anastasia1454

Είναι απολύτως φυσιολογικό όλες οι σχέσεις να έχουν εύκολες και δύσκολες στιγμές. Άνθρωποι είμαστε και οι διαθέσεις μας, όπως και οι αντιδράσεις μας ποικίλλουν. Δεν είναι δυνατόν να είμαστε πάντα κεφάτοι κι ευδιάθετοι.

Θα υπάρξουν στιγμές που θα είμαστε δύστροποι, αγενείς, απότομοι και με νεύρα. Ο πιο οικείος μας τη δεδομένη χρονική στιγμή, συνήθως ο σύντροφός μας, θα την πληρώσει.

Καμία σχέση δεν είναι τέλεια και καμία δε φτιάχτηκε, ούτε διατηρήθηκε χωρίς σκαμπανεβάσματα. Η ανθρώπινη φύση είναι ευμετάβλητη κι οι σχέσεις είναι συμφωνίες. Δεν είναι λογικό να συμφωνούμε σε όλα χωρίς να εκφέρουμε τη γνώμη μας, καθώς καμία προσωπικότητα δε γεννήθηκε όμοια με κάποια άλλη.

Η μόνη περίπτωση μια σχέση να έχει μόνο θετικές στιγμές είναι να καμουφλάρουμε τις αρνητικές μας αντιδράσεις, το θυμό, τα νεύρα, τα καταπιεσμένα μας συναισθήματα και να μην εκδηλώνουμε τίποτα στο σύντροφο, φίλο ή στο δικό μας άνθρωπο τέλος πάντων, με σκοπό να μη διαταράξουμε τα λιμνάζοντα ύδατα.

Οι υγιείς σχέσεις είναι ζωντανοί οργανισμοί. Δε γίνεται να μη νοσήσουν κάποια στιγμή, ούτε να είναι πάντα στις επάλξεις. Θα υπάρξουν κι οι κακές στιγμές, εκείνες που θα ξεσπάσουμε στο σύντροφό μας, θα εκτονώσουμε τα νεύρα μας στον κολλητό μας, θα μιλήσουμε απότομα στη μητέρα μας στο τηλέφωνο ή ακόμη θα παρεξηγηθούμε με τον άνθρωπο που μας ενδιαφέρει και θ’ απομακρυνθούμε για ένα διάστημα.

Το να βγάλουμε έναν άνθρωπο απ’ τη ζωή μας είναι το μόνο εύκολο. Το να αντιληφθούμε ότι καμία σχέση δεν είναι τέλεια κι όλες βιώνουν κρίσεις, θα μας οδηγήσει στη συνειδητοποίηση ότι πρέπει να προσπαθήσουμε για να διατηρήσουμε μια σημαντική σχέση στη ζωή μας.

Το θέμα είναι ν’ ανακαλύψουμε την αξία της κάθε σχέσης και να μάθουμε να ξεπερνάμε τους σκοπέλους των διαφωνιών και των αρνητικών συναισθημάτων. Όλοι έχουμε τρωτά σημεία κι όλοι έχουμε κακές στιγμές.

Οι άνθρωποί μας είναι τα αποκούμπια μας, είναι οι βράχοι που ξεσπάμε καθετί που μας ταλαιπωρεί. Μ’ αυτόν τον τρόπο όμως διαμορφώνουμε έναν ισχυρότερο δεσμό μεταξύ μας, γιατί μια σχέση που έχει δοκιμαστεί είναι δυνατότερη από μία που δεν έχει περάσει δύσκολα.

Ποιες σχέσεις αντέχουν στο χρόνο; Εκείνες που δεν έχουν ποτέ ξεσπάσματα; Εκείνες που δεν έζησαν ποτέ μία κρίση; Εκείνες που είναι ατσαλάκωτες και τις έχουμε αφήσει στην τύχη τους; Οι σχέσεις που επιβιώνουν είναι εκείνες που ζουν κάθε μέρα την τριβή των προσωπικοτήτων που τις απαρτίζουν και καταφέρνουν να βγαίνουν αλώβητες και πιο δυνατές μέσα απ’ τις συγκρούσεις.

Αν δε μάθουμε ν’ αγαπάμε τις αδυναμίες των δικών μας ανθρώπων και τα ξεσπάσματά τους, δε θα μάθουμε να χαιρόμαστε μ’ όλο μας το είναι τις πολύ καλές τους στιγμές.

Καμία σχέση δεν είναι τέλεια κι όλες έχουν ευχάριστες και δύσκολες στιγμές. Σημασία έχει ν’ αντιληφθούμε, όσο πιο νωρίς γίνεται, ότι η σχέση μας επιβιώνει μέσα απ’ αυτό το αλισβερίσι των ψυχικών μας διαθέσεων και βγαίνει πιο δυνατή. Δε χρειάζεται να εγκαταλείπουμε με την πρώτη. Οι σημαντικές σχέσεις πλάθονται μέσα από ανθρώπινες στιγμές, όχι από υποδειγματικά τέλειες, σαν σε βιτρίνα.

Η αξία μιας σχέσης φαίνεται μέσα στο χρόνο, αλλά και μέσα απ’ όσα μας προσφέρει. Όταν ένας άνθρωπος μας κάνει καλύτερους, ακόμη κι αν τσακωνόμαστε συχνά, μας κινητοποιεί να προσπαθήσουμε ακόμη περισσότερο και ν’ ανακαλύψουμε εκείνα που μας δένουν. Αρκεί να μην προσφέρουμε μόνο εμείς και να μην κάνουμε τη δουλειά, που πρέπει να γίνει κι απ’ τους δυο, μόνοι μας.

Ο Μαρξ είχε πει: «Ο άνθρωπος είναι οι σχέσεις του». Φρόντισε, λοιπόν, οι δικές σου ν’ αντιπροσωπεύουν πλήρως αυτό που είσαι και αυτό που προσπαθείς να χτίσεις.

 

Συντάκτης: Αναστασία Νάννου