Υπάρχουν άνθρωποι που βρίσκονται σε μια μόνιμη τσίτα είτε γιατί έχουν πολλή ενέργεια, την οποία δεν έχουν διοχετεύσει κάπου, είτε πολλά νεύρα στο κόκκινο κι όποιον πάρει ο Χάρος.

Η  πρώτη περίπτωση είναι εύκολη και σχετικά άκακη. Αν ανήκετε σ’ αυτή, απλώς ξεκινήστε μια νέα δραστηριότητα, κάνετε γυμναστική, κάνετε σεξ. Η δεύτερη περίπτωση είναι πιο δύσκολη γιατί έχει σοβαρά αίτια. Οι καθημερινές δυσκολίες, η πίεση στην εργασία και στο σπίτι, απρόβλεπτες καταστάσεις, όλα οδηγούν σε ένταση, νεύρα, ξεσπάσματα, επιθετικότητα. Εν μέρει, δικαιολογημένα. Αυτό που δε δικαιολογείται, είναι όταν αυτά τα νεύρα γίνονται μια παθολογική και μόνιμη κατάσταση, καθώς και το ξέσπασμα αυτών πάνω σε λάθος ανθρώπους.

Αν λοιπόν ανήκετε στη δεύτερη κατηγορία, πρέπει αρχικά να συνειδητοποιήσετε ότι είστε μια ωρολογιακή βόμβα και δεύτερον να την απενεργοποιήσετε, γιατί κάνετε κακό και σ’ εσάς τους ίδιους και στους γύρω σας, που δε σας φταίνε σε τίποτα.

Οι φίλοι και συγγενείς σας είναι δικοί σας άνθρωποι και σας αγαπάνε, αλλά αν κάθε φορά που σας συναναστρέφονται, είστε μ’ ένα μαύρο σύννεφο πάνω απ’ το κεφάλι σας, έτοιμο για αστραπόβροντα και καταιγίδες, στο τέλος θα κάνετε μόνοι σας παρέα στον εαυτό σας. Γιατί κι εκείνοι έχουν τις δικές τους δυσκολίες, πιθανόν πιο πολλές απ’ τις δικές σας, αν πρέπει να τις μετρήσετε.

Όλοι μα όλοι έχουν κάπου πρόβλημα, στη δουλειά, στα οικονομικά ή στα οικογενειακά. Οι υποχρεώσεις, το στρες και τ’ άγχη της καθημερινότητας, δεν κάνουν διακρίσεις και δεν έχουν στοχεύσει αποκλειστικά εσάς.

Το ότι δεν είναι συνέχεια με νευράκια τσαταλάκια και μ’ ένα κατηγορώ προς το σύμπαν, την άδικη ζωή που άλλους τους ανεβάζει κι άλλους τους ρίχνει στα τάρταρα και τα σχετικά, δε σημαίνει ότι έχουνε την τύχη του Γκαστόνε κι όλα τους πάνε δεξιά. Απλά, τις αναποδιές τις διαχειρίζονται αλλιώς και δεν ξεσπάνε προς πάσα κατεύθυνση.

Θα με ρωτήσετε, αν δεν τα μοιραστείς με τον φίλο σου, αδερφό σου, έναν δικό σου άνθρωπο, με ποιον θα το κάνεις. Μα να τα πείτε και να τα βγάλετε από μέσα σας. Κανείς δε διαφωνεί σ’ αυτό και σε κανέναν δεν έκανε καλό να κρατάει τα πάντα μέσα του μέχρι να κάνει το μεγάλο μπαμ. Το θέμα είναι ότι τα λέτε μες στην ένταση με ολίγη από επιθετικότητα κι ότι καταλήγει να παίρνει η μπάλα κι αυτούς που σας ακούνε. Μπορείτε να συζητήσετε ουσιαστικά  με τους ανθρώπους σας; Συζήτηση εποικοδομητική, να βρεθούν διέξοδοι, όχι απλά να τα πείτε για να τα πείτε;

Ν’ ακούσετε μια συμβουλή, μια γνώμη παραπάνω και να δείτε τι μπορεί να γίνει. Κι αν ακούσετε κάτι που δε σας αρέσει, μη βιαστείτε να κάνετε επίθεση. Ο δικός σας άνθρωπος σας μιλάει, άρα εκ των πραγμάτων έχει καλή πρόθεση και θέλει να σας βοηθήσει. Ο τρόπος που συμπεριφέρεστε, θα κάνει τη διαφορά και να έχετε λίγο στο νου σας ότι το πολύ το κυρ ελέησον το βαριέται κι ο παπάς.

Αν δεν είναι ανίατο θέμα ασθένειας ή πραγματικής αντικειμενικής επιβίωσης, όλα τ’ άλλα φτιάχνονται. Και φτιάχνονται κάνοντας προσεχτικές επιλογές ή παίρνοντας τη βοήθεια του κοινού, των δικών σας ανθρώπων. Με ωραίο τρόπο.

Σίγουρα τίποτα δε διορθώνεται με το να λέτε για τη κακή σας μοίρα ή ξεσπώντας πάνω τους. Μεταδίδετε τον εκνευρισμό σας, αρνητική ενέργεια κι η υπομονή έχει και τα όριά της. Κάποια στιγμή τελειώνει και θα αρχίσουν να προσπερνάνε. Και τι θα έχετε καταφέρει έτσι; Ίσως αν διατηρούσατε την ψυχραιμία σας, να βλέπατε τρόπους να βελτιώσετε αυτά που σας ενοχλούν και σας προκαλούν τόσα νεύρα. Μήπως να επανεξετάζατε τις επιλογές σας; Είστε σίγουροι ότι κρίνατε και πράξατε σωστά σ’ όλες τις καταστάσεις που αποτελούν πηγή εκνευρισμού σας, σύμφωνα πάντα με τα –κανείς δεν τα αμφισβητεί- δύσκολα δεδομένα;

Λίγη χαλαρότητα ρε παιδιά. Εντάξει τα “yolo” και “cool” και «δεν τρέχει τίποτα», απευθύνονται σε πιο μικρές ηλικίες που έχουμε προσπεράσει, αλλά και πάλι. Σε κανέναν δεν αρέσει να κάνει τον σάκο του μποξ και το ζεν που βλέπετε ότι διατηρούν κάποιοι, το κάνουν με πολύ κόπο, δουλεύοντας με τον εαυτό τους, για να ‘ρχεστε και να το γκρεμίζετε με μια κίνηση σας σαν πύργο του Τζένγκα.

Οπότε, ρίξτε έναν καλό ύπνο, η απουσία του οποίου πάντα είναι πηγή εκνευρισμού κι αρχίστε να το παίρνετε αλλιώς. Κάντε μαθήματα anger management. Σοβαρά τώρα, ίσως βοηθούσε να μιλούσατε με έναν ειδικό, να σας δώσει κάποια κατεύθυνση, μία διέξοδο. Και καμιά Yoga θα βοηθούσε ή κι οποιαδήποτε μορφή γυμναστικής.

Βγείτε έξω, περπατήστε και πάρτε βαθιές αναπνοές, που είναι ακόμα δωρεάν. Θα καθαρίσει το μυαλό, θα τα δείτε όλα πιο καθαρά και μη ξεχνάτε: οι φίλοι σας είναι σύμμαχοι, είστε στο ίδιο χαράκωμα κι όχι εχθροί.

 

Επιμέλεια Κειμένου Έφης Φωτεινού: Πωλίνα Πανέρη

Συντάκτης: Έφη Φωτεινού