Έρωτας∙ η ανθρώπινη έλξη δύο ατόμων. Μία έλξη που αποτελείται από χιλιάδες συναισθήματα και μία ισχυρή επιθυμία ένωσης. Η τάση να πέφτεις ή να ανεβαίνεις ψυχολογικά. Η δύναμη που σε απομακρύνει απ’ την πραγματικότητα και σου προκαλεί την αίσθηση ιπτάμενων στο στομάχι σου. Το να χάνεις τον κόσμο κάτω απ’ τα πόδια σου τη στιγμή που αντικρίζεις τα μάτια του ανθρώπου για τον οποίον τρέφεις αυτήν την ερωτική έλξη.

Σε ντύνει με χρώματα πολύχρωμα. Αποχρώσεις χαράς και πάθους. Εκεί που είσαι σκυθρωπός, κατσούφης, χωρίς ενδιαφέρον για τη ζωή, εκεί ξαφνικά σου χτυπάει την πόρτα και ρίχνει τα βέλη του. Αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς σου και σε κάνει να δημιουργείς συννεφάκια με παραστάσεις που προβάλλουν εσένα και τον ερωτικό σου σύντροφο σε ονειρικές στιγμές. Σου δίνει την ώθηση να ζωγραφίσεις παντού καρδούλες, τόσο που οι μη ερωτευμένοι αηδιάζουν και ξερνούν τον ρομαντισμό σου. Καρδούλες σε τετράδια, θρανία/γραφεία, καρδούλες σε ραβασάκια που γίνονται σαΐτες.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο έρωτας μπορεί να σε καταστρέψει. Να σε βλάψει σωματικά, ψυχικά κι εγκεφαλικά. Να σε κάνει να τρως απ’ το πρωί ως το βράδυ σοκολάτες ή να μην μπορείς να κατεβάσεις μπουκιά. Να σε ρίξει στα πατώματα, να εξαφανίσει αυτοεκτίμηση κι αυτοπεποίθηση έπειτα από μια απόρριψη. Να σκέφτεσαι μόνο το άλλο σου μισό και να χάνεις την επαφή με τους γύρω σου και με την ίδια την πραγματικότητα. Να σου στερήσει το δικαίωμα να ζήσεις για ‘σένα, δίνοντας τα πάντα στο ταίρι σου. Το χειρότερο από όλα∙ να σε χαζέψει.

Πολλοί υποστηρίζουν πως ο έρωτας αποβλακώνει. Κι όμως, δεν είναι απαραίτητο να ισχύει κάτι τέτοιο. Ίσως μάλιστα ο έρωτας να ‘ναι ικανός να σε κάνει εξυπνότερο, αποτελεσματικότερο επαγγελματία, καλύτερο άνθρωπο.

Ο έρωτας, λοιπόν, σε φέρνει αντιμέτωπο με τις επιθυμίες σου. Σε κάνει πιο τολμηρό και πιο αποφασιστικό, σε βάζει να ψάξεις μέσα σου για να σε βρεις. Θέλοντας να εντυπωσιάσεις τον άνθρωπό σου ανακαλύπτεις τι είσαι ικανός να κάνεις και τι όχι. Βρίσκεσαι σε μια διαρκή εγρήγορση. Μαθαίνεις να αγαπάς και να αποδέχεσαι κάποιον άλλο αλλά πρώτα τον εαυτό σου.

Η αυξημένη ικανότητα αντίληψης και κατανόησης της συναισθηματικής κατάστασης του συντρόφου σου εξελίσσει την ενσυναίσθησή σου. Μπαίνεις στη διαδικασία να ψάξεις τις προθέσεις, τις ανάγκες και τις πεποιθήσεις του άλλου. Προσπαθείς να διαβάσεις σημάδια για να καταλάβεις αν ο άλλος είναι ή όχι ερωτευμένος μαζί σου. Συνειδητοποιείς πότε πλησιάζει η απόρριψη κι ελέγχεις τα συναισθήματά σου.

Ακόμα κι αν ο έρωτας τελειώσει, μαθαίνεις να φυλάγεσαι στο εξής, να σε προστατεύεις, κάνεις το τραύμα μάθημα και τον πόνο σοφία. Η πονηριά σου αυτή, αφού είσαι πια υποψιασμένος, μπορεί να βγάλει άμεσα από μια αδιέξοδη κατάσταση.

Το μυαλό σου λειτουργεί πιο δραστήρια, αφού στιγμή δεν εφησυχάζεις. Ο εγκέφαλός σου διαρκώς σκέφτεται, αναλύει, υπολογίζει και συγκρίνει τα υπέρ και τα κατά. Βρίσκει μια λύση για κάθε πιθανό πρόβλημα. Ακόμα κι όταν το παρακάνεις, δημιουργώντας σενάρια που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ακονίζεις το μυαλό σου κι εξελίσσεις τη φαντασία σου. Εξετάζεις πιθανότητες και ταυτίζεσαι με την ψυχική κατάσταση ενός άλλου ατόμου.

Ο έρωτας δίνει εντολές στον εγκέφαλο να σκεφτεί άμεσα έναν τρόπο που θα φέρει ένα θετικό αποτέλεσμα. Μας κάνει αισιόδοξους, μας βάζει στη διαδικασία να μάθουμε έναν άλλο άνθρωπο και να φιλτράρουμε εμπειρίες και συνήθειες, κρατώντας ορισμένα απ’ όσα εκείνος έχει να μας προσφέρει. Καταλαβαίνουμε και συγχωρούμε τον σύντροφό μας, επομένως μόνο πιο χαζοί δε γινόμαστε.

Ερωτεύεσαι και ταυτόχρονα γίνεσαι εξυπνότερος, ωριμότερος, η καλύτερη εκδοχή σου -κι άσε τους άλλους να λένε πως όλα αυτά είναι χαζομάρες.

Συντάκτης: Χρύσα Αρώνη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη