Από κάθε άνθρωπο, να κρατάς το πρώτο και το τελευταίο του δώρο. Το πρώτο γιατί ήταν αυτό που επέλεξε για να σε εντυπωσιάσει. Λένε πως μέσα από ένα δώρο, κάποιος μπορεί να σε κρίνει καθημερινά. Ένα δώρο είναι ο τρόπος να δείξεις την εκτίμηση και το ενδιαφέρον σου. Το πρώτο δώρο φυσικά, είτε προορίζεται για το νέο σου ταίρι είτε για ένα νέο φίλο, είναι απόδειξη της άποψης που έχεις για το άτομο αυτό. Πέρα όμως από αυτό, δηλώνει και τη δική σου ανάγκη να εντυπωσιάσεις όχι μόνο με το γούστο αλλά και με το ποσό το οποίο διέθεσες για να αγοράσεις το δώρο αυτό. Μπορεί ακόμη κάποιος να επιλέξει να ασχοληθεί με το πρώτο δώρο πιο προσωπικά, μπορεί να είναι κάτι που έχει δημιουργήσει ο ίδιος.

Στην αρχή κάθε σχέσης, ξέρεις πως πρέπει να δουλέψεις σκληρά για να αποδείξεις πράγματα. Να καλείς συχνά για να δείξεις το ενδιαφέρον σου, να προτείνεις πράγματα για να δείξεις πως επιζητείς την παρέα του ή ακόμη και να προσπαθείς να κρύψεις τις δικές σου ατέλειες και σκοτεινές πλευρές για να ισχυροποιήσεις την ιδιαίτερη θέση σου στη ζωή του. Βέβαια, πίσω από την ανιδιοτέλεια και τον προσωπικό χαρακτήρα που έχει ένα δώρο που δημιούργησες ο ίδιος, μπορεί να κρύβεται και μια δόση αλαζονείας, ανασφάλειας αλλά και ανάγκη αυτοπροβολής. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να δείξεις πόσο προικισμένος μάγειρας, ζαχαροπλάστης, ποιητής ή ακόμη και σχεδιαστής είσαι από ένα δώρο που επιδεικνύει το ταλέντο σου και θα προκαλέσει σχόλια και θαυμασμό.

Το πρώτο δώρο που χαρίζεις σε κάποιον, σίγουρα θα σου προκαλέσει μεγαλύτερο ή μικρότερο άγχος γι’ αυτό πολλές φορές είναι  προϊόν συνεργασίας. Στην αρχή μιας γνωριμίας, γνωρίζεις ότι πολλές πτυχές του άλλου δε σου έχουν αποκαλυφθεί ακόμη. Ίσως δεν έχεις ερμηνεύσει σωστά το γούστο και τις προτιμήσεις του και κινδυνεύεις να φανείτε ακόμη και ασύμβατοι. Εκείνη λοιπόν είναι η στιγμή που μπορείς να επιστρατεύσεις τους πιο στενούς φίλους του παραλήπτη του δώρου. Όχι απαραίτητα για να διαλέξετε μαζί το δώρο αλλά για να σου δώσουν έστω μια άποψη. Κατά πάσα πιθανότητα δε θα κρατήσουν το μυστικό σου και θα σου χαλάσουν την έκπληξη. Το σημαντικό όμως είναι πως σίγουρα θα ανέβεις στα μάτια τους και θα έρθετε και λίγο πιο κοντά. Στην τελική, στο πρώτο δώρο όλοι δείχνουν επιείκεια και ο καθένας θα χαιρόταν να μάθει πως κάποιος κάνει κανονικότατη έρευνα για να του βρει το κατάλληλο δώρο.

Ωστόσο, κανείς δεν είναι εξίσου επιεικής όταν πρόκειται για το τελευταίο δώρο. Το τελευταίο δώρο είναι εξίσου σημαντικό με το πρώτο. Αυτό συμβαίνει γιατί ο άλλος σε ξέρει πια καλά. Το γούστο σου, τις παραξενιές σου, τι δε θα αποχωριζόσουν ποτέ και τι θα έμενε για πάντα κλεισμένο στο συρτάρι σου. Σε αντίθεση με το πρώτο δώρο, το τελευταίο δεν αποσκοπεί στο να εντυπωσιάσει ή να δείξει ενδιαφέρον. Η σημασία του είναι ξεκάθαρα συμβολική και συναισθηματική. Είναι ένα τεστ του πόσο καλά σε γνωρίζει ο άλλος ενώ μπορεί να γίνει και πηγή μεγάλης απογοήτευσης.

Το τελευταίο δώρο κάποιου, είναι απόδειξη του πόσο καλά κατάφερε να σε μάθει. Αν σε πλησίασε όσο θα ήθελες, αν έδινε σημασία στις λεπτομέρειες, αν παρατηρούσε όλα αυτά που εσύ ευχόσουν να παρατηρεί. Είναι επίσης σημαντικό πως, όσο περνούν τα χρόνια σε μια σχέση, τόσο τα δώρα τείνουν να είναι λιγότερο ιδιαίτερα. Είτε επειδή πια γνωρίζετε πολύ καλά ο ένας τον άλλο είτε επειδή τα δώρα πια μοιάζουν τυπικότητα χωρίς ιδιαίτερη σημασία. Πέρα λοιπόν από το είδος του τελευταίου δώρου, είναι σημαντικό να δίνουμε σημασία και στο αν τελικά μπήκε ο άλλος στον κόπο να μας χαρίσει ένα δώρο.

Την επαφή μας και τη σχέση μας με έναν άνθρωπο μπορούμε να τη μετρήσουμε με πολλούς τρόπους. Σίγουρα, ασφαλή συμπεράσματα μπορείς να βγάλεις μόνο όταν η σχέση αυτή έχει κάνει τον κύκλο της. Όταν λοιπόν αρχίσεις να μετράς τη σχέση αυτή, καλό είναι να ρίξεις μια ματιά στο πρώτο αλλά και το τελευταίο δώρο του ανθρώπου αυτού. Σίγουρα θα έχει πολλά να σου αποκαλύψει τόσο για εκείνον όσο και για εσένα.

 

Συντάκτης: Νεφέλη Μπαντελά
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου