Υπάρχουν πολλές φορές που η απαιτητική καθημερινότητα μάς δημιουργεί κούραση, ένταση, ενώ συχνά νιώθουμε ένα αίσθημα ματαίωσης κι απογοήτευσης. Στις μέρες αυτές που νιώθουμε ότι δεν έχουμε φορτισμένες τις μπαταρίες μας για να τα βγάλουμε πέρα, εκεί που μας κατακλύζει αυτό το αίσθημα ότι δεν είμαστε όσο αποτελεσματικοί θα θέλαμε, στην εργασία μας, τότε χρειάζονται κάποιες μικρές ανάσες αυτοενίσχυσης.

Ας δούμε μερικές ιδέες:

 

1. Κρατάμε ημερολόγιο επιτυχιών

Συχνά ξεχνάμε τα πόσα έχουμε κάνει κι επιτύχει στη δουλεία μας και γενικότερα στην πορεία μας, έτσι νιώθουμε αυτό το αίσθημα ματαίωσης. Εάν όμως συχνά θυμόμαστε κι επαναφέρουμε στη μνήμη μας τι σημαντικό και διαφορετικό έχουμε κάνει κατά καιρούς, τότε θα μπορούσαμε να νιώσουμε ξανά εκείνη την πρώτη χαρά και θα δώσουμε στον εαυτό μας την αναγνώριση για όσα έχουμε καταφέρει. Κρατάμε κι καταφεύγουμε συχνά σε αυτές τις σημαντικές στιγμές, αυτές που θεωρούμε εμείς σημαντικές, διότι μας άφησαν την αίσθηση ότι όσα κάνουμε δεν είναι μάταια, αλλά κάποιους επηρεάζουν θετικά, Αντιστοίχως μας ωριμάζουν, μας δυναμώνουν και τις αξιολογούμε τώρα, σε δεύτερη φάση.

 

2. Ανατρέχουμε σε φωτογραφίες

Ένα συχνό φαινόμενο με τη χρήση των κινητών και την αποθήκευση φωτογραφιών με ψηφιακό τρόπο, αποτελεί το γεγονός ότι δεν έχουμε εκτυπωμένες φωτογραφίες κι αναμνήσεις σε χαρτί, με χρώμα. Σημαντικές στιγμές από την επαγγελματική μας ζωή μαζί με τις αντίστοιχες φωτογραφίες, μια όμορφη συνεργασία, μια βράβευση, μια ξεχωριστή δουλειά και το αποτέλεσμα αυτής, μπορούν να διακοσμούν ένα χώρο του γραφείου μας ή ένα σημείο στον τοίχο του σπιτιού μας. Ακόμα και να δούμε ξανά τις φωτογραφίες από την αντίστοιχη φάση πριν ένα χρόνο ή δύο ή και περισσότερα χρόνια πριν, όπως αυτή παρουσιάζεται από τις υπενθυμίσεις του κινητού, μάς βοηθάει και μάς τονώνει. Πόσα μας φαίνονταν δύσκολα τότε και τώρα ούτε τα σκεφτόμαστε, πόσα κάναμε και ξεχάσαμε μέσα στην καθημερινότητα; Να αναγνωρίσουμε τα θετικά και τα αρνητικά του τότε και του τώρα και πόσο σημαντικό είναι να προχωράμε, λέγοντας ένα μπράβο στον εαυτό μας για τον δυναμισμό και τη δημιουργικότητά του.

 

 

3. Μαθαίνουμε κι εφαρμόζουμε

Το να παρακολουθούμε επιμορφώσεις είναι ένα σημαντικό σημείο στην επαγγελματική μας ανανέωση και κατάρτιση. Μαθαίνουμε για τις εξελίξεις στον χώρο μας, επικοινωνούμε με ανθρώπους του τομέα που μας ενδιαφέρει, δικτυωνόμαστε και ξεκινάμε συνεργασίες. Όμως, το πιο βασικό σημείο των επιμορφώσεων είναι να μη φοβηθούμε να εφαρμόσουμε κάτι καινούργιο το οποίο μάθαμε. Μπορεί να μη μας ταιριάξει απόλυτα, αλλά μπορεί να πάει καταπληκτικά. Μια δοκιμή θα μας πείσει. Επίσης το να μην πάει τέλεια την πρώτη φορά εφαρμογής, δε σημαίνει ότι πρέπει να απογοητευθούμε και να μην το εφαρμόσουμε ξανά. Η επανάληψη είναι σύμμαχός μας.

 

4. Φτιάχνουμε έναν κύκλο και μοιραζόμαστε ιδέες

Πολλές φορές φοβούμενοι τον ανταγωνισμό στον χώρο εργασίας, ζούμε κάποιες δύσκολες καταστάσεις και τις αποσιωπούμε χωρίς να τις συζητάμε ανοιχτά. Το να μιλάμε με τους συναδέλφους για θέματα που μας απασχολούν και μας δυσκολεύουν μπορεί να μας ξεμπλοκάρει και να μας δώσει σημαντικές λύσεις. Θα ανακαλύψουμε ότι κι άλλοι νιώθουν όπως εμείς κι αυτό θα μας κάνει να παρηγορηθούμε και να βρούμε νέες διεξόδους. Ας μην αποσιωπούμε κακώς κείμενα και προβληματικές καταστάσεις. Το άνοιγμα και το μοίρασμα θα μας δώσει νέα πνοή και πολλές φορές είναι το πρώτο βήμα να σπάσουν παθογένειες κι αποστήματα.

 

5. Δοκιμάζουμε μια αλλαγή

Η εμφάνιση είναι σημαντικό κομμάτι. Το να ανανεώσουμε το στυλ μας ή να δοκιμάσουμε ρούχα τα οποία δε συνηθίζουμε, χωρίς όμως να σπάμε το dress code ή να νιώθουμε αμήχανα σε αυτά, θα μας τονώσει. Μπορεί να είναι ένα νέο gadget, ένα αξεσουάρ ή γενικότερα μια αλλαγή στο γραφείο, ένας επίκαιρος στολισμός κάτι που μας σπάσει τη ρουτίνα και θα μας ανανεώσει. Τα φυτά επίσης έχουν ιδιαίτερα ευεργετικές δυνάμεις και το να διακοσμήσουμε τον χώρο μας με ένα φυτό, μπορεί να δώσει έναν αέρα ανανέωσης, τόσο όσο δε φανταζόμασταν.

 

Συντάκτης: Αιμιλία Λυμπέρη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου