Έχει τύχει πολλές φορές να ακούσουμε τις φράσεις «ξέχασα ακόμα και τα βασικά» ή «έχω βγει από το παιχνίδι» από ανθρώπους που πιστεύουν ότι πλέον το φλερτ δεν είναι απ’ τα δυνατά τους σημεία. Υπάρχει μια πεποίθηση πως όταν είσαι πολύ καιρό ελεύθερος δυσκολεύεσαι ή ακόμα και φοβάσαι να φλερτάρεις. Αυτό σε πολλούς μπορεί να φανεί λογικό και δεδομένο, αλλά άμα το φιλοσοφήσεις λίγο θα αντιληφθείς ότι δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια κλισέ αντίληψη, σε μεγάλο βαθμό λανθασμένη.

Τι σημαίνει πραγματικά να είσαι ελεύθερος; Ίσως πολλούς να τους τρομάζει η ιδέα και να τους ξενίζει η όλη κατάσταση. Μια σχέση αν μη τι άλλο τονώνει την αυτοπεποίθησή σου, υπό την έννοια ότι σε κάνει να νιώθεις αρεστός, ποθητός και χαρούμενος. Όμως, αυτό δε σημαίνει πως έχεις ανάγκη μια σχέση ή κάποιο άτομο για να μπορέσεις να νιώσεις αυτοπεποίθηση και χαρά. Αντιθέτως, αυτά είναι στοιχεία που απαιτούνται για να μπορέσεις να έχεις μια υγιή σχέση και όχι μια σχέση εξάρτησης. Αν δεν αγαπήσεις πρώτα εσένα και δεν αποδεχτείς τον εαυτό σου, μην απαιτείς να το καταφέρεις μέσα απ’ τη σχέση σου με άλλους. Μα και αν σταθείς τόσο τυχερός και το πετύχεις, πάλι δε θα είναι ίδια η αίσθηση, αφού δεν θα έχεις την απαραίτητη δύναμη και αυτοπεποίθηση να σταθείς μόνος/η στα πόδια σου, επιζητώντας συνεχώς επιβεβαίωση.

Μια καλή περίοδος για να γνωρίσεις και να αγαπήσεις περισσότερο τον εαυτό σου είναι τα διαστήματα, τα οποία περνάς μόνος. Όταν είσαι single για μεγάλο διάστημα, έχεις άπλετο χρόνο να αντιληφθείς όλα τα λάθη της προηγούμενής σου σχέσης, καθώς και ποια πρέπει να είναι τα δικά σου όρια. Και επειδή το να είσαι single φυσικά δε σημαίνει πως σταματά η ζωή σου, γνωρίζεις νέα άτομα ή μαθαίνεις μέσα από ιστορίες από φίλους/φίλες. Έτσι σιγά-σιγά αρχίζεις να αντιλαμβάνεσαι τις προθέσεις κάποιων μόνο από τον τρόπο προσέγγισής τους. Αυτό, βοηθά στο να μπορείς στο εξής να επιλέξεις και ν’ αποφασίσεις σε ποιο είδος φλερτ θα είσαι ανοιχτός και σε ποιο όχι.

Το πιο σημαντικό όμως είναι πως όταν είσαι ελεύθερος μαθαίνεις τον εαυτό σου, τις ανάγκες και τα όριά σου. Ξέρεις πλέον τι ζητάς και σε τι δε θες με τίποτα να υποχωρήσεις. Καταλαβαίνεις τις αξίες και τα ιδανικά σου, σε προσέχεις και ψάχνεις κάποιο πρόσωπο που να ανταποκρίνεται στα στάνταρ σου. Έτσι μαθαίνεις πώς να «πλασάρεις» τον εαυτό σου χωρίς να νιώθεις καθόλου άγχος απόρριψης. Διότι ακόμα και να μη σε θέλει ο άλλος, εσύ ξέρεις ποιος/α είσαι και δε χρειάζεσαι πια την επιβεβαίωση κανενός! Αν δεν πετύχει, τότε δεν είναι αυτό που ψάχνεις, αυτό που σου ταιριάζει.

Συνεπώς, το διάστημα ελευθερίας δε σε κάνει να ξεχνάς το φλερτ, απλώς σε μαθαίνει να κάνεις σωστό και ποιοτικό φλερτ, να μην αναλώνεσαι σε ψυχοφθόρες και αχρείαστες γνωριμίες. Ο προσωπικός χρόνος σε οδηγεί στο να κάνεις την πιο σημαντική και απαραίτητη γνωριμία της ζωής σου, αυτή με τον εαυτό σου. Γιατί κακά τα ψέματα, ένα άτομο δε θα σε αφήσει ποτέ -και αυτό είσαι εσύ.

Συντάκτης: Κατερίνα Παλατέ
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.