Πώς θα καταφέρεις να μετατρέψεις έναν αντίπαλο σε πιστό υποστηρικτή; Πώς θα αποκτήσεις την εύνοια κάποιου που ως τώρα λασπολογούσε εις βάρος σου; Είναι εφικτό να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος, ειδικά όταν κάποιοι δε μας συμπαθούν; Παρά την αντιπάθεια που τρέφεις για ένα άτομο αν ζητήσει τη βοήθειά σου μπορεί να σε κάνει να αλλάξεις στάση απέναντί του και ξαφνικά να βρεθείτε στο ίδιο στρατόπεδο. Μένει μόνο να πεις τη μαγική φράση: «Μπορείς να μου κάνεις μια χάρη;».

Ας αναφέρουμε ένα περιστατικό που συνέβη στις αρχές της καριέρας του Βενιαμίν Φραγκλίνου, ο οποίος ήταν γόνος πολύτεκνης και φτωχής οικογένειας και κατάφερε να αποκτήσει σημαντική πολιτική δύναμη. Ο Βενιαμίν προκειμένου να αντισταθμίσει την κατάσταση που βίωνε στα παιδικά του χρόνια πάλεψε βάζοντας προτεραιότητες, όπως να γίνει επιστήμονας, λόγιος και επιχειρηματίας. Πάσχισε κι ανέπτυξε ικανότητες που τον έθεσαν «κυρίαρχο του πολιτικού παιχνιδιού», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο McRaney.  Κατάφερε επίσης να ιδρύσει μια λέσχη αυτοβελτίωσης, όπου συγκέντρωναν βιβλία και αντάλλαζαν απόψεις και γνώσεις.

Κατά την προεκλογική του εκστρατεία, ένας αντίπαλός του προσπάθησε να αμαυρώσει τη φήμη του και ως ένα σημείο το πέτυχε. Ο Φραγκλίνος κατάφερε να κερδίσει τις εκλογές, όμως φανερά ενοχλημένος από τη λασπολογία προς το πρόσωπό του σκαρφίστηκε μια ιδέα. Ανησυχώντας για μελλοντικές τριβές και αναγνωρίζοντας ότι θα ήταν ένας ισχυρός αντίπαλος προσπάθησε να εξομαλύνει τις σχέσεις τους. Ο ανθρώπινος νους είναι πανίσχυρος, όμως ορισμένα δόλια παιχνίδια μπορούν να τον ξεγελάσουν. Έτσι ο Φραγκλίνος έστειλε μια επιστολή στο πρόσωπο που τον μισούσε ζητώντας να του δανείσει ένα δυσεύρετο βιβλίο. Το συγκεκριμένο άτομο έσπευσε να του στείλει το βιβλίο που του ζήτησε. Ο Φραγκλίνος, αφού το έλαβε, συνέταξε μια ευχαριστήρια επιστολή και λίγες μέρες αργότερα το επέστρεψε στον κάτοχό του. Κολακευμένος πλέον ο λογοθέτης σε επόμενη συγκέντρωση πλησίασε τον Φραγκλίνο και του μίλησε.

Από εκείνη τη στιγμή και μετά έδειχνε πρόθυμος να τον βοηθήσει και στη συνέχεια έγιναν καλοί φίλοι. Ο Φραγκλίνος στην αυτοβιογραφία του αναφέρει το συγκεκριμένο παράδειγμα και δηλώνει ότι: «Αυτός που σου έχει κάνει κάποτε μια καλοσύνη είναι πιο έτοιμος να σου κάνει κι άλλη από εκείνον που εσύ έχεις υποχρεώσει».

Ζητώντας, λοιπόν, τη βοήθεια κάποιου που δεν τρέφει και ιδιαίτερη συμπάθεια προς το πρόσωπό σου και δείχνοντάς του κάποια εύνοια φαίνεσαι λιγότερο «απειλητικός», πιο προσιτός και εφόσον δεχτεί να σε βοηθήσει αυτό είναι πιθανό να επαναληφθεί. Ένας καλός τρόπος να φέρεις κοντά πρόσωπα με τα οποία δεν έχετε και τις καλύτερες σχέσεις είναι να τα κάνεις να φανούν σημαντικά για σένα, να δείξεις πως έχεις πέσει κατά κάποιο τρόπο στην ανάγκη τους και πως τους χρειάζεσαι. Έτσι, θα τονώσεις το εγώ τους και ίσως σε δουν με άλλο μάτι.

Δεν είναι πάντα εύκολο να κάνεις τους εχθρούς σου φίλους και πολλές φορές αυτός δεν είναι καν ο στόχος και δε θες να συμβεί κάτι τέτοιο. Συνήθως αρκεί να εξομαλυνθούν οι σχέσεις μαζί τους, να ξέρεις πως δε λένε άσχημα πράγματα για σένα και να τραβήξει καθένας τον δρόμο του. Όταν όμως θες κάποιος ν’ αλλάξει γνώμη για σένα το να ζητήσεις τη βοήθειά του σε κάτι ίσως και να ‘ναι μια καλή αρχή.

Συντάκτης: Κυριακή Σεργάκη
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.