fbdgnm

Λένε πως κάποτε η Μητέρα-Αράχνη τα βράδια έπλεκε τον ιστό της πάνω από τα κρεβάτια των μωρών και των μικρών παιδιών των ινδιάνων για να παγιδεύει εκεί τα κακά όνειρα και πνεύματα και με το πρώτο φως της αυγής να εξαφανίζονται μαζί με τον ιστό της κι αυτά. Αργότερα ο σοφός διδάσκαλος Ikatomi εμφανίστηκε στον πνευματικό αρχηγό της φυλής Λακότα με μορφή αράχνης και άρχισε να υφαίνει έναν ιστό σε στεφάνι από ξύλο ιτιάς, το προσέφερε στους ινδιάνους με σκοπό να το κρεμούν πάνω από τα κρεβάτια των μικρών τους για να τα προστατεύει στον ύπνο τους. Η βασική προϋπόθεση όμως για να λειτουργήσει ήταν η πίστη. Το ιερό αυτό αντικείμενο ονομάστηκε ονειροπαγίδα και είναι ένα όμορφο χειροτέχνημα.

Παραδοσιακά οι ονειροπαγίδες χρησιμοποιούνταν για βρέφη γι’ αυτό και ήταν φτιαγμένες από φθαρτά υλικά· όσο μεγάλωνε το παιδί και πλησίαζε η ενηλικίωση φθειρόταν και η ονειροπαγίδα. Οι ινδιάνοι άλλωστε θεωρούσαν πως ένας ενήλικας οφείλει να είναι αρκετά δυνατός και ικανός να αντιμετωπίζει μόνος τις φοβίες και τους δαίμονές του. Ωστόσο σε ειδικές περιπτώσεις τις χρησιμοποιούσαν και ενήλικες και τις φτιάχνανε από πιο ανθεκτικά υλικά.

Υπάρχουν πολλών ειδών ονειροπαγίδες καθώς κάθε φυλή έχει βάλει και τη δική της σφραγίδα. Το στεφάνι συνήθως ήταν φτιαγμένο από ιτιά, αφού είναι ένα ιερό δέντρο και συνδέει την υλική ζωή με τον πνευματικό κόσμο, ενώ  συμβολίζει την αναγέννηση μέσω της νίκης της ζωής απέναντι στον θάνατο, έχει ιαματικές ιδιότητες και διώχνει τον φόβο και φέρνει ισχυρά οράματα. Διαδεδομένη ήταν και η χρήση πεύκου που έφερνε δύναμη και προσέλκυε δυνατά και καλά πνεύματα καθώς και η χρήση της λεύκας που έφερνε οράματα με τους προγόνους. Ο εξωτερικός δακτύλιος ήταν ντυμένος με δέρμα ζώου και συμβόλιζε τον κύκλο της ζωής και του Ήλιου. Ο ιστός παραδοσιακά ήταν από νεύρα ζώου και συμβόλιζε τον ιστό της Αράχνης που δημιούργησε τον κόσμο και την ένωση που έχουν τα πάντα μεταξύ τους στο σύμπαν.

Συνήθως στο κέντρο της ονειροπαγίδας υπήρχε μία χάντρα ή ένα μικρό καθρεφτάκι που αντιπροσώπευε τη γιαγιά αράχνη που είναι το κέντρο όλων στο σύμπαν. Εκεί παγιδευόντουσαν όλοι οι εφιάλτες. Την πλέξη του ιστού διακοσμούσαν επίσης πολύχρωμες χάντρες που σκοπό είχαν να κρατήσουν τα όμορφα και σημαντικά όνειρα που χρειάζονται όλοι να έχουν στη ζωή τους. Όλα σε αυτό το ιερό αντικείμενο έχουν το δικό τους συμβολισμό, έτσι και τα φτερά της. Συμβολίζανε τον άνεμο και τη σοφία και ήταν και τα πρώτα φτερά του παιδιού κατά την ενηλικίωσή του. Ανάλογα με το ζώο που προερχόντουσαν συμβόλιζαν είτε τη δύναμη, είτε τη σοφία, είτε το θάρρος. Τα φτερά από αετό ή κουκουβάγια ήταν και τα πιο συχνά σε χρήση.

Η θέση της ονειροπαγίδας κανονικά είναι πάνω από το κρεβάτι κρεμασμένη, ωστόσο αν την τοποθετήσεις σε εισόδους και παράθυρα προστατεύεις τον χώρο σου από αρνητικές ενέργειες, αρνητικά πνεύματα κι ανεπιθύμητους επισκέπτες.

Όλοι κάπου έχουμε δει ονειροπαγίδα, είτε την αναγνωρίζουμε είτε όχι. Ήταν ένα ιερό σύμβολο προστασίας και πια διακοσμεί σπίτια, μαγαζιά και κάθε λογής χώρο.  Μπορεί να υλικά της να έχουν διαφοροποιηθεί με τα χρόνια, μα η συμβολική της σημασία παραμένει αναλλοίωτη. Αν θέλετε να κάνετε ένα δώρο σε κάποιον που νοιάζεστε σίγουρα είναι ένα από τα καλύτερα αφού έτσι εκφράζετε με τρυφερό τρόπο πως θέλετε να τον προστατεύετε για να ‘ναι ασφαλής ακόμη και όταν κοιμάται.

 

Συντάκτης: Νατάσα Π.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου