Το ν’ αναπτύξουμε την αυτοπεποίθησή μας είναι ένα στοίχημα για όλους τους ανθρώπους. Μια υγιής σχέση με τον εαυτό είναι πάντα ζητούμενο, άλλωστε. Πόσο χρήσιμο ν’ αποκτήσουμε λοιπόν την εικόνα εκείνη, που θα μας κάνει να μη φοβόμαστε ν’ αναπτύξουμε τις δυνατότητες και τα ταλέντα μας κι αναλόγως να γίνουμε επιτυχημένοι στον τομέα μας. Υπάρχουν, σαφώς, δυσλειτουργικές  μορφές, όπου η αυτοπεποίθηση κι η εικόνα του εαυτού μας, αναπτύσσονται μεν, αλλά σ’ ένα πλαίσιο που μπορεί να μην ανταποκρίνεται στις πραγματικές μας δυνάμεις για την παρούσα φάση.

Το σύνδρομο του Ίκαρου είναι ακριβώς αυτό: Ο Ίκαρος μαζί με τον πατέρα του τον Δαίδαλο φυλακίστηκαν από τον Μίνωα στην Κρήτη, όμως ο εφευρέτης Δαίδαλος, κατασκεύασε φτερά από κερί για να πετάξουν και ν’ αποδράσουν. Ο Δαίδαλος προειδοποιεί τον γιο του να μην πάει πολύ ψηλά και κοντά στον ήλιο γιατί θα λιώσουν τα φτερά, επομένως να περιορίσει την πτήση του σε χαμηλό υψόμετρο. Ο Ίκαρος όμως, όπως ο άνθρωπος που υπερεκτιμά τις δυνάμεις του, πάει πιο ψηλά κοντά στον ήλιο, μαγεμένος από την αίσθηση ελευθερίας του. Τελικά, τα φτερά λιώνουν και καταλήγει στο πέλαγος να πνίγεται.

 

Πόσο ασφαλής αισθάνεσαι στη σχέση σου;

Κάνε τώρα το τεστ!

%cf%81%ce%b5

 

 

Η λανθασμένη αντίληψη του ατόμου για τις ικανότητές του, η υπερβολική αυτοπεποίθηση που δε στηρίζεται σε ρεαλιστικές βάσεις αλλά και οι βεβιασμένες κινήσεις που οδηγούνται από αδρεναλίνη, οδηγούν πάντοτε το άτομο αυτό που κατά τ’ άλλα είναι φοβερά χαρισματικό, στην αποτυχία. Ονομάζεται σύνδρομο του Ίκαρου, όπως έχει καταγραφεί από τη σύγχρονη Ψυχολογία. Το να θεωρήσει κανείς ότι οι δυνατότητές του είναι παραπάνω από τις πραγματικές για την παρούσα φάση, ν’ αναλάβει κάτι ή να προσπαθήσει να ξεκινήσει μια πορεία, επαγγελματική είτε αισθηματική, υπερεκτιμώντας  τις δυνάμεις του και τελικά να «καεί» είναι το αποτέλεσμα μια υπερεκτίμησης και κακών κινήσεων στον χρόνο, που μάλλον συνοδεύονται κι από μια ελαφριά υπεροψία.

Άνθρωποι με ηγετικές τάσεις, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνουν θύματα αυτού του συνδρόμου. Να θεωρήσουν ότι μπορούν ν’ αναλάβουν θέσεις εξουσίας, καθαρά και μόνο από υπέρμετρη αυτοπεποίθηση, χωρίς όμως να έχουν τα αντικειμενικά προσόντα στην παρούσα φάση. Οι πολλές απαιτήσεις κι η λανθασμένη αίσθηση αυτοεκτίμησης τελικά οδηγεί στην αποτυχία και στη βίαιη πτώση, όπως του Ικάρου.

Στο σημείο αυτό εμφανίζεται και μια προέκταση στο κομμάτι των σχέσεων και της σύνδεσης. Άνθρωποι οι οποίοι θεωρούν ότι είναι έτοιμοι για μια σχέση αποκλειστική, για σχέση με ευθύνες κι υποχρεώσεις προς τον άλλον άνθρωπο, ακόμα και για τη δημιουργία οικογένειας και την ανάληψη ρόλων ζωής, μπορούν να εμφανίζουν μια προσωπικότητα Ίκαρου και να λειτουργούν με ψευδή αυτοπεποίθηση, την οποία είτε θεωρούν ότι θα αποκτήσουν δια της πείρας -βλέποντας και κάνοντας δηλαδή- είτε εξ αρχής δεν έχουν εκτιμήσει σωστά. Τελικά, πάνε πιο ψηλά, πιο απότομα από ό,τι αντέχουν και καίγονται παρασύροντας κι άλλον άνθρωπο μαζί, ακόμα και τα παιδιά τους.

Ναρκισσισμός, σύνδρομο του Ίκαρου, τόσες δυσλειτουργίες εμφανίζονται στην ταυτότητα και πραγματική αίσθηση του εαυτού μ’ έναν υγιή τρόπο. Όλα βασισμένα στη σοφία των αρχαίων ελληνικών μύθων που κρύβουν αρχέτυπα συμπεριφορών και προβάλλουν τις σκοτεινές μας πλευρές. Το να αναπτύξουμε μια ρεαλιστική και δυναμική σχέση με τον εαυτό μας, να εξερευνήσουμε ποιοι είμαστε, να γνωρίσουμε τις δυνάμεις μας και να χτίσουμε σε σταθερές βάσεις όσα ζούμε και θα ζήσουμε, είναι σαφώς μια από τις δυσκολότερες αποστολές μας από τη στιγμή που ανοίγουμε τα μάτια μας κι ίσως και το νόημα της ζωής μας.

Αξίζει να προσπαθήσουμε να ισορροπούμε ανάμεσα στην εσωστρέφεια και την ταπεινοφροσύνη, στον δυναμισμό και την υπέρμετρη αυτοπεποίθηση, προς την αναζήτηση της ταυτότητας και την προσαρμογή της, αναλόγως όσων ζούμε. Αυτό, είναι και το μεγαλύτερο ταλέντο που θα πρέπει να αναπτύξουμε.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Αιμιλία Λυμπέρη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου