Στα 3 eBook το 1 δώρο με το εκπτωτικό κουπόνι 3for2! Ανακάλυψέ τα!

hiyvluvukv

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς πάθος κι ενθουσιασμό στη ζωή τους. Αυτή η φλόγα μέσα μας, μπορεί να προέρχεται από την εργασία, τον έρωτα, την οικογένεια, την κοινωνική ζωή, τα ταξίδια, την αγάπη, τον κόσμο γύρω μας. Πολλοί είναι εκείνοι που ζουν για εκείνες τις πρώτες και συναρπαστικές στιγμές μιας πρώτης γνωριμίας, για τα μηνύματα που έρχονται το πρωί και μας φτιάχνουν τη διάθεση για το υπόλοιπο της ημέρας, για ένα ταξίδι σε εξωτικό προορισμό ή για την αίσθηση της επιτυχίας όταν βλέπει κανείς πως ένα απαιτητικό επαγγελματικό σχέδιο στο οποίο επένδυσε πάει καλά. Για το λόγο αυτό, είναι καλό ο άνθρωπος να είναι πάντα ανοιχτός σε νέες γνωριμίες και να μη διστάζει να δώσει την ευκαιρία στους ανθρώπους που έρχονται στη ζωή του να αποδείξουν ποιοι είναι και τι αξίζουν.

Όσο όμορφα κι αν μοιάζουν όλα αυτά όμως, αργά ή γρήγορα, στη ζωή σου ίσως χρειαστεί να κάνεις κάποιους συμβιβασμούς που μπορεί εκ πρώτης όψεως να μοιάζουν όμορφα βολικοί. Το βόλεμα είναι κακός σύμβουλος και λίγοι είναι εκείνοι που δεν έπεσαν στην παγίδα του έστω και μια φορά στη ζωή τους. Φυσικά μια κατάσταση «βολέματος» μπορεί να έχει θετική χροιά όταν πρόκειται για ασφάλεια και για την όμορφη οικειότητα με μια κατάσταση ή ένα πρόσωπο. Μπορεί όμως και να επιδράσει αρνητικά στη ζωή και τις επιλογές μας. Όπως εκείνο που σε κρατάει πίσω, δέσμιό του, χωρίς να σε αφήνει να εξελιχθείς.

Θυμήσου τη δουλειά εκείνη στην οποία έμεινες ακόμη και αν δε σου πρόσφερε πια καμία εξέλιξη και είχε σταματήσει από καιρό να σε γεμίζει μόνο και μόνο γιατί ήξερες να την κάνεις καλά και δεν ένιωθες τον κίνδυνο της απόλυσης. Με αυτόν τον τρόπο ίσως στέρησες από τον εαυτό σου νέες ευκαιρίες, ιδέες και δυνατότητες εξέλιξης που θα σε περίμεναν εκεί έξω αν είχες το θάρρος να διεκδικήσεις μια θέση πιο κοντά στο όνειρό σου.

Ακόμη και στις φιλίες, δεν είναι λίγες οι φορές που οι άνθρωποι προχωρούν σε συμβιβασμούς μόνο και μόνο για να διατηρήσουν μια πλούσια κοινωνική ζωή. Αυτό είναι απολύτως σεβαστό γιατί άλλωστε κανείς δεν αγαπά τη μοναξιά. Αν όμως για χάρη μιας φιλίας κάνεις στην άκρη τα «θέλω» σου και παραμένεις δίπλα σε άτομα που δε σε πάνε μπροστά, δε σε βοηθούν να εξελιχθείς και που σίγουρα δε θα ήταν η πρώτη σου επιλογή υπό άλλες συνθήκες, τότε καλό θα ήταν να αναθεωρήσεις τις βάσεις πάνω στις οποίες οικοδομείς τις φιλίες σου. Και μην ξεχνάς τη μεγάλη αλήθεια που κρύβει η φράση «αν είσαι ο πιο έξυπνος μέσα σ’ ένα δωμάτιο, τότε βρίσκεσαι σε λάθος δωμάτιο».

Κι ενώ θα έλεγε κανείς πως στον έρωτα δε χωράνε συμβιβασμοί, δεν είναι λίγοι εκείνοι που ψάχνουν μανιωδώς μια σχέση κι έναν άνθρωπο, όχι όμως για να ερωτευτούν αλλά για να βολευτούν. Δεν ψάχνουν το άλλο τους μισό, συνήθως όχι επειδή νιώθουν ολοκληρωμένοι άνθρωποι μόνοι τους, αλλά γιατί για εκείνους ο έρωτας αποτελεί μια περιττή πολυτέλεια μπροστά στο να νιώθουν ότι ανήκουν σε κάποιον, ότι είναι «πιασμένοι» κι όχι ελεύθεροι, καθώς αυτή η ελευθερία τους φοβίζει. Θέλουν να έχουν κάποιον να πηγαίνουν μαζί ταξιδάκια, να βγαίνουν, να βλέπουν ταινίες τα βράδια και να κάνουν όνειρα για σπίτι και οικογένεια στο προσεχές μέλλον, χωρίς απαραιτήτως ο άνθρωπος αυτός που έχουν δίπλα τους να είναι ο άνθρωπος των ονείρων τους.

Φυσικά σε αυτή τη ζωή, δε βολεύονται μόνο οι ορθολογιστές που πατούν γερά και με τα δυο τους πόδια στο έδαφος. Ακόμη και οι πολύ ρομαντικοί μπορεί σε κάποια φάση της ζωής τους να μείνουν σε σχέσεις συμβιβασμού για αρκετό καιρό, ακόμη κι αν είναι με άτομα που ξέρουν πως δεν τους ταιριάζουν και με τα οποία δε θα καταφέρουν ποτέ να συγχρονιστούν απόλυτα. Μένουν όμως απλώς για να μη μείνουν μόνοι, για να νιώθουν πως έχουν έναν άνθρωπο δικό τους εκεί έξω, κάποιον να γεμίζει τις μέρες και τις νύχτες τους και κυρίως τη σκέψη τους, έστω και προσωρινά, μέχρι να βρεθεί κάτι άλλο, πιο ταιριαστό για εκείνους. Με λίγα βολεύονται σ’ αυτή την κατάσταση.

Αν σε κάποια από τα παραπάνω παραδείγματα είδες έστω και κάτι από εσένα, ίσως θα ήταν ωφέλιμο να αναλογιστείς τις επιλογές σου και τα κίνητρα που σε οδήγησαν σε αυτές. Αν το σκεφτείς καλά, σε όποια κατάσταση κι αν είσαι, πάντα αξίζει ν’ ακούσεις το ένστικτό σου ή έστω να προσπαθήσεις να το κάνεις. Κάτι έχει να πει κι είναι πολύ σημαντικό.

Συντάκτης: Νεφέλη Μπαντελά
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου