Η ταινία Barbie αποτελεί αδιαμφισβήτητα μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της χρονιάς. Έχοντας συγκεντρώσει πάνω από 775 εκατομμύρια δολάρια μετά από σχεδόν μια εβδομάδα προβολής, κατέγραψε ήδη ρεκόρ πωλήσεων εισιτηρίων. Πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να την παρακολουθήσουν και στις αίθουσες έβλεπε κανείς παρέες, οικογένειες με παιδιά αλλά και πολλά ζευγάρια.

Σύμφωνα με μαρτυρίες που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα τελευταία εικοσιτετράωρα, η ταινία φαίνεται πως είχε μια ιδιαίτερη επίδραση στα ζευγάρια. Πιο συγκεκριμένα, πολλές γυναίκες αποφάσισαν να χωρίσουν τους συντρόφους τους αφού είδαν την ταινία μαζί τους. Αρκετές ήταν εκείνες που αναρωτήθηκαν αν έκαναν καλά που χώρισαν μετά την ταινία από τη στιγμή που εκείνοι παραπονέθηκαν για τα φεμινιστικά θέματα που έθιγε το φιλμ, ενώ άλλες εξέφρασαν με σιγουριά την ευγνωμοσύνη τους προς την ταινία καθώς τους βοήθησε να συνειδητοποιήσουν πως ο σύντροφός τους τούς φερόταν απαξιωτικά και δεν είχε πια θέση δίπλα τους.

 

Barbie Movie Sex Scene Features Giant Hands Slamming Margot Robbie and Ryan Gosling Together

 

Σύμφωνα με μαρτυρία μιας νεαρής γυναίκας στο TikTok, η ταινία της έδωσε τη δύναμη να φύγει από μια άρρωστη σχέση. Όσοι έχουμε βιώσει τέτοιες σχέσεις που μας ρουφάνε την ενέργεια καθημερινά, γνωρίζουμε άλλωστε πως το να πάρεις την απόφαση να φύγεις είναι πάντα το πιο δύσκολο κομμάτι παρά την αίσθηση απελευθέρωσης που το ακολουθεί. Μια άλλη γυναίκα δήλωσε πως κάποιος έπαψε να είναι συνδεδεμένος μαζί της στο Hinge όταν του είπε πως θεωρεί την ταινία Barbie εμπειρία ενώ την ταινία Oppenheimer απλώς μια ακόμα ταινία.

Η ταινία, παρά το glam και νοσταλγικό στοιχείο της για όσους από εμάς λατρεύαμε τις Barbie ως παιδιά, θίγει μια σειρά φεμινιστικών θεμάτων μεγάλης σημασίας ενώ επικεντρώνεται στους ρόλους των δυο φύλων αλλά και στην αναζήτηση της θέσης τους στη σύγχρονη κοινωνία. Βλέποντας την ταινία, ίσως κάποιοι αναρωτήθηκαν αν το να είσαι μια ισχυρή γυναίκα σημαίνει πως θα πρέπει να κλείσεις την πόρτα στην αγάπη ή για να γίνεις ένας άνδρας εξουσίας θα πρέπει να σκληρύνεις και να γίνεις ανυπόφορος ακόμα κι αν η φύση σου είναι πιο γλυκιά και δοτική.

Όπως δήλωσε στη Huffington Post μια άλλη γυναίκα η οποία παρακολούθησε την ταινία μαζί με το αγόρι της, οι αντιδράσεις του κατά την παρακολούθηση της ταινίας, το γεγονός πως τη ρώτησε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ταινίας αν κλαίει κι ο τρόπος που ο ίδιος φαινόταν να μην την αντιλαμβάνεται, την έκαναν να συνειδητοποιήσει πως ενώ είναι καλό παιδί, δεν ταιριάζουν. Η ίδια πρόσθεσε πως πλέον δε σκοπεύει να αναλώνεται σε ραντεβού που δεν οδηγούν πουθενά με ανθρώπους με τους οποίους δε βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος.

 

Barbie Owners Went Ballistic Over a Single Scene in Greta Gerwig's Upcoming Movie

 

Όπως στην ταινία η Barbie επιλέγει να μείνει μόνη, χωρίς σύντροφο, για να ανακαλύψει τον πραγματικό της εαυτό κι όλα εκείνα που τη γεμίζουν, έτσι κι η πραγματική ζωή έρχεται να μας διδάξει πως ένας άνθρωπος μπορεί να είναι γεμάτος κι ολοκληρωμένος και μόνος του παρά σε σχέσεις συμβιβασμού στις οποίες δεν μπορεί να είναι ο εαυτός του.

Η αλήθεια είναι πως όλοι μας κάποια στιγμή στη ζωή μας νιώσαμε πως αναλωνόμαστε σε ραντεβού με άτομα που γνωρίζουμε από την αρχή πως δεν πρόκειται να ταιριάξουμε μόνο και μόνο από το φόβο μη μείνουμε μόνοι ή για να μην κατηγορηθούμε από έναν περίγυρο που ξέρει καλά να κουνάει το δάχτυλο, πως είμαστε μόνοι γιατί δεν προσπαθούμε αρκετά στα ραντεβού. Η τέχνη -άλλωστε- διαχρονικά αποτελεί ένα σημαντικό τεστ για να καταλάβουμε αν κάποιος είναι ο κατάλληλος για εμάς. Το αν κατάφερε να συγκινηθεί μέχρι το αν εκτίμησε τις ερμηνείες και τα βαθύτερα νοήματα του έργου, αποτελούν σημαντικά κριτήρια για να καταλάβουμε και την ποιότητα, τις καταβολές του ανθρώπου, το πόσο ανοιχτός είναι σε νέες εμπειρίες αλλά και τα επίπεδα ενσυναίσθησης που τον χαρακτηρίζουν και το αν μπορεί να έρθει στη θέση του άλλου και να συζητήσει όσα νιώθει.

Η ταινία Barbie βέβαια, μας προσφέρει ένα ακόμη τρόπο να καταλάβουμε αν το άτομο που έχουμε απέναντί μας είναι το «ένα και μοναδικό». Το νέο τεστ «καταλληλότητας» έρχεται από το TikTok και το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι η ερώτηση «σού άρεσε η Barbie;». Αν λοιπόν σου έχει κινήσει το ενδιαφέρον κάποιος που θεωρεί πως ο Κεν is just a guy, μάλλον έχει έρθει να του δείξεις την πόρτα της εξόδου, σύμφωνα με το νέο trend.

 

Will Greta Gerwig's 'Barbie' Movie Make You Cry?

 

Όπως δήλωσαν ειδικοί ψυχικοί υγείας στη Huffington Post, όσο κι αν το να χρησιμοποιείται μια ταινία ως τεστ καταλληλότητας συντρόφου είναι υπερβολικό, σίγουρα το να σέβεται κανείς τις επιλογές διασκέδασης του συντρόφου του και να μπορεί να τον συνοδεύσει σε μια προβολή δυο ωρών, είναι χαρακτηριστικό για την ποιότητα της σχέσης. Συγχρόνως, σύμφωνα με τους ειδικούς, ίσως η ταινία μπορεί να λειτουργήσει ως αφορμή ώστε κάποιοι άνθρωποι να ανοιχτούν ακόμη και για πράγματα που τους κάνουν να νιώθουν άβολα.

Κάποιοι ακόμη ανέφεραν με ενθουσιασμό πως η Greta Gerwig προσπαθεί να μας σώσει όλους μέσω της Barbie. Δεν ξέρω αν προσπαθεί να μας σώσει, σίγουρα όμως φέρνει στο επίκεντρο θέματα που μας απασχολούν χρόνια με έναν γλυκό κι ανάλαφρο τρόπο και καθόλου διδακτικό ή σκληρό. Αν έστω και τα μισά αγόρια και κορίτσια που παρακολούθησαν την ταινία ένιωσαν μέσα τους σχεδόν απαραίτητο κι αναγκαίο το κάθε φύλο να διαδραματίζει το δικό του σημαντικό ρόλο στον κόσμο χωρίς απαραίτητα η οποιαδήποτε σχέση μεταξύ τους να επηρεάζει την προσωπική εξέλιξή τους και την πραγματοποίηση των ονείρων τους, ίσως τελικά η Greta Gerwig κατάφερε μια σημαντική αλλαγή ήδη.

Όσο για τα ζευγάρια που χωρίζουν μετά την ταινία, όσο κι αν σε κάποιους αυτό μοιάζει με παρορμητική κίνηση, το μόνο σίγουρο είναι πως όταν μια Barbie δεν μπορεί να είναι ο αυθεντικός εαυτός της δίπλα σε έναν Ken, να έχει όνειρα και φιλοδοξίες και να τα πραγματοποιεί, τότε ο χωρισμός είναι μονόδρομος. Ο σωστός σύντροφος άλλωστε θα είναι πάντα αυτός που μας κάνει να είμαστε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Αν δεν το κάνει, σημαίνει απλά πως δεν είναι ο σωστός.

Συντάκτης: Νεφέλη Μπαντελά
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου