Μετά από ένα διαζύγιο με αρκετές πληγές, ανοίγονται νέοι ορίζοντες οι οποίοι μπορούν να εξελιχθούν σε δεύτερες ευκαιρίες. Άλλες δεύτερες ευκαιρίες θα οδηγηθούν σε μικρές σχέσεις που θα λήξουν, όμως κάποιες μπορεί να φτάσουν σε μια σχέση ζωής ή και σε μια νέα μορφή οικογένειας που ενδεχομένως να φέρει κι έναν γάμο.

Όταν ένας από τους πρώην συζύγους αλλάζει εντελώς status κι αποφασίζει να ξαναπαντρευτεί, τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα και πολλά μπορεί να περάσουν από το μυαλό του. Το να μπλοκάρει κανείς και να φοβάται την αλλαγή είναι σίγουρα κάτι που μπορεί να έρθει, όμως ίσως και να γίνει διαχειρίσιμο μπροστά στη συνειδητοποίηση πως είναι το μόνο βέβαιο πως αλλάζουμε διαρκώς. Ο άνθρωπος είναι συντροφικό όν και το να θέλει να δημιουργήσει ξανά ένα ασφαλές πλαίσιο για να λειτουργήσει, είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να προετοιμαστούμε, ακόμα κι αν είναι ο πρώην έρωτάς μας.

 

 

Αρκετοί τραυματισμένοι από την πρώτη δύσκολη εμπειρία γάμου, μπορεί να προτιμούν πιο ανοιχτά σχήματα συμβίωσης και συνύπαρξης στη συνέχεια, θέλοντας να μη βρεθούν ξανά σε ένα πλαίσιο πίεσης ή κι έλλειψης ελευθερίας. Άλλοι, θα επιλέξουν συνειδητά ή θα τους προκύψει μια νέα οικογένεια με γάμο, ίσως γιατί δεν το είχαν με την προηγούμενη σχέση, ίσως γιατί το είχαν αλλά δεν είχε τη μορφή που τους ταίριαζε, ίσως γιατί προέκυψε μέσω της εξέλιξης της σχέσης. Έτσι θα υπάρξουν και νέα μέλη που θα θελήσει να υποδεχτεί.

Το πρώτο που πρέπει να διασφαλιστεί είναι η ομαλή επικοινωνία μεταξύ των παιδιών -αν υπάρχουν- και η πολιτισμένη επαφή των πρώην συζύγων σχετικά με τις επικείμενες αλλαγές σε χώρο κατοικίας κι αλλαγής στις καθημερινές συνήθειες. Πώς; Με ξεκάθαρους όρους. Μια ειλικρινής ενημέρωση στο πλαίσιο της ασφαλούς επικοινωνίας είναι ένδειξη σεβασμού για τις κοινές εμπειρίες και τα παιδιά που έχουν μαζί. Με τον τρόπο αυτό θα είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή η αλλαγή, χωρίς να νιώθει κάποιος από τους πρώην συζύγους ότι θ’ αλλάξει ό,τι έχει συμφωνηθεί στην πρώτη φάση του διαζυγίου.

Πάντα η αλλαγή μας προκαλεί αμηχανία και κυρίως αυτό είναι που εντείνεται μετά από μια τέτοια εξέλιξη, πέρα από το άβολο του να καταλαβαίνεις ότι κλείνεις μια πόρτα εντελώς και πια διαμορφώνεις ένα ολοκαίνουριο κεφάλαιο. Εφόσον στο πλαίσιο του πολιτισμού και της καλής επικοινωνίας, η πρώην σχέση ενημερωθεί για τις εξελίξεις και μπορέσει να κατανοήσει τη νέα συνθήκη για την καθημερινότητα των παιδιών και των οικονομικών θεμάτων που προκύπτουν αντίστοιχα, τότε όλα θα είναι σ’ ένα ορίζοντα εξελίξεων χωρίς εντάσεις κι ανασφάλειες. Τυπικά τουλάχιστον και σε ό,τι αφορά τα διαδικαστικά.

Φυσικά υπάρχουν και περιπτώσεις που οι σχέσεις είναι πολύ δύσκολες, το κλίμα εντείνεται από μια τέτοια εξέλιξη και κάποιος μπορεί να οδηγηθεί σε ακρότητες, ακόμα και σε συμπεριφορές παρεμβατικές, οι οποίες δεν έγιναν ακόμα και στην πρώτη φάση του διαζυγίου. Το να είσαι στην πλευρά εκείνου που καλείται να δεχτεί έναν νέο γάμο είναι σίγουρα άβολο κι από θέμα εγωισμού, ιδίως αν δε βρίσκεσαι σε αντίστοιχη φάση. Και μπορεί να μη θέλεις να βρεθείς, να μη σε αφορά να είσαι συναισθηματικά σε αυτή τη ζώνη, όμως το μυαλό και το συναίσθημα παίζουν περίεργα παιχνίδια βλέποντας τον πρώην άνθρωπό σου να καταφέρνει όσα μαζί σου δεν κατάφερε.

Αντίστοιχα αν έχεις επιλέξει να προχωρήσεις σε μια νέα σχέση ζωής, η ενοχή πάει κι έρχεται από πάνω σου, σε σχέση με το γιατί δεν το κατάφερες την πρώτη φορά, αν δικαιούσαι να δείξεις τη χαρά σου, τι θα γίνει με τα παιδιά, είναι αυτά που θα έρθουν είτε αυτά που ήδη υπάρχουν, πώς θα μπορέσεις να κρατήσεις ισορροπίες αλλά να μη ρίξεις τον εαυτό σου ή και τη νέα σου σχέση. Συνεπώς με μια ειλικρινή συζήτηση και συμφωνία για κοινή προσπάθεια διατήρησης των νέων ισορροπιών με σεβασμό και στους ανθρώπους που θα προστεθούν σ’ αυτή τη νέα εξίσωση, όλα θα βρεθούν σε μια σειρά, που δε θα έρθει αμέσως και θα χρειαστεί πολλές φορές να επαναπροσδιοριστεί, όμως όσο πιο ξεκάθαρη γίνει τόσο πιο εύκολο θα είναι να τηρηθεί.

Το να υπάρχουν πολιτισμένες σχέσεις με ανθρώπους που έχουμε παιδιά μαζί, είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Εφόσον η κοινή προσπάθεια για δημιουργία οικογένειας δεν ευδοκίμησε, ας ευδοκιμήσει με ωριμότητα η νέα φάση τη οποία επιλέγουμε με σεβασμό και πρότερη εμπειρία πλέον. Ίσως τελικά, το νόημα είναι να αξιολογήσουμε τα λάθη μας και να προσπαθήσουμε να γίνουμε ανώτεροι άνθρωποι μέσα από τις σχέσεις που δημιουργούμε. Το να μπορούμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας αυτή την ασφάλεια ακόμα και με νέες οικογένειες, είναι ένα μεγάλο στοίχημα και μπορεί να καθορίσει την ποιότητα της νέας μας ζωής. Ας αφήσουμε τις εμμονές και τους εγωισμούς κι ας είμαστε σ’ αυτή τη νέα φάση ειλικρινείς. Άλλωστε, αυτό δεν είναι και το νόημα μιας καινούριας αρχής;

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Αιμιλία Λυμπέρη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου