Σημείωση: Το παρόν άρθρο δεν προσπαθεί σε καμία περίπτωση και με κανέναν τρόπο να προωθήσει τη χρήση ουσιών, ούτε αποτελεί αμιγώς επιστημονικό δεδομένο. Πριν κάνετε οτιδήποτε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. 

Σίγουρα δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που κατά τη διάρκεια περιόδων κρίσης και πίεσης ένιωσαν το άγχος να τους κατακλύζει και πολλοί είναι εκείνοι που πάλεψαν σκληρά με τις διαταραχές ύπνου. Αν κι οι συνθήκες κι οι συγκυρίες πολλές φορές δεν ευνοούν, είναι σημαντικό ο καθένας να προσπαθεί να μετριάσει το άγχος του με τρόπους που είναι ευεργετικοί για τον ίδιο. Ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες του καθενός, η ψυχοθεραπεία, ο διαλογισμός, η ενασχόληση με την άθληση και την τέχνη ή ακόμη και μια όμορφη βόλτα στη φύση αποτελούν λύσεις που οδηγούν σε ψυχική ανάταση και γενικότερη βελτίωση της διάθεσης. Δεν είναι λίγες ωστόσο οι περιπτώσεις που έχουμε ανάγκη περισσότερη υποστήριξη και πιο δραστικές λύσεις.

Όπως αναφέρει ο καθηγητής αναλυτικής χημείας, Νίκος Θωμαΐδης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο euronews, η χρήση αντικαταθλιπτικών κι αγχολυτικών φαρμάκων εκτοξεύτηκε στη χώρα μας στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης την περίοδο 2012-2015 κι εντάθηκε κατά το ξέσπασμα της πανδημίας από το 2020 έως και σήμερα.

Κάποια στιγμή στη ζωή σας, είτε έχετε μπει στη διαδικασία να δοκιμάσετε είτε όχι, σίγουρα έχετε ακούσει για τις ευεργετικές και χαλαρωτικές ιδιότητες της κάνναβης, ακόμη και για τους ανθρώπους εκείνους που έχουν πολύ έντονους και απαιτητικούς ρυθμούς ζωής. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή έκθεση για τη χρήση ουσιών για το 2022, 78,6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν κάνει χρήση κάνναβης τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους, στοιχεία τα οποία καθιστούν την κάνναβη ως την πιο συχνά χρησιμοποιούμενη παράνομη ουσία στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, το πεδίο εφαρμογής των πολιτικών για την κάνναβη στην Ευρώπη σταδιακά διευρύνεται ενώ όλο και περισσότερες χώρες της Ευρώπης, σε συνάρτηση με το νομικό τους πλαίσιο, επιτρέπουν τη χρήση εκχυλισμάτων κάνναβης σε τρόφιμα και καλλυντικά καθώς και τη χρήση της για ιατρικούς σκοπούς.

Η κάνναβη -όταν είναι καθαρή και η χρήση της γίνεται με μέτρο προς αποφυγή του εθισμού- μπορεί να λειτουργήσει ως ένα φυσικό αγχολυτικό μετά από μια απαιτητική ημέρα στη δουλειά ή τις στιγμές εκείνες που νιώθετε πως οι αρνητικές σκέψεις υπερισχύουν μέσα σας. Αν και δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες έρευνες πως η κάνναβη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέρος θεραπείας κατά του καρκίνου κι άλλων παθήσεων, σίγουρα συνεισφέρει στη μείωση των έντονων συμπτωμάτων ειδικά μετά τη χημειοθεραπείες ενώ μειώνει τους χρόνιους πόνους παθήσεων όπως είναι η αρθρίτιδα, ενώ έχει κι αντιφλεγμονώδη δράση.

Επιπλέον, η χρήση εκχυλισμάτων κάνναβης αρχίζει να κερδίζει έδαφος και στον τομέα των καλλυντικών και της κοσμητολογίας. Η κάνναβη μπορεί να είναι ευεργετική για το δέρμα καθώς το αναζωογονεί, το καταπραΰνει ενώ συγχρόνως μετριάζει και την εκδήλωση της ακμής. Δεν είναι λίγες οι κρέμες ενυδάτωσης με εκχυλίσματα κάνναβης ενώ μια μάσκα προσώπου με λάδι κάνναβης μπορεί να είναι το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας μετά από μια κουραστική ημέρα. Σύμφωνα με δημοσιεύσεις στο European Journal of Pain, η εφαρμογή λαδιού κάνναβης στο δέρμα μπορεί επίσης να έχει θεραπευτική επίδραση στη θεραπεία των φλεγμονών.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως ένα από τα βασικά συστατικά της κάνναβης είναι η ουσία κανναβοδιόλη (CBD) η οποία χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς και δεν είναι ουσία που επιδρά στη διάθεση, όπως το δεύτερο συστατικό της κάνναβης, η τετραϋδροκανναβινόλη (THC). Σύμφωνα με δημοσιεύσεις στο επιστημονικό περιοδικό Harvard Medicine Publishing, της Ιατρικής Σχολής του Harvard, η κανναβοδιόλη μπορεί να συνεισφέρει στο μετριασμό των συμπτωμάτων παιδικών ασθενειών όπως η επιληψία και το σύνδρομο Dravet, μειώνοντας ή σταματώντας εντελώς τις κρίσεις επιληψίας. Τέλος, μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση εθισμών διαφορετικού τύπου όπως για παράδειγμα του εθισμού που βιώνουν οι καπνιστές.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως η κάνναβη έχει θεραπευτικές ιδιότητες οι οποίες, όταν η χρήση της γίνεται με μέτρο κι εντός του νομικού πλαισίου κάθε χώρας, μπορούν να συνεισφέρουν σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Οι εφαρμογές της με το πέρασμα του χρόνου πληθαίνουν κι οι εναλλακτικές θεραπείες μοιάζουν να κερδίζουν έδαφος. Στην τελική, είτε δηλώνετε ανοιχτοί σε νέες μεθόδους χαλάρωσης, υγείας κι ευεξίας είτε όχι,  ρωτώντας και τον γιατρό σας είστε οι μόνοι που μπορείτε να καταλάβετε αν κάνει για εσάς.

Συντάκτης: Νεφέλη Μπαντελά
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου