Η απόλαυση έρχεται σε ανύποπτες στιγμές μέσα στη μέρα και μπορεί να προκύψει από τα πάντα. Παίρνει διάφορες μορφές κι αποχρώσεις ανάλογα με το ποιος είσαι και τι επιθυμείς, όμως η στη βάση της διατηρεί μια υπέροχη καθολική απλότητα, φέρνοντάς μας μικρές κρυμμένες χαρές της ζωής. Παρακάτω υπάρχουν 10 μικρές αλλά καθόλου ασήμαντες απολαύσεις που ομορφαίνουν τη μέρα μας και μάς κάνουν να σκάμε και κάνα χαμόγελο, μέσα στη λιτότητά τους.

 

1. Nα ξυπνάς με την άνεσή σου

Το να ξυπνάς από μόνος σου, χωρίς ξυπνητήρι και χωρίς κάποιος να σε έχει ενοχλήσει είναι πραγματική απόλαυση και ίσως ακόμη και πολυτέλεια στις μέρες μας. Ξυπνάς λοιπόν και το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να χουζουρέψεις και να σχεδιάσεις την υπέροχη μέρα που σε περιμένει.

 

2. Να απολαμβάνεις ένα καλό πρωινό που έφτιαξες μόνος σου

Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που ξεκινούν την ημέρα τους πολύ νωρίς και συνήθως υποκαθιστούν το πρωινό με ένα γρήγορο σνακ στο δρόμο για τη δουλειά. Ωστόσο, η διαδικασία του να φτιάξεις μόνος σου ένα καλό πρωινό για εσένα και τους αγαπημένους σου και να έχεις και το χρόνο να το απολαύσεις, είναι μια από τις μεγάλες χαρές της ζωής και ένα δυναμικό ξεκίνημα για κάθε μέρα.

 

3. Η πρώτη γουλιά καφέ

Όποια στιγμή της ημέρας και αν επιλέξεις να απολαύσεις τον καφέ σου, στο σπίτι, στη δουλειά ή στο αγαπημένο σου καφέ, η πρώτη γουλιά είναι πάντα μαγευτική. Φέρνεις την κούπα στα χείλη σου, κλείνεις τα μάτια και απλά αφήνεσαι στην ουσία αυτή που που διαπερνά το σύστημά σου και διεγείρει τις αισθήσεις σου.

 

4. Nα γδύνεσαι μετά από μια δύσκολη μέρα

Με όσο ενθουσιασμό και αν επιλέγεις τα ρούχα σου κάθε πρωί, ξέρεις πως με ανάλογη ανυπομονησία θα θέλεις απλά να τα ξεφορτωθείς όταν επιστρέφεις σπίτι σου στο τέλος της ημέρας. Μαζί με τα ρούχα, τις περισσότερες φορές αποβάλλεις και την κούραση και τις εντάσεις της ημέρας.

 

5. Ένα καυτό μπάνιο

Οφείλεις να το παραδεχτείς. Τίποτα δε συγκρίνεται με ένα καυτό μπάνιο οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Η στιγμή του μπάνιου είναι ιερή καθώς σου προσφέρει τις κατάλληλες συνθήκες να ηρεμήσεις, να ξετυλίξεις το ταλέντο σου στο τραγούδι ή ακόμη και γιατί όχι, να κάνεις διαλογισμό και να βάλεις τις σκέψεις σου σε μια τάξη.

 

6. Να σου κάνουν ένα καλό μασάζ

Οι ευεργετικές και θεραπευτικές ικανότητες του ανθρώπινου αγγίγματος έχουν πλέον αναγνωριστεί. Ένα καλό μασάζ σε ένα ζεστό περιβάλλον με χαλαρή μουσική και αρώματα, σίγουρα έχει την ικανότητα να σε μεταμορφώσει και είναι απόλαυση που δε συγκρίνεται.

 

7. Ένας καλός οργασμός

Ένας καλός οργασμός στο σωστό για σένα χώρο και χρόνο μπορεί να λειτουργήσει ως το καλύτερο γιατρικό. Σου παίρνει την ένταση, σε θεραπεύσει από πονοκεφάλους και σου απαλύνει το άγχος. Είτε τον απολαμβάνεις μόνος είτε με τον έρωτά σου, σίγουρα θα σε κάνει να νιώσεις στον έβδομο ουρανό έστω και για λίγο.

 

8. Ο χρόνος που περνάς με την οικογένεια και τους φίλους σου

Κάθε στιγμή με τους ανθρώπους που αγαπάς και είσαι μαζί τους ο εαυτός σου, είναι μοναδική. Στο οικογενειακό τραπέζι, στο κλαμπ ή ακόμη και στο παγκάκι της πλατείας, μαζί τους ο χρόνος κυλάει διαφορετικά.

 

9. Τα Χριστούγεννα

Είναι η εποχή του χρόνου που όλα μοιάζουν λίγο πιο όμορφα. Ακόμη και αν η καθημερινότητα και η ρουτίνα δε σταματούν ούτε όταν είναι Χριστούγεννα, μια ματιά σε ένα στολισμένο δρόμο και ένα γιορτινό τραπέζι είναι ικανά να σε κάνουν να νιώσεις και πάλι παιδί και να απολαύσεις την κάθε στιγμή.

 

10. Η στιγμή αμέσως μετά το καθάρισμα

Έχεις καταφέρει μετά από καιρό ίσως να φέρεις σε τάξη το σπίτι σου, που με τη δουλειά και τις υποχρεώσεις σου δεν προλάβαινες να το φέρεις βόλτα. Έχεις μόλις τελειώσει το καθάρισμα, μοσχοβολάει απορρυπαντικό και φρεσκάδα, όλα είναι στη θέση τους κι εσύ κάθεσαι στον καναπέ με ένα ποτήρι κρασί κι απολαμβάνεις το έργο σου. Να μην παινευτείς και λίγο, τόσο κόπο έκανες.

 

Είναι πολύ σύνηθες οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής να δημιουργούν συνεχώς καταστάσεις άγχους και πίεσης που δε μας αφήνουν να αφεθούμε στις μικρές απολαύσεις της καθημερινότητας που πολλές φορές με την πρόφαση της έλλειψης χρόνου μοιάζουν με αγγαρεία. Ωστόσο, είναι στο χέρι μας να βάλουμε περισσότερη αγάπη στη ρουτίνα μας, να τη στολίσουμε και στα πλαίσια της χούγκα, του δανέζικου τρόπου να περνάς καλά κάνοντας την καθημερινότητά σου λίγο πιο ιδιαίτερη· να αρχίσουμε να απολαμβάνουμε κάθε στιγμή. Η ευτυχία και η απόλαυση κρύβονται στα μικρά πράγματα. Ίσως, κυρίως εκεί.

Συντάκτης: Νεφέλη Μπαντελά
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου