Έχεις πάρει την απόφαση να κάνεις το μεγάλο βήμα και να εξομολογηθείς τον έρωτά σου. Όλα δείχνουν ευοίωνα. Τα σημάδια είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα και το ένστικτό σου σε προτρέπει να τολμήσεις. Όλοι βλέπουν ότι υπάρχει χημεία. Δεν μπορεί… Θα υπάρξει ανταπόκριση! Η καρδιά έχει συγχρονιστεί με το μυαλό και λειτουργούν αρμονικά και θαρραλέα προς τη στιγμή της εξομολόγησης!

Το timing είναι ιδανικό, το σκηνικό επίσης και τα λόγια αρχίζουν να βγαίνουν αβίαστα μετά την πρώτη λέξη, γιατί είναι πέρα για πέρα αληθινά, βγαλμένα απ’ την ψυχή, με κάθε ειλικρίνεια, μακριά από «πρέπει» και ενδοιασμούς. Λυτρωτικά, τολμηρά και ερωτικά σαν νυχτερινή παραζάλη. Τώρα όμως ήρθε η στιγμή που πρέπει να αντιδράσει με τον έναν ή άλλον τρόπο το άτομο που δέχτηκε την εξομολόγηση. Δύσκολα τα πράγματα, γιατί αν η αντίδραση είναι αρνητική δεν υπάρχει συνήθως συνέχεια σε μια τέτοια κατάσταση. Επειδή όμως είμαστε αισιόδοξα άτομα, ας επιλέξουμε το θετικό σενάριο.

Μια τέτοια θετική εξέλιξη μεταφέρει σε αυτόν που τόλμησε αυτοπεποίθηση και ικανοποίηση. Έχοντας νικήσει τον φόβο της έκθεσης, της αποκάλυψης των συναισθημάτων, του ξεβολέματος και της πιθανής αποτυχίας αισθανόμαστε τολμηροί, παντοδύναμοι και ανεβασμένοι ψυχολογικά. Όταν ο άλλος ανταποκρίνεται και ανταποδίδει, επιβεβαιώνεσαι και τονώνεται το εγώ σου. Συνειδητοποιείς ότι έπραξες σοφά που εκδηλώθηκες. Έφτασες ακόμα και στο σημείο να αναρωτιέσαι αν έχασες πολύτιμο χρόνο και όμορφες στιγμές που κράτησες μέσα σου τόσο δυνατά συναισθήματα και δεν έκανες νωρίτερα την εξομολόγηση αυτή. Τώρα που συνέβη βέβαια κι η ανταπόκριση είναι θετική, η αγωνία και η ανακούφιση της πιθανής απόρριψης δίνουν τη θέση τους στο θάρρος, τη δύναμη και την ανάταση των συναισθημάτων.

 

 

Όταν ο άνθρωπος που επιλέγουμε για ταίρι μας, αυτός ο «ένας» που πιστεύουμε ότι θα μας συμπληρώσει και θα μας ολοκληρώσει, ανταποκρίνεται, νιώθουμε ξαφνικά πως τα μπορούμε όλα. Τα υπόλοιπα προβλήματά μας -επαγγελματικά, οικονομικά, οικογενειακά- μοιάζουν μικρότερα και ασήμαντα γιατί έχουμε τη δύναμη να τα αντιμετωπίσουμε με σθένος. Ξέρουμε ότι δίπλα μας πια θα συμπορεύεται το «άλλο μας μισό» κι η συντροφικότητα και η αλληλεπίδραση όμορφων συναισθημάτων θα μας στηρίζει και θα μας δίνει κουράγιο. Συνήθως η ειλικρινής εκδήλωση των συναισθημάτων μας περισσότερο ωφελεί παρά οδηγεί σε ήττα.

Το να κοιτάς κατάματα τον άλλο και να του ανοίγεις την ψυχή σου δεν είναι και δε θα είναι ποτέ εύκολο. Το κουράγιο όμως είναι κάτι που καλλιεργείται με τον χρόνο και τις εμπειρίες και τα ειλικρινή άτομα -ειδικά αυτά που μπορούν να εκφραστούν με λεπτότητα και διπλωματία-, χαίρουν εκτίμησης και αποδοχής. Δε ξέρω αν όλους όσους εξομολογούνται τον έρωτά τους η ανταπόκριση τούς κάνει να αισθάνονται παντοδύναμοι και να σκάνε παντού βεγγαλικά και αστράκια, σίγουρα όμως η αγάπη που έχει ανταπόκριση και η τρυφερότητα που αισθάνεται κάποιος για έναν άλλο άνθρωπο αποτελεί ισχυρή κινητήριο δύναμη ψυχικού αποθέματος που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί εύκολα από κανέναν.

Ας τολμήσουμε λοιπόν να μοιραστούμε, να εκφραστούμε, να εκτεθούμε, να πλησιάσουμε ,να ακουμπήσουμε, κοιτώντας τον άλλον στα μάτια, κρατώντας του το χέρι, παίρνοντάς τον μια αγκαλιά, σε μια εποχή που το μόνο που κοιτάμε είναι η οθόνη του κινητού μας και ίσως αυτό που θα εισπράξουμε να είναι απείρως πιο ικανοποιητικό από ένα sms και ένα emoji-καρδούλα.

Συντάκτης: Άννα Δρεπανοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.