Το να ξεκινήσεις μια σχέση με έναν άνθρωπο που έχει ήδη παιδιά, σίγουρα ενέχει πολλές προκλήσεις. Αφού έχεις προχωρήσει κι επιλέγεις να συνεχίσεις μαζί του, θα πρέπει να σεβαστείς τον ρόλο του ως γονέα. Σίγουρα μπορεί να έχει προτεραιότητα τα παιδιά του, αλλά το ότι είναι μαζί σου και σού προσφέρει τη συναισθηματική κάλυψη που επιθυμείς είναι κάτι το οποίο δε θα πρέπει να υποτιμάς και να παραγνωρίζεις. Συχνά όμως στην καθημερινότητα και στη συναναστροφή, ακόμα και στην πιθανή συγκατοίκηση, προκύπτουν πρακτικά ζητήματα, τα οποία έχουν να κάνουν με το στυλ ανατροφής που έχει επιλέξει κι ακολουθεί. Εσύ μπορεί να βλέπεις ότι είναι υποχωρητικός, ότι κάνει τα χατίρια ή ότι είναι αυστηρός και αμετακίνητος. Όποιο στυλ ανατροφής κι εάν εκπροσωπεί ο σύντροφός σου, εσύ θα πρέπει να διατηρείς μια ισορροπία στον τρόπο που εκφράζεσαι κι ασκείς πολλές φορές άθελά σου μια πιθανή κριτική.

Τι θα πρέπει να κάνεις λοιπόν για να μη δημιουργούνται εντάσεις γύρω από τα θέματα συμπεριφοράς των παιδιών του συντρόφου σου; Αρχικά, μπες για λίγο στη θέση του. Θα πρέπει να σκεφτείς πόσο κουρασμένος είναι από την καθημερινότητα και να κατανοήσεις ότι το μεγάλωμα των παιδιών φέρει μαζί με τη χαρά, πολλές ευθύνες, άγχη, φόβους, διαχείριση κρίσεων και μειωμένο χρόνο. Τον χρόνο που σου αφιερώνει, τον δίνει με κόπο προσπαθώντας να εξοικονομήσει τις κοινές σας στιγμές.

 

 

Σε επόμενο στάδιο, είναι σημαντικό να περιγράφεις τη συμπεριφορά και την κατάσταση, χωρίς να χαρακτηρίζεις το παιδί. Προτιμότερο είναι αντί να πεις: «Μα πόσο κακομαθημένο το έχεις κάνει», να λες «το να παίρνει αμέσως αυτό που σού ζητάει, μπορεί να τον δυσκολέψει στην ενήλικη ζωή του». Με τον τρόπο αυτό θα αποφύγεις το να προσβληθεί ο σύντροφός σου από την κριτική αυτή. Είναι σημαντικό να λες αυτό που σκέφτεσαι, αλλά με τον σωστό τρόπο. Έτσι το μήνυμά σου θα γίνει αποδεκτό από τον παραλήπτη.

Συνδυαστικά, είναι σημαντικό σε κάθε αντίστοιχη συζήτηση να εξασκείς την ενεργητική σου ακρόαση. Στοχεύεις στο να βοηθήσεις τον σύντροφό σου, άλλωστε, με αυτό που θες να πεις και να τον κάνεις να νιώσει ότι είσαι δίπλα του ουσιαστικά. Η ενεργητική ακρόαση στοχεύει στην αναγνώριση των συναισθημάτων του άλλου. Ένας καλός τρόπος είναι να πεις «βλέπω ότι σε ανησυχεί πολύ, όταν τα παιδιά παρακολουθούν τηλεόραση παραπάνω ώρα», από το να πεις «γιατί τ’ αφήνεις τόσες ώρες να αποβλακώνονται στην τηλεόραση». Σκέψου ότι αυτό που θα πεις στοχεύει στην ενίσχυση του συντρόφου σου και στην αναγνώριση των συναισθημάτων του. Ο σωστός τρόπος έκφρασης, καθώς και οι λέξεις που θα χρησιμοποιήσεις, είναι ζωτικής σημασίας.

Εάν η σχέση σας έχει προχωρήσει και νιώθεις άνετα, μπορείς κι εσύ να δώσεις το καλό παράδειγμα με μια αντιπρόταση για τη συμπεριφορά, η οποία σ’ ενοχλεί εκείνη τη στιγμή. Εάν βλέπεις ότι το παιδί ζητάει προσοχή και κάνει φασαρία για να κερδίσει το ενδιαφέρον, είτε το δικό σου είτε του γονιού του, ξεκίνα πρώτος να ανταποκρίνεσαι σε αυτή τη συμπεριφορά. Ξεκίνα μια συζήτηση, ένα απλό παιχνίδι και μπες με πιο ενεργό τρόπο σε αυτή την αλληλεπίδραση. Εάν έχεις δικά σου παιδιά, είσαι αρκετά εξοικειωμένος κι εσύ, εάν δεν έχεις δικά σου παιδιά, ίσως έχεις περισσότερες αντοχές να αντιμετωπίσεις τη στιγμή της κρίσης. Όσο θες, όσο αντέχεις κι όσο το επιτρέπει το επίπεδο της σύνδεσης και της σχέσης σας.

Τέλος, το να είσαι παρών δίνοντας μια αγκαλιά, ένα φιλί, μαζί με μια ενισχυτική κουβέντα, είναι μια συμπεριφορά που μακροπρόθεσμα θα τονώσει τον άνθρωπο που είστε μαζί, θα τού φορτίσει, τις μπαταρίες, ώστε να αντιμετωπίσει με τον καλύτερο τρόπο τα όποια ζητήματα προκύπτουν. «Σε θαυμάζω, για το πόσο καλά καταφέρνεις να συνδυάσεις τον χρόνο για μας, με τις εξωτερικές δραστηριότητες των παιδιών σου», «Βάζεις τόση αγάπη σε ό,τι κάνεις», «Μου αρέσει που φροντίζεις τον εαυτό σου, παράλληλα με τα παιδιά σου», είναι φράσεις που τονώνουν, αναγνωρίζουν κι ενισχύουν.

Με τον τρόπο αυτό η σχέση σας, είναι πιο ουσιαστική κι εσύ βρίσκεσαι κοντά στον σύντροφό σου, βοηθώντας τον να είναι κι αυτός με τη σειρά του κοντά στο παιδί ή στα παιδιά του, χωρίς να αντιμετωπίζετε επιπλέον προβλήματα από το  άσχημο κλίμα που προκαλούν τα κηρύγματα, οι παρατηρήσεις κι οι συμβουλές με διδακτικό τόνο.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Αιμιλία Λυμπέρη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου