Στη σύγχρονη ελληνική τηλεόραση έχουμε πλέον δει τα πάντα και μεταξύ αυτών, reality shows κι εκπομπές που σου υπόσχονται να φτιάξεις το στυλ σου, να ζήσεις τη μεγαλύτερη περιπέτεια της ζωής σου, να ζήσεις τον μεγάλο έρωτα ή ακόμη και να παντρευτείς. Οι εκπομπές αυτές, άλλοτε με μεγαλύτερη και άλλοτε με μικρότερη επιτυχία, καταφέρνουν για κάποιο λόγο, που παραμένει μυστήριο για κάποιους από εμάς, που δεν έχουν καταφέρει ποτέ να τις παρακολουθήσουν, να τραβήξουν το ενδιαφέρον του κοινού που είτε θέλει να σκοτώσει την ώρα του είτε απλά θέλει να ξεχαστεί. Ορισμένες φορές ωστόσο, η ζωή, ειδικά σε μια περίοδο που η συζήτηση περί των δικαιωμάτων του ανθρώπου, της έμφυλης βίας και κατάρριψης των πατριαρχικών στερεοτύπων  είναι πιο έντονη από ποτέ, έρχεται να μας θυμίσει πως υπάρχουν φωνές που επιχειρούν να μας πάνε χρόνια πίσω, για λίγα λεπτά δημοσιότητας και καρφί δεν τους καίγεται τα παράδειγμα το οποίο θα δώσουν.

  

Ένα τέτοιο παράδειγμα ή αλλιώς φαινόμενο, έγινε γνωστό πολύ πρόσφατα μέσω της εκπομπής Power of Love με παρουσιάστρια την Κατερίνα Καραβάτου που έκανε πρεμιέρα το βράδυ της Κυριακής από τη συχνότητα του ΣΚΑΙ. Ένας από τους παίκτες του παιχνιδιού, ο 26χρονος Νίκος Πελετιέ από την Κύπρο, συστήθηκε στο κοινό ως ένας coach των σχέσεων και πιο συγκεκριμένα σε μια κρίση μετριοφροσύνης δήλωσε πως είναι ο καλύτερος προπονητής σχέσεων σε ολόκληρο τον κόσμο κι αλλάζει ζωές. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ψάχνει έναν ακόμη έρωτα ώστε στο μέλλον να έχει διψήφιο αριθμό παιδιών.

Φυσικά, οι δηλώσεις αυτές, καμία εντύπωση δε θα έπρεπε να μας κάνουν, καθώς στα παιχνίδια αυτά, η πορεία ενός παίκτη συνήθως καθορίζεται από το κατά πόσο θα καταφέρει να τραβήξει την προσοχή του κοινού και να ξεχωρίσει, ακόμη και για τους λάθος λόγους. Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απόψεις του για τις γυναίκες. Σύμφωνα λοιπόν με τον κύριο Παλατιέ, οι γυναίκες υπάρχουν στην κοινωνία μόνο και μόνο για να ανατρέφουν τα παιδιά αλλά και για να υποστηρίζουν τους συζύγους τους. Σε καμία περίπτωση δεν πάει το μυαλό του στο γεγονός πως είναι άνθρωποι με τη δική τους βούληση, όνειρα και επιδιώξεις. Κι αν κάπου εδώ νομίζετε πως ξαφνικά επιστρέψατε στην εποχή του χαλκού, μάλλον κάνετε λάθος, καθώς ένας από τους μεγαλύτερους τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας έχει δώσει βήμα στον άνθρωπο αυτό να εκφράζει τον σeξιστικό του λόγο ελεύθερα, στην prime time ζώνη.

  

Οι απόψεις του δε, δεν περιορίζονται απλά στον ρόλο της γυναίκας αλλά και στο γενικότερο χαρακτήρα και συμπεριφορά της. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι γυναίκες έχουν μια τάση προς τη χειραγώγηση κι ακόμη κι όταν κλαίνε μπροστά στους άνδρες, προσποιούνται για να τους χειραγωγήσουν. Συγχρόνως, στο δεύτερο επεισόδιο, συμβούλευσε και τους άνδρες συμπαίκτες του, να μην κλαίνε ποτέ μπροστά σε κόσμο παρά μόνο όταν είναι μόνοι τους, διαιωνίζοντας έτσι για ακόμη μια φορά στερεότυπα που δημιούργησαν αρκετούς μόνους, εγκλωβισμένους και καταπιεσμένους ανθρώπους στο παρελθόν. Τέλος, εκτός από ειδικός των σχέσεων, ο συγκεκριμένος συμμετέχων φαίνεται να έχει και ισχυρές απόψεις ως προς την αισθητική, καθώς όπως σημείωσε η Σωτηρία, μια παίκτρια, στο κανάλι του στο TikTok τονίζει πως «η γυναίκα δεν πρέπει να έχει τρίχα από το αυτί και κάτω». Σημαντική σημείωση ώστε από εδώ και στο εξής, καμία γυναίκα να μην παραλείψει να ρωτήσει την άποψή του για το πού θα αποτριχώνεται.

Όσο αναμενόμενη κι αν είναι αυτή η συμπεριφορά από μέρους του παίκτη, τόσο ξεκάθαρος είναι και ο σκοπός του καναλιού να πετάξει την ποιότητα από το παράθυρο για λίγα νούμερα παραπάνω. Στην ουσία ωστόσο, δεν πρόκειται μόνο για πτώση της ποιότητας ενός τηλεοπτικού προγράμματος, αλλά για μηδενική ένδειξη σεβασμού προς τις γυναίκες που μας μεγάλωσαν, μας φρόντισαν, εμπλούτισαν και εξακολουθούν να εμπλουτίζουν τις ζωές μας ως μητέρες, φίλες, αδελφές, αυταδέλφισσες, συνοδοιπόροι. Σε μια εποχή λοιπόν που η έμφυλη βία είναι πιο έντονη από ποτέ και δεν περνάει ούτε μέρα που να μην ακουστεί κάποιο περιστατικό έμφυλης ή ενδοοικογενειακής βίας, η προβολή τέτοιων προτύπων αποτελεί ντροπή και είναι και επικίνδυνη. Άλλωστε, αν κάποιο μέσο δεν μπορεί ή δε θέλει να υποστηρίξει τον αγώνα που γίνεται αυτή τη στιγμή γύρω μας, οφείλει τουλάχιστον να μην τον σαμποτάρει.

  

Εμείς με τη σειρά μας, θα θέλαμε να ευχηθούμε στον διαγωνιζόμενο κάθε επιτυχία και κυρίως να έχει την ευκαιρία κάποια στιγμή να αναθεωρήσει τις δημόσιες και άκρως σεξιστικές δηλώσεις που κάνει, ίσως και από άγνοια κινδύνου, στα λίγα λεπτά δημοσιότητας που του αναλογούν και να ελπίσουμε πως εκείνοι που ξόδεψαν έστω και ένα λεπτό να τον ακούσουν, την επόμενη φορά απλά να αλλάξουν κανάλι.

  

Συντάκτης: Νεφέλη Μπαντελά