paul721

Γεννιόμαστε σε έναν κόσμο γεμάτο εγωισμό, μισαλλοδοξία κι εκμετάλλευση. Μεγαλώνοντας συναντάμε καταστάσεις κι ανθρώπους που αναδεικνύουν αυτήν την κακοήθη επιβίωση. Οφείλουμε, όμως, να αγνοήσουμε τις κακουχίες και να ορθοποδήσουμε για χάρη του εαυτού μας.  Μπορεί να ταπεινωθούμε από έρωτα, φίλους, γνωστούς, οικογένεια, παρά ταύτα πρέπει να κρατήσουμε ακέραιη την ταυτότητά μας και να μην αναλωθούμε σε επουσιώδη λάθη. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο όταν αγαπήσουμε πραγματικά κι αληθινά τον εαυτό μας.

Πίστευε στον εαυτό σου. Πρόσεχέ τον. Μην τον αφήνεις να πληγώνεται από ανούσιες καταστάσεις. Πριν προλάβεις να παραδώσεις τα όπλα σκέψου: «Μέχρι εδώ μπορώ;», «Μήπως αντέχω κι αυτό το εμπόδιο;», «Μπορώ να το προσπεράσω χωρίς να με ρίξει;» Θα πληγωθείς. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Θα πληγωθείς γιατί πρέπει, γιατί θα σε κάνει αυτό που είσαι. Να πληγωθείς, όμως, από κάποιον που άξιζε. Πώς θα καταλάβεις αν άξιζε; Γύρνα πίσω και δες πόσο σε άλλαξε. Αν δεν αποκόμισες κάτι από αυτό το χαστούκι, τελικά ίσως να μην άξιζε να πληγωθείς γι’ αυτόν τον λόγο. Έχε ψηλά τον εαυτό σου, λοιπόν, στήριζέ τον όταν σε έχει ανάγκη. Γιατί εσύ είσαι για σένα! Κανείς άλλος, μόνον εσύ.

Μην αφήσεις κανένα να σου αλλάξει το είδωλο που θες να σε αντιπροσωπεύει. Μην επιτρέψεις σε κανένα να αλλάξει το άτομό σου, αυτό που είσαι. Να ‘χεις άποψη, προσωπικότητα κι ελεύθερη βούληση. Να θες να ‘σαι αυτό που εσύ επιθυμείς κι όχι αυτό που επιθυμούν οι άλλοι. Η αυτοπεποίθηση είναι η επίθεση στην ανασφάλεια. Ξέρεις τι είσαι. Βρες την καλύτερη πτυχή του εαυτού σου κι ανάδειξέ την. Εκμεταλλεύσου τα αρνητικά σου σαν μια πικάντικη πινελιά της ταυτότητάς σου. Γιατί μια ολοκληρωμένη κι ακομπλεξάριστη προσωπικότητα δε φοβάται να δείξει τα αρνητικά της. Άλλωστε, ποιος θέλει το «τέλειο» δίπλα του; Βαρετό. Τέλειο είναι το αληθινό.

Πολλές φορές υπάρχει σύγχυση στις σκέψεις μας κι εκεί μπαίνουν τα ερωτήματα. «Μήπως δεν αξίζω τον έρωτα;», «Μήπως δε στηρίζω τους φίλους μου όσο πρέπει;» «Μήπως δεν είμαι καλός στη δουλειά μου;» Αυτή είναι η λεγόμενη «ανασφάλεια». Απ’ την άλλη, φυσικά κι υπάρχει περιθώριο εξέλιξης, γι’ αυτό όσο ζούμε μαθαίνουμε. Το μυστικό, όμως, είναι να μάθεις να εξελίσσεσαι ανοδικά.

Μέσα από κάθε γεγονός στη ζωή να απορροφάς μόνο τα θετικά που μπορεί να σου προσφέρει και τα άσχημα απλώς να τα πετάς στον κάδο απορριμμάτων. Αυτό δε γίνεται, όμως, έτσι αβίαστα, ούτε μπορείς να τοποθετήσεις κουτάκια στις συμπεριφορές των ανθρώπων. Είναι λάθος να ζεις σε ουτοπίες. Μελέτησε τον εαυτό σου και δες μέχρι πού μπορείς να φτάσεις. Ένας ενσυνείδητος άνθρωπος δε φοβάται να πληγωθεί. Όταν το πώς βλέπεις εσύ τον εαυτό σου, με το πώς νομίζεις πως σε βλέπουν οι άλλοι και με το πώς πραγματικά είσαι, συμπίπτουν, τότε έχεις απόλυτη κι ακριβή αυτογνωσία.

Πρόλαβε, λοιπόν, καταστάσεις που μπορεί να σε στιγματίσουν βαθιά. Στηρίξου στα πόδια σου και θαύμασε πρώτα απ’ όλα εσένα. Φτάνοντας στο σημείο να ‘σαι ο ήρωας του εαυτού σου νιώθεις περηφάνια, κάνεις μια γρήγορη αναδρομή στο παρελθόν και βλέπεις τις δυσκολίες που πέρασες, οι οποίες παρ’ όλα αυτά δε σε έριξαν. Είσαι εκεί. Ακόμα όρθιος και δυνατός.

Βλέπεις φωτογραφίες της παιδικής σου ηλικίας, ένα παιδάκι χαμογελαστό και ξέγνοιαστο. Εύχεσαι να γυρνούσες τον χρόνο πίσω, να το συμβούλευες για τα λάθη που σκοπεύει να κάνει στη ζωή του. Να του έλεγες από νωρίς να αγαπάει τον εαυτό του. Την ίδια στιγμή κοιτάζεις στον καθρέφτη και βλέπεις τι κατάφερες να κάνεις ολομόναχος. Χωρίς να ‘χεις κάποιον να σε συμβουλέψει. Εσύ είσαι ο ήρωάς σου. Σε αγαπάς. Τα κατάφερες!

Συντάκτης: Μαριάννα Κουτσικανίδου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!