%cf%83%ce%b4

Μια δασκάλα στην Ιντιάνα των ΗΠΑ απολύθηκε γιατί διατηρούσε προφίλ στο Only Fans. Πόσο θα πρέπει να μας σοκάρει η είδηση αυτή; Πρόσφατα έγινε γνωστό πως μια δασκάλα δημοτικού σχολείου στις ΗΠΑ απολύθηκε καθώς κάποιος διέρρευσε αποκαλυπτικές φωτογραφίες της οι οποίες ήταν διαθέσιμες επί πληρωμή μέσω της πλατφόρμας του Only Fans. Μόλις το γεγονός έγινε γνωστό, ο διευθυντής του σχολείου της ανακοίνωσε τη διακοπή της συνεργασίας τους ενώ μάλιστα την ενθάρρυνε να επικεντρωθεί στη σταδιοδρομία της στο Only Fans.

Η 41χρονη Sarah Juree, η οποία παρεμπιπτόντως είναι ανύπαντρη μητέρα που αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες τις οποίες γνώριζαν όλοι οι συνάδελφοί της στο σχολείο, σοκαρίστηκε καθώς ήταν η πρώτη φορά που βίωνε την απόλυση από την εργασία της. Προκειμένου να μπορέσει να εξασφαλίσει τα προς το ζην για την οικογένειά της, η Sarah η οποία δίδασκε φυσική στο σχολείου, έκανε παράλληλα κι άλλες δουλειές που της εξασφάλιζαν επιπλέον χρήματα όπως η εργασία ως σύμβουλος διατροφής ή τα ιδιαίτερα μαθήματα εκτός σχολείου. Οι φωτογραφίες τις οποίες διέθετε επί πληρωμή σε όσους ακολούθους της έστελναν μήνυμα στο Only Fans, ήταν ένας ακόμη τρόπος να εξασφαλίσει επιπλέον χρήματα.

Η ίδια δήλωσε πως θεωρεί πως είναι ένας φυσιολογικός άνθρωπος όπως όλοι οι άλλοι και δεν καταλαβαίνει πώς μπορεί να θεωρείται τόσο μεγάλο πρόβλημα το γεγονός πως πληρώνεται για να στέλνει φωτογραφίες της ενώ αν το έκανε χωρίς να λαμβάνει χρήματα, θα ήταν κάτι φυσιολογικό. Στη μικρή κοινωνία στην οποία κατοικεί, έχει στιγματιστεί πια, εξαιτίας των γεγονότων.

Το φαινόμενο αυτό φυσικά δεν είναι νέο, καθώς έχουν γίνει γνωστές πολλές περιπτώσεις εκπαιδευτικών που έχασαν τη δουλειά τους για λόγους που καθόλου δε σχετίζονται με τα καθήκοντά τους εκτός της σχολικής αίθουσας. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ενός ζευγαριού εκπαιδευτικών από τις ΗΠΑ που έχασαν τη δουλειά τους όταν διέρρευσαν βίντεό τους από το Only Fans ή μιας δασκάλας από τη Βραζιλία η οποία έκανε το «λάθος» να είναι εκτός από εκπαιδευτικός και influencer του TikTok κι απολύθηκε εξαιτίας ενός σέξι χορού της σε ένα βίντεο.

Όσο κι αν νιώθουμε πως ζούμε σε μια αρκετά ( ; ) προοδευτική κοινωνία, τέτοιες περιπτώσεις έρχονται για να μας υπενθυμίσουν πως ίσως τελικά να μην είμαστε τόσο ελεύθεροι όσο εμείς νομίζουμε πως είμαστε. Σίγουρα, ειδικά σε τομείς που παραδοσιακά είναι πιο συντηρητικοί όπως είναι ο τομέας της εκπαίδευσης, τα στερεότυπα δεν έχουν εκλείψει, ακόμη κι αν η εποχή που ο δάσκαλος προκαλούσε φόβο στους μαθητές ή ήταν ένα άτομο που ασκούσε εξουσία στην τάξη ευτυχώς έχουν πια περάσει ανεπιστρεπτί.

Είναι σημαντικό βέβαια να τονίσουμε πως ακόμη ο δάσκαλος μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για τους μαθητές του, πράγμα που θα πρέπει να αποτελεί και τον πυρήνα του λειτουργήματός του. Ένας δάσκαλος μπορεί να είναι ένα μοναδικό πρότυπο για τους μαθητές του κάθε φορά που τους εμπνέει να ξεκινήσουν ένα καινούριο χόμπι, να διαβάσουν ένα βιβλίο που θα τους αλλάξει τη ζωή ή να κάνουν μια μικρή πράξη καλοσύνης. Ο δάσκαλος εμπνέει καθημερινά τους μαθητές του με τη στάση του μέσα στην τάξη, την αξιοπρέπειά του, την καλοσύνη του ή το πόσο δίκαιος είναι απέναντι σε όλους τους μαθητές του. Όπως και σε όλες τις περιστάσεις της ζωής, είτε το επικροτούμε είτε όχι, το πώς επιλέγει να διαθέσει κανείς τον εαυτό του και να βελτιώσει την οικονομική του κατάσταση δε μας αφορά, εφόσον αυτό είναι κάτι που το άτομο επιλέγει να κάνει συνειδητά, αυτοβούλως και νόμιμα.

Σε αυτό το σημείο είναι επίσης σημαντικό να διατηρεί κανείς και την επαφή του με την ωμή πραγματικότητα πέρα από παγιωμένες αντιλήψεις παλαιότερων εποχών σύμφωνα με τις οποίες οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να ζουν μια ασκητική ζωή από άποψη φιλοσοφίας ή και πρακτικά. Ασχέτως εάν το επάγγελμα του εκπαιδευτικού, ένα από τα πιο δύσκολα και απαιτητικά επαγγέλματα το οποίο πολλοί απλώς εξισώσουν με τρεις μήνες διακοπές το χρόνο, είναι ένα από τα πιο κακοπληρωμένα σε όλο τον κόσμο, είτε πρόκειται για τις ΗΠΑ είτε για τη δική μας χώρα. Αυτό βέβαια δε θα πρέπει να μας εκπλήσσει καθώς όλοι μας λίγο πολύ γνωρίζουμε έστω κι έναν εκπαιδευτικό που αρνήθηκε διορισμό σε σχολείο γιατί ο μισθός του δε θα μπορούσε να του εξασφαλίσει τα προς το ζην. Ακόμα και να το έκανε όμως, το ποια είναι η σεξουαλική του ταυτότητα, το αν φοράει μίνι ή έχει δέκα τατού, αν ακούει μέταλ ή διατηρεί προφίλ στο τίντερ, ποιον αλήθεια αφορά;

Καθώς λοιπόν οι συνθήκες της ζωής κάθε ανθρώπου διαφέρουν είναι καλό πριν κρίνουμε, να έχουμε στο μυαλό μας πως ο κάθε άνθρωπος που έχει τα δικά του προβλήματα αλλά κι αξίες στη ζωή, δικαιούται να κάνει ό,τι κρίνει ορθό για να βελτιώσει την ποιότητά της και να επιβιώσει κι αυτό θα πρέπει να γίνεται σεβαστό. Η Sarah πάντως είναι σίγουρο πως θα τα καταφέρει κι όπως η ίδια δήλωσε, πλέον έχει επικεντρωθεί στη δημιουργία περιεχομένου για διαδικτυακές πλατφόρμες κι έχει δει την ποιότητα ζωή της να εκτοξεύεται. Σε κάθε περίπτωση, εμείς της ευχόμαστε ό,τι καλύτερο.

Συντάκτης: Νεφέλη Μπαντελά
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου