταν άραγε; Πόσο άγχος και πανικός θα επικρατούσε; Θυμάται, μήπως, κανείς πως ήταν όλη μας η ζωή πριν το instagram, to facebook κι όλα τα υπόλοιπα social media; Γιατί στις μέρες η επικοινωνία γίνεται κατά βάση μέσω των social media κι αυτό είναι κάτι αυτονόητο. Ωστόσο, έχει μεγάλο ενδιαφέρον να αναλογιστούμε κι όλα τα συναισθήματα που προκύπτουν από τη χρήση όλων αυτών των μέσων. Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν με τα κυριότερα:

 

1. Το πρώην ταίρι σε κάνει unfollow

Πρώτο και καλύτερο συναίσθημα: Ο κρύος ιδρώτας και η ταραχή που σε λούζει όταν δεις το unfollow πρώην. Το μούδιασμα που νιώθεις είναι σαν να μην κυλάει πια αίμα στο σώμα σου, σαν να μην έχεις πια ανάσα, να έχουν κοπεί όλα σου τα νεύρα και να μην μπορείς να αντιδράσεις. Δε βγαίνει καν ο ήχος από το στόμα σου, έχεις γουρλώσει τα μάτια και προσπαθείς να καταλάβεις τι έχει μόλις συμβεί. Αρνείσαι κατηγορηματικά να το πιστέψεις και μένεις απλά να το κοιτάς καθώς η καρδιά χτυπάει με πανικόβλητο ρυθμό και εσύ. Ακούγονται κάπως δραματικά όλα αυτά, αλλά όλοι ξέρουμε πόσο πονάει.

 

2. Follow ή follow back από πρόσωπο

Αντίθετα, μόλις δεις το follow ή follow back από το crush σου νιώθεις σαν να ξανά γεννήθηκες ή να σου έχουν κάνει το καλύτερο δώρο που υπάρχει -κι εμφανίζεται λοιπόν ένα μόνιμο ασυναίσθητο χαμογελάκι στα χείλη. Βιώνεις τόσο έντονα την ευτυχία που εκείνη τη στιγμή ακόμα και το τζόκερ με τα 10.000.000 να ερχόταν απλόχερα, δε θα είχε καμία σημασία! Όταν δε ακόμα έχει προχωρήσει κάπως το μεταξύ σας και έχετε αρχίσει να μιλάτε και περιμένεις ανυπόμονα την απάντηση στο μήνυμα που μόλις έστειλε, όλο σου το σώμα δείχνει κόκκινο κι η καρδιά σου πάει να σπάσει. Βλέπεις αυτές τις τρεις τελίτσες να χοροπηδάνε καθώς ο χρήστης πληκτρολογεί και τα δευτερόλεπτα αυτά σου φαίνονται αιώνες, η καρδιά σου χτυπάει με ασταμάτητους ρυθμούς και τα άκρα σου είναι παγωμένα μέχρι να ανοίξεις να διαβάσεις το νέο μήνυμα.

 

3. Διαβάστηκε

Ήρθε κι η ώρα του διαβάστηκε. Εκεί νιώθεις σαν να έχει έρθει μια ακόμα μεγαλύτερη καταστροφή για τον κόσμο σου. Κάνεις χιλιάδες σκέψεις το δευτερόλεπτο για ν’ ανακαλύψεις τι μπορεί να είπες και να το πήρε στραβά. Τα ερωτηματικά σου είναι ξαφνικά πάρα πολλά όπως και οι αμφιβολίες για το αν σε θέλει. Οι αναλύσεις με κολλητάρια άπειρες, τα μηνύματα και τα screenshot στην ομαδική αμέτρητα κι έχεις κι ένα μόνιμο άγχος για το αν θα στείλει, πότε θα απαντήσει και ποια θα είναι η δική σου αντίδραση.

 

4. Το screenshot πήγε αλλού

Και τι έχει σειρά; Φυσικά το screenshot σε λάθος συνομιλία. Αυτό που θες να στείλεις στην ομαδική στους στενούς και τους κολλητούς και το στέλνεις σε αυτόν που μόλις έχεις κράξει, δεν πας μία και έχεις φάει 10 σειρές να περιγράφεις πόσο σε νευριάζει. Εκεί μιλάμε φυσικά για την απόλυτη ταπείνωση. Για το συναίσθημα με περιγραφή «να ανοίξει η γη να με καταπιεί και να μη βγω ποτέ ξανά έξω στο φως του ήλιου». Η ανωτερότητα κι η αυτοπεποίθησή σου βρίσκονται κυριολεκτικά στα τάρταρα και το μόνο που νιώθεις είναι ντροπή αποτυχία κι αυτοταπείνωση -σαν να σ’ έχει βρει η χειρότερη κατάρα.

 

5. Οι χαζομάρες του Τ9 και τα σπίτια που ‘χει κάψει

Το auto correct και τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει είναι αμέτρητα. Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω ποιος έχει κάνει τις ρυθμίσεις σ’ αυτήν την εφαρμογή και με ποιο σκεπτικό. Ούτε φυσικά το πώς όρισε τις αυτόματες λέξεις που ποτέ δε βγάζουν κανένα απολύτως νόημα -σε σχέση μ’ αυτά που ήθελες κανονικά να γράψεις. Εκεί η κατάσταση είναι από τραγική εώς απελπιστική, αφού βιώνεις τον πανικό τον ίδιο και το ρεζιλίκι του αιώνα μόλις συνειδητοποιήσεις τι ακριβώς έχεις στείλει. Πάντως αφού ξεπεράσεις το πρώτο σοκ μετά ξεσπάς αυτόματα σε γέλια, οπότε βγαίνει και κάτι καλό από την όλη υπόθεση.

 

6. Το πρώτο face time με το πρόσωπο

Το καλύτερο για το τέλος: Face time. Η κρίσιμη ώρα της πρώτης διαδικτυακής συνάντησης μετά από άπειρα reactions σε instagram stories.  Η αγωνία που νιώθει κάποιος γ’ αυτήν την πρώτη συνάντηση, μοιάζει μ’αυτή που αισθάνεται όποιος περνάει από συνέντευξη. Παρατηρείς τα πάντα στον χώρο τριγύρω, δεν αφήνεις ούτε μύγα να ξεφύγει, κοιτάς τον προσωπικό χώρο του άλλου και τις λάιβ αντιδράσεις του κι όλο αυτό κάπως σε εξιτάρει να ανακαλύψεις πράγματα για την προσωπικότητα, την καθημερινότητά του αλλά και για το πώς λειτουργεί στο ασφαλές περιβάλλον του.

 

Κι αυτά είναι μερικά, ίσως τα επικρατέστερα, συναισθήματα που νιώθει κανείς χρησιμοποιοώντας τα social media. Θα μπορούσε να γεμίσει με πολλά ακόμα η λίστα, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι να θυμόμαστε πως πίσω από κάθε οθόνη υπάρχει ένας άνθρωπος που βιώνει όλα όσα κι εμείς.

Συντάκτης: Κατερίνα Παρτσανάκη
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου