Απίστευτα δύσκολη φαντάζει στις μέρες μας η ανεύρεση κατοικίας για ενοικίαση, μιας και τα σπίτια που αξίζουν είναι δυσεύρετα και τα ενοίκια έχουν φτάσει στα ύψη. Λίγο η αγοραστική αξία που κοιτά την ανηφόρα και η αύξηση του πληθυσμού, λίγο οι ενοικιάσεις για μικρό χρονικό διάστημα μέσω της πλατφόρμας Airbnb, οι εν δυνάμει ενοικιαστές είναι σε κατάσταση απελπισίας. Αν όμως το πήρες απόφαση και βγήκες στην αρένα για να νοικιάσεις το πρώτο ή το επόμενο σπίτι σου, σου έχω 10 tips που ίσως σε βοηθήσουν να γλιτώσεις κάποιους μπελάδες.

1. Εάν το σπίτι που σε ενδιαφέρει έχει δοθεί σε μεσιτικό γραφείο, πριν σου δείξουν το οίκημα πρέπει να έχεις υπογράψει έγγραφα και να έχεις δώσει τα προσωπικά σου στοιχεία. Αντίγραφο του εγγράφου θα πάρεις και εσύ. Εάν αυτό δε συμβεί, κάτι δεν πάει καλά. Ή δεν υφίσταται μεσιτικό ή έχουν ήδη δώσει το σπίτι και σπαταλούν τον χρόνο και τα όνειρά σου τσάμπα.

2. Η εγγύηση απαγορεύεται να είναι μεγαλύτερη από δύο ενοίκια. Τα ενοίκια αυτά συνήθως τα δίνουμε στον ιδιοκτήτη την ώρα του συμβολαίου και δεν αφορούν τον μήνα που τρέχει. Όταν θα είναι η στιγμή να αποχωρήσετε θα πρέπει να σας επιστραφούν εάν το σπίτι είναι σε άριστη κατάσταση όπως σας το παραδώσουν.

3. Προσοχή! Κάτι που πολλοί αγνοούν είναι η τριετία. Έχει τα καλά της, έχει και τα κακά της. Όποιο και αν είναι το συμβόλαιο, κανείς δεν μπορεί να σε διώξει πριν την τριετία. Αλλά μην κάνεις συμβόλαιο αν δεν είσαι σίγουρος για το σπίτι! Όχι μόνο θα χάσεις την εγγύηση αν πεις να φύγεις, αλλά έχουν δικαίωμα να σου ζητήσουν τα ενοίκια για τα τρία πρώτα χρόνια.

4. Το συμβόλαιο που θα κάνετε αν είναι το τυπικό, δεν έχεις θέμα. Η μόνη δέσμευσή σου πάνω-κάτω είναι να παραδώσεις το σπίτι στην κατάσταση (πχ βαμμένο). Εάν όμως πρόκειται για κάποιο πιο σύνθετο συμβόλαιο που έχει συντάξει δικηγόρος του ιδιοκτήτη, διάβασέ το καλά γιατί υπάρχει περίπτωση να σε βάλει να πληρώσεις τον θερμοσίφωνα που θα χαλάσει  ή την ξύλινη πόρτα που θα φουσκώσει από πλημμύρα.

5. Οι δαπάνες για το ακίνητο βαραίνουν τον ιδιοκτήτη. Το σπίτι όταν παραλαμβάνεται πρέπει να είναι κατοικήσιμο. Οτιδήποτε δε σας καλύπτει, πρέπει να διορθωθεί άμεσα με επιβάρυνση του ιδιοκτήτη.

6. Μην ξεχάσετε να τραβήξετε φωτογραφίες και να τις φυλάξετέ ώστε να μπορείτε να δικαιολογήσετε φθορές που προϋπήρχαν. Είναι κρίμα να επωμιστείτε έξοδα για κάτι που δεν κάνατε. Από μια πρίζα ως το ελαττωματικό πλυντήριο πιάτων που υπάρχει στο σπίτι.

7. Σε παρακαλώ πάρε μαζί σου μέτρο να μετρήσεις τους χώρους, γιατί είναι κρίμα να πετάξεις τα παλιά σου έπιπλα και συσκευές ή να παραγγείλεις νέα σε λάθος διαστάσεις, επειδή δε μέτρησες και υπολόγισες στην τύχη.

8. Εξακρίβωσε από τους υπόλοιπους ένοικους αν μιλάμε για πολυκατοικία ή διπλοκατοικία, αν ό,τι σου είπαν για θέρμανση, ζεστό νερό, παρκινγκ, θέση για αποθήκευση ξύλων, ασανσέρ κτλ., ισχύει. Μπορεί να σου είπαν πχ ότι βάζουν πετρέλαιο κάθε χρόνο και ανάβουν τη θέρμανση κατά βούληση και να μάθεις εκ τον υστέρων πως το καλοριφέρ έχει να ανάψει μια 6ετία.

9. Ρώτησε τι ακριβώς συμβαίνει με τα κοινόχρηστα. Πόσο περίπου κοστίζουν και κάθε πότε βγαίνουν γιατί θα πρέπει να προσμετρήσεις και αυτά στα πάγια έξοδά σου.

10. Τέλος να ρίξεις μια πολύ προσεκτική ματιά στο σπίτι με το φως της ημέρας, ώστε να είσαι σίγουρος για την απόφασή σου. Όλα με μπόλικες ακτίδες ήλιου είναι σωστότερα, τίποτε δεν μπορεί να κρυφτεί. Εξάλλου το λέει και το γνωμικό «Ουδέν κρυπτών υπό τον ήλιον».

 

Ψάξε καλά, μη βιάζεσαι, μην περιμένεις το τέλειο, αλλά εντόπισε αυτό που σου ταιριάζει πιο πολύ. Ίσως κάτι από αυτά να σου φανεί χρήσιμο. Το νέο σου σπίτι είναι κάπου εκεί έξω και σε περιμένει να το ανακαλύψεις.

Συντάκτης: Ελένη Μανταδάκη
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.