Η οικονομική κρίση (πικρό γεγονός και στη χώρα μας), ομολογουμένως, περιόρισε κάπως την ευελιξία μας σε ανοίγματα κι έξοδα. Οι επιθυμίες μας μπορεί να παρέμειναν ίδιες, αναγκαστήκαμε, όμως, να εστιάσουμε στις ανάγκες μας. Τόσο σε προσωπικό επίπεδο (ένδυση, υπόδηση κλπ) όσο και πιο έμμεσα, σε ό,τι αφορά το σπίτι μας, τον χώρο που θέλουμε να διακοσμήσουμε κατάλληλα, ώστε να νιώθουμε όμορφα κι οικεία μέσα σ’ αυτόν, χρειάστηκε να κάνουμε εκπτώσεις, βάζοντας τον καταναλωτισμό μας στην άκρη.

Πέρα, όμως, απ’ τη λαχτάρα μας για ανανέωση, τις νέες τάσεις και τη θέλησή μας να ‘μαστε πάντα μέσα στη μόδα (για να ‘μαστε αποδεχτοί), αλλάζει το γούστο μας και, το πιο σημαντικό, με τον καιρό αλλάζει κι ο σωματότυπός μας. Τόσο παπούτσια όσο και ρούχα αλλά ακόμη και αντικείμενα του σπιτιού μας, με τον χρόνο ίσως να έπαψαν να μας ταιριάζουν, να μας αρέσουν ή να ‘ναι λειτουργικά. Απ’ το περιεχόμενο της ντουλάπας μας μέχρι έπιπλα και μικρά διακοσμητικά μπορεί να ‘χουν φθαρεί ή να σταματήσαμε πια να τα βρίσκουμε ωραία.

Κι αν μείνουμε στο ότι κάποια ρούχα δε μας αρέσουν ή δε μας εφαρμόζουν καλά πλέον, αν δε συμβαδίζουν με τη μόδα ή έστω με το στιλ μας κι αν τα έπιπλά μας στο μάτι μας μοιάζουν παλιά και μίζερα, τότε, λογικά, θα ‘χουν ήδη χάσει την αξία τους για μας, θα θεωρηθούν άχρηστα κι ίσως αυτομάτως να βρεθούν στον κάδο σκουπιδιών, ώστε να μη μας πιάνουν χώρο. Χωρίς να σκεφτούμε το κόστος τους αλλά και τη συναισθηματική αξία που μπορεί αυτά να κουβαλούν, όπως για παράδειγμα ένα έπιπλο-αντίκα που έχει περάσει από γενιές και γενιές, ξεκινώντας απ’ τον προπάππου σου για να φτάσει σε ‘σένα. Αδιαφορούμε για τους κόπους που κάναμε εμείς οι ίδιοι ή οι δικοί μας για τα αποκτήσουμε. Μέχρι να ‘ρθει η οικονομική κρίση κι η δυσκολία μας να αντικαθιστούμε το καθετί, να μας θυμίσει πως δεν πετάμε ό,τι σταματάει να μας ενθουσιάζει.

Κάνοντας, λοιπόν, στροφή στη δημιουργικότητά μας, βρήκαμε άλλες λύσεις ώστε ναι μεν να ανανεωθούμε (εμείς κι ο χώρος μας) και να συμβαδίζουμε με την προσωπική μας αισθητική, ξοδεύοντας ελάχιστα ή και καθόλου δε. Μία απ’ αυτές τις ιδέες είναι κι οι μεταποιήσεις. Εκείνη η τέχνη που σου δίνει την ευκαιρία και πλεονέκτημα να μετατρέψεις ένα παλιό έπιπλο σε καινούργιο, με λίγο σκάλισμα και μια βαφή και ένα παλιό ρούχο σε μοντέρνο, με λιγοστά χρήματα και μπόλικη φαντασία.

Το ακόμη πιο ωραίο με τις μεταποιήσεις είναι πως μπορούμε να τις κάνουμε είτε μόνοι μας (ζητώντας συμβουλές από κάποιον έμπειρο ή παρακολουθώντας αντίστοιχα DIY βιντεάκια, που είναι πλέον τάση), απολαμβάνοντας έτσι την ικανοποίηση της δημιουργίας κι αποκτώντας παράλληλα ένα πολύ ωραίο χόμπι, είτε –αν δεν έχουμε πολύ χρόνο και πολλή διάθεση– απευθυνόμενοι σ’ έναν επαγγελματία (μοδίστρα, τσαγκάρη, επιπλοποιό), που θα μας εντυπωσιάσει με το αποτέλεσμα, χωρίς να ματώσει την τσέπη μας.

Βλέπεις, λοιπόν, πια την ντουλάπα και το σπίτι σου με άλλο μάτι. Βρίσκεις, για παράδειγμα, ένα μπλουζάκι πολυφορεμένο, που το βαρέθηκες, ή με έναν λεκέ που δεν μπόρεσες να βγάλεις. Μην το πετάξεις! Μπορείς να το βάψεις με ειδική βαφή για τα ρούχα, που θα βρεις στο εμπόριο, σε όποια απόχρωση θες ή να προσθέσεις μια καρφίτσα ή ένα μπάλωμα (σε τεράστια ποικιλία σχεδίων και με διάφορα έξυπνα logo) στο συγκεκριμένο σημείο, ώστε να καλύψεις το σημάδι και να δώσεις νέα αύρα στο ρούχο σου.

Ένα τζιν παντελόνι που πλέον δε σου αρέσουν τα μπατζάκια του, μπορεί να κοπεί και να γίνει ένα ωραιότατο σορτσάκι για τις καλοκαιρινές σου τσάρκες. Μπορείς να παίξεις με ραπτομηχανή της γιαγιάς σου ή, αν δε θες και δεν το πολυέχεις, να απευθυνθείς στη μοδίστρα της περιοχής σου.

Ακόμα κι ένα παπούτσι που το αγόρασες σχετικά ακριβά και τώρα έχει φθαρεί ο πάτος του, δεν είναι για πέταμα. Πήγαινέ το σε έναν τσαγκάρη και με ελάχιστα ευρώ θα γίνει σαν καινούργιο. Μπορεί, μάλιστα, να σου αλλάξει μέχρι και το τακούνι ή το χρώμα του.

Τα έπιπλα της γιαγιάς και του παππού, τώρα, κι αν είναι η πηγή έμπνευσης για δημιουργία. Μπορεί να έχουν μεγάλη συναισθηματική αξία για ‘σένα και να θες να τα κρατήσεις, αλλά να σου φαίνονται πολύ παλιά για να ταιριάξουν σπίτι σου. Μπορείς, όμως, να τα βάψεις σε μια πιο ποπ απόχρωση ή σ’ ένα διαχρονικά εντυπωσιακό χρυσό, να αλλάξεις ταπετσαρίες κι υφάσματα, να τα γυαλίσεις ή και να αλλάξεις τον αρχικό τρόπο χρήσης τους, κάνοντάς τα να μοιάζουν σαν καινούργια. Το vintage είναι πάντα στη μόδα! Κι αν δεν τα καταφέρεις μόνος, υπάρχουν πάντα βιντεάκια με τρόπους κι ιδέες αλλά κι οι επαγγελματίες επιπλοποιοί.

Η οικονομική κρίση, λοιπόν, μπορεί να χτύπησε το πορτοφόλι μας, αλλά ανάστησε τη φαντασία μας! Μπες στο παιχνίδι της ανακύκλωσης και μόνο κερδισμένος θα βγεις.

Συντάκτης: Χρύσα Αρώνη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη