pillow968

Νύχτωσε! Οι ερωτήσεις που έρχονται στο μυαλό σου πριν πέσεις για ύπνο πολλές. Τι έχω να κάνω αύριο; Τι ώρα πρέπει να ξυπνήσω; Θα χορτάσω ύπνο ή θα είμαι κουρασμένος όλη μέρα περιμένοντας να πέσω και πάλι στο κρεβάτι; Μήπως αν ξυπνήσω λίγο νωρίτερα τελειώσω και νωρίτερα όσα έχω να κάνω; Αν βρω κίνηση στο δρόμο και αργήσω στη δουλειά; Θα με απολύσουν; Πού θα βρω άλλη δουλειά; Ξέρεις τι προκαλούν στον εαυτό σου όλες αυτές οι ερωτήσεις; Άγχος!

Δε χρειάζεται να είμαστε συνέχεια παραγωγικοί στην καθημερινότητά μας. Δεν είναι απαραίτητο να βρίσκουμε κάτι να κάνουμε κάθε φορά που έχουμε πέντε λεπτά ή μία ώρα κενό από τις δουλειές μας. Κάποιες φορές καλό θα ήταν να προσπαθούμε να χαλαρώσουμε και να κάνουμε όντως αυτό που είχαμε προγραμματίσει να κάνουμε εκείνα τα πέντε λεπτά. Διάλειμμα.

Όταν είσαι κουρασμένος και έχεις καθαρό μυαλό η απόδοσή σου θα είναι διαφορετική και το αποτέλεσμα σαφώς καλύτερο. Όσο κι αν υπερεκτιμούμε τις δυνάμεις μας, κάποιες φορές πρέπει να δώσουμε στον εαυτό μας τη δυνατότητα να ξεκουραστεί, για μπορέσουμε να απολαύσουμε αυτά που έχουμε να κάνουμε και να τελειώσουμε και σε λιγότερο χρόνο.

Κάθε μέρα που ξυπνάμε πρέπει να πάμε στη δουλειά, να φάμε, να ξεκουραστούμε και να αφιερώσουμε λίγο χρόνο στον εαυτό μας μέχρι να φτάσει η ώρα να κοιμηθούμε ξανά για να γεμίσουμε μπαταρίες για την επόμενη μέρα. Στο διάλειμμα από τη δουλειά δε χρειάζεται να κάνουμε τις πληρωμές των λογαριασμών μας μέσω e banking, ούτε εκείνη τη μία ώρα οφείλουμε να πάμε με την ψυχή στο στόμα γυμναστήριο.

Οφείλουμε να προσέχουμε τον εαυτό μας και να προσπαθούμε να είμαστε παραγωγικοί, αλλά παράλληλα να ξεκουραζόμαστε και να φροντίζουμε να μην εξαντλούμε και την τελευταία πηγή δύναμής μας προτού σωριαστούμε στο πάτωμα. Δε λέω βέβαια να αμελούμε όσα έχουμε να κάνουμε ούτε να είμαστε αφελείς και τεμπέληδες.

Θα ήταν καλό να προγραμματίζουμε απ’ το βράδυ την επόμενη μέρα μας, ώστε να ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε ποια χρονική στιγμή. Ακολουθώντας το πρόγραμμά μας, θα πληρώσουμε τους λογαριασμούς όταν χτυπήσει η υπενθύμιση στο κινητό και θα πάμε στο γυμναστήριο, επειδή μας αρέσει και το θέλουμε κι όχι επειδή πρέπει να το κάνουμε και αυτό σήμερα.

Όταν είμαστε οργανωμένοι, θα ξυπνήσουμε το επόμενο πρωί χαλαροί, γιατί θα ξέρουμε τι έχουμε να κάνουμε τη συγκεκριμένη ημέρα χωρίς να φοβόμαστε ότι θα αμελήσουμε κάτι άλλο ή ότι θα ξεχάσουμε να πάρουμε τα παιδιά από το σχολείο. Ξυπνώντας με άγχος και ένταση επειδή δεν προλαβαίνουμε να τελειώσουμε όσα έχουμε στο μυαλό μας, το μόνο που θα πετύχουμε είναι να ξεχάσουμε κάτι και να τα κάνουμε όλα μηχανικά χωρίς να δίνουμε το εκατό τοις εκατό του εαυτού μας. Το να θέλουμε να είμαστε παραγωγικοί μας κάνει καλό, γιατί μας πιέζει να πετύχουμε, αλλά αυτό πρέπει να γίνεται σωστά.

Κάνε όσα πρέπει να κάνεις τη στιγμή που έχεις προαποφασίσει χωρίς να πιέζεις τον εαυτό σου. Δώσε την ευκαιρία σε σένα να είσαι παραγωγικός και χαλαρός ταυτόχρονα. Το κλειδί κρύβεται στο να κάνεις κάτι επειδή το θες κι όχι μόνο επειδή πρέπει να το κάνεις. Αν ακολουθείς τα πρόγραμμα της καθημερινότητάς σου, αμελώντας τις δικές σου επιθυμίες, θα μοιάζεις με ρομπότ που ακολουθεί εντολές μηχανικά χωρίς να σκέφτεται το λόγο που κάνει κάτι και αν όντως τον εκφράζει.

Δοκίμασε απόψε να γράψεις στο ημερολόγιο ή το σημειωματάριό σου όλα όσα έχεις να κάνεις αύριο. Διάβασέ τα δυνατά στον εαυτό σου και αν δεις ότι κάτι δε σ’ αρέσει και θες μια γουλιά κρασί για να βρεις τη δύναμη να το κάνεις, σκέψου αν υπάρχει εναλλακτική. Το να ξέρεις όσα έχεις να κάνεις την επόμενη μέρα, θα σε βοηθήσει να ξυπνήσεις με στόχους και μόλις ολοκληρώνεις καθέναν από αυτούς να νιώθεις παραγωγικός και περήφανος για τον εαυτό σου.

Το ιδανικό είναι να είσαι παραγωγικός, αλλά παράλληλα να κάνεις κάτι που σου αρέσει χωρίς να πιέζεις τον εαυτό σου. Έχοντας πρόγραμμα και οργάνωση στη ζωή μας, θα πάμε γυμναστήριο για να ευχαριστήσουμε τον εαυτό μας και να αποβάλουμε τις αρνητικές σκέψεις της ημέρας, θα πληρώσουμε τους λογαριασμούς μας με χαμόγελο, γιατί δε θα το κάνουμε βιαστικά, θα φάμε τα γεύματά μας τη σωστή ώρα και θα χαλαρώσουμε στον καναπέ μας το βράδυ βλέποντας την αγαπημένη μας σειρά χωρίς να σκεφτόμαστε πόσο εξαντλημένοι είμαστε, αφού θα υπερισχύει το αίσθημα της ευχαρίστησης μιας και θα έχουμε σβήσει όλα όσα είχαμε γραμμένα στη σημερινή ημερομηνία.

Συντάκτης: Ραφαήλια Πολυδώρου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.