Σήμερα έχεις βραδινή έξοδο. Θα βγεις ξανά ραντεβού μετά από πολύ καιρό. Σου θυμίζει και λίγο εφηβεία η σημερινή μέρα. Ραντεβού, περιορισμένη ώρα εξόδου, άγχος. Ετοιμάζεσαι με όση ησυχία θα μπορούσες να έχεις. Ανάμεσα σε μαλλιά και make up, τρέχεις, βάζεις καμιά πιπίλα, σκουπίζεις κανένα δάκρυ, παίζεις με αυτοκινητάκια.

Τραγουδάς το «Ναυτάκι του Αιγαίου», αντί να ‘χεις το ραδιόφωνο ανοιχτό στον αγαπημένο σου σταθμό. Ο άντρας σου στο διπλανό δωμάτιο κάνει κι αυτός κάτι παραπλήσιο. Ετοιμάζεστε όσο πιο γρήγορα γίνεται. Οι ώρες σας είναι περιορισμένες, αλλά η νύχτα είναι μόνο δική σας. Ναι, θα βγεις ραντεβού με τον άντρα σου.

Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, δεν είναι δεδομένο μετά τα παιδιά. Υπάρχουν μέρες που δε βρισκόσαστε σχεδόν καθόλου λόγω δουλειάς. Υπάρχουν μέρες που οι μόνες λέξεις που ανταλλάσσετε έχουν να κάνουν με το φαγητό και τα παιδιά. Ακούγεται λίγο τραγικό, αλλά δεν είναι και τόσο.

Σήμερα, λοιπόν, είναι μία από αυτές τις μέρες που κάποιος μπορεί να κρατήσει τα παιδιά κι εσύ εκτός από μητέρα, μπορείς να νιώσεις και γυναίκα και σύζυγος και κορίτσι. Θα βγεις επιτέλους. Η χαρά σου είναι μεγάλη. Το άγχος, σου επίσης. Θα ‘ναι ήσυχα; Θα φάνε; Θα κοιμηθούν; Προσπαθείς να ξεχάσεις για κάποιες ώρες τα παιδιά και να διασκεδάσεις. Να χαρείς με την ψυχή μου.

Καληνυχτίζεις τα μικρά σου κι είσαι έτοιμη να ζήσεις ξεγνοιασιά, έστω για κάποιες στιγμές. Φοράς το πιο μεγάλο σου χαμόγελο κι απολαμβάνεις το κάθε λεπτό. Όχι, σήμερα δε θα συζητήσεις πάλι για εκείνα. Καμία τέτοια κουβέντα δεν έχει θέση στην αποψινή νύχτα. Σήμερα κάνεις διάλειμμα. Θα πιεις, θα χορέψεις, θα δεις μια ταινία. Θα κάνεις ό,τι σε ευχαριστεί, τέλος πάντων.

Απόψε δεν είσαι μαμά. Είσαι γυναίκα. Το μόνο σου μέλημα είναι πώς θα περάσεις καλά. Πρέπει να γεμίσεις μπαταρίες. Πρέπει να χαλαρώσεις. Νιώθεις όμορφα! Ναι, και δεν έχεις τύψεις γι’ αυτό. Δεν έχεις σκεφτεί καθόλου τα παιδιά -οκ, σχεδόν καθόλου.

Και περνάς καλά. Περνάς εξαιρετικά όμορφες στιγμές. Με τον άντρα σου, με την παρέα σου, με τον εαυτό σου. Δε χρειάζεται να περνάς όμορφα μόνο με τα παιδιά σου, δεν είναι υγιές. Είσαι άνθρωπος. Είσαι μονάδα. Εκτός από μητέρα, είσαι και γυναίκα. Έχεις υπάρξει και πριν τα παιδιά, κι υπάρχεις και μετά. Το να αναλώνεσαι στην καθημερινότητα της μητρότητας, να εστιάζεις αποκλειστικά στον ένα σου ρόλο, μόνο κακό μπορεί να κάνει στην ψυχολογία σου.

Όπως περνάνε τα παιδιά όμορφα όταν δεν είστε μαζί, παίζουν, γελάνε, χαίρονται για την αλλαγή της καθημερινότητας, έτσι, ακριβώς, όμορφα σου αξίζει να περνάς κι εσύ μακριά απ’ τα παιδιά σου. Το ότι κάνουμε οικογένεια δε σημαίνει πως παύουμε να υπάρχουμε ως άνθρωποι. Πως ζούμε μόνο για τα παιδιά μας. Αν δεν είσαι εσύ ευτυχισμένη και γεμάτη, πώς θα ‘ναι εκείνα;

Για μια στιγμή ξεχνιέσαι, πας να σκεφτείς κάτι του τύπου «Κι αν δεν περνάνε καλά τώρα; Αν με ζητάνε; Αν νομίζουν πως τα παρατάω;». Όχι, δε θα συμβεί ποτέ αυτό. Η υγιής σχέση που έχετε χτίσει δε θα αφήσει το περιθώριο να περάσουν τέτοιες τρελές σκέψεις απ’ το μυαλουδάκι τους.

Ξεχνάς αμέσως καθετί αρνητικό. Απόψε η νύχτα είναι για πάρτη σου και μόνο! Το αξίζεις, άλλωστε!

 

Συντάκτης: Χριστίνα Βακαλούμη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη