Η αρχή του φλερτ είναι ένας χώρος ασαφής, όπου ο καθένας βάζει όρια και ξεκινά συνειδητά ή ασυνείδητα ένα παιχνίδι εξουσίας. Σε πολλές περιπτώσεις κι εάν ένας από τους δύο έχει τάσεις χειριστικές, ή θέλει να περάσει τους όρους του στον άλλο, στην αρχική αυτή φάση μπορεί να κάνει παιχνίδια για να μας βγάλει από το πρόγραμμά μας, καθώς αποφασίζοντας πού και πότε νιώθει ότι έχει το πάνω χέρι. «Μπορώ να σε βλέπω 19.00 με 20.00», «πάρε με τηλέφωνο στις 20.00 μέχρι 20.30». Αυτά μπορεί να κλιμακωθούν και να αλλάξουν πορεία και περιεχόμενο, αναλόγως του πώς προχωρά η σχέση.

Υπάρχει μια θεωρία που λέει ότι την εξουσία στη σχέση την έχει αυτός που ενδιαφέρεται λιγότερο. Ίσως, πράγματι αυτός που ενδιαφέρεται λιγότερο θα μπει στη διαδικασία να λειτουργήσει με σχέδιο και στρατηγικές· αυτός που ακολουθεί το συναίσθημα θα θέλει να λειτουργεί αυθόρμητα και θα προσπαθεί να είναι παρών.

Στην αρχή της σχέσης, ή στο φλερτ που όλοι είναι πιο χαλαροί και βγάζουν τον καλύτερο εαυτό τους για να προσελκύσουν το ταίρι τους, μερικοί εκδηλώνουν ασυνήθιστες συμπεριφορές που μας κάνουν να νιώθουμε ότι δεν μπορούμε να τις αποκωδικοποιήσουμε. Μας δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα, αμφιβολία, την αίσθηση του σήμερα είναι κι αύριο ποιος ξέρει. Θέλει ψυχραιμία και καθαρότητα σκέψης να διακρίνουμε εάν θέλουμε να προχωρήσουμε παρακάτω, παραχωρώντας ουσιαστικά την εξουσία και ξεκινώντας μια σχέση με πολύ χειρισμό.

 

 

Θέλει αυτοσυγκράτηση και αυτοκυριαρχία να μη βγούμε από τα δικά μας όρια, εάν δε θέλουμε και νιώθουμε αμήχανα με αυτό, μόνο και μόνο επειδή το άλλο πρόσωπο χαίρεται με αυτό και νιώθει ευχαρίστηση. Η ευχαρίστηση θα πρέπει να προέρχεται από την επαφή, την επικοινωνία και τον κοινό χρόνο και το μοίρασμα. Τα υπόλοιπα κουράζουν κι οδηγούν σε φθορά και βέβαιη διαμάχη.

Ασυνήθιστες κινήσεις, προτάσεις που μπορεί να μας φέρνουν σε δύσκολη θέση, όρια που γίνεται προσπάθεια να ξεπεραστούν για να υπάρξει μια συνέχεια, η οποία όμως μπορεί να είναι εις βάρος αυτού που ξεπερνάει τα όριά του- εάν αυτό γίνεται με σκοπό και στρατηγική. Γενικώς η στρατηγική στον έρωτα είναι κακός σύμβουλος. Μας πάει σε λάθος μονοπάτια.

Έρωτας και λογική γίνεται να συνδυαστούν; Έρωτας και σεβασμός σίγουρα θα πρέπει να πηγαίνουν μαζί. Όποιος μπαίνει στη διεκδίκηση του συντρόφου με τακτικές, διπλά μηνύματα, συμπεριφορές που μας προβληματίζουν, ας μην κάνουμε τα στραβά μάτια θεωρώντας ότι είναι κάτι ασήμαντο, ένα παιχνίδι για να ανάψουν τα αίματα. Κάθε πράξη έχει μια αιτία, μια σκέψη και μια αφετηρία κι ο έρωτας δεν αποτελεί εξαίρεση λόγω δυναμικής του. Ας μην τα συγχωρούμε όλα για χάρη της έλξης.

Είναι σημαντικό να συνδεόμαστε με ανθρώπους που βλέπουν την ίδια ουσία στα πράγματα. Δεν είναι γλυκό να θέλει ο άλλος να μας βγάλει από το πλαίσιό μας και με τρόπο να μας περάσει στον δικό του κόσμο. Θα φτιάξουμε ένα κοινό πλαίσιο για να χωρέσουμε και οι δύο και να είναι το δικό μας μοναδικό κοινό σημείο στον πλανήτη. Ό,τι ξεκινάει με διάθεση νίκης και ήττας στη σχέση, σίγουρα δε θα μας πάει εκεί πού ονειρευόμαστε, άρα φεύγουμε πριν ξεκινήσουμε και δε δίνουμε ευκαιρίες χειρισμού σε ανθρώπους που ίσως μας βλέπουν σαν ένα παιχνίδι εξουσίας κι ευχαρίστησης. Σκέψου καλά πριν κολακευτείς και μπεις σε αυτό το παιχνίδι. Είναι αυτό που ονειρεύτηκες για την πιο δική σου σχέση;

Συντάκτης: Αιμιλία Λυμπέρη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου