Σου διεγείρει όλες τις αισθήσεις. Όμορφο στην όψη, έντονο, κατακόκκινο. Στη γεύση μια γλυκάδα ανεπανάληπτη που παράλληλα προκαλεί ευχάριστη αναστάτωση στα ρουθούνια. Στολίδι και φρούτο. Φαγητό, μα και σύμβολο. Μια λέξη, τέσσερα γράμματα. Άλλοτε κοσμεί τη φρουτιέρα, άλλοτε το σπίτι, μα το σπουδαιότερο είναι η επιρροή του στις ζωές των ανθρώπων. Το ρόδι.

Το ρόδι τιμήθηκε από την αρχαιότητα και συγκεκριμένα από τους κατοίκους της Ερμιόνης και τελικά απέκτησε τη σημασία που έχει σήμερα για εμάς όντας σύμβολο χαράς και ευγονίας. Ο θρύλος σχετίζει τον συγκεκριμένο συμβολισμό με την αρπαγή της Περσεφόνης από τον Άδη. Μια μέρα καθώς η Περσεφόνη μάζευε άνθη, ο Άδης την τράβηξε μαζί του στον κάτω κόσμο. Απελπισμένη η μητέρα της, Δήμητρα, ζήτησε από τον Δία να την φέρουν οι θεοί στον πάνω κόσμο. Το αίτημα της έγινε δεκτό και θα πραγματοποιούνταν μέσω του Ερμή. Όταν όμως ο Άρης έμαθε τα σχέδια των θεών, προσέφερε στη Περσεφόνη επτά σπόρους ροδιού, το οποίο αποτελούσε και σύμβολο γάμου. Η Περσεφόνη δέχτηκε τους σπόρους και τα πλάνα άλλαξαν εντελώς. Από τότε και στο εξής θα μπορούσε να ανεβαίνει στον πάνω κόσμο, αλλά θα έπρεπε να κατεβαίνει και στον κάτω. Κατά τη διαμονή της στον πάνω κόσμο η Περσεφόνη έφερνε την αναγέννηση στη φύση και μαζί της την άνοιξη, μα όταν αυτή έφευγε, ο καιρός σιγά-σιγά χαλούσε.

Η Ερμιόνη φημίζεται πως είναι ο τόπος στον οποίο έγινε η αρπαγή της Περσεφόνης στον κάτω κόσμο και οι Ερμιονείς ισχυρίζονται πως ήταν αυτοί που μετέφεραν τα κακά νέα στην Δήμητρα. Αυτό έλαβε χώρα στο φαράγγι του Καταφυκίου, το οποίο χωρίζει το βουνό, μετά από τον θείο σεισμό. Οι τρύπες στην απότομη πλαγιά μαρτυρούν το γεγονός και πιστεύεται πως οδηγούν κατευθείαν στον κάτω κόσμο. Άξιο αναφοράς είναι πως στο φαράγγι αυτό άμα φωνάξεις δυνατά μόνο μια λέξη θα ακούσεις τον αντίλαλο σου να «ταξιδεύει» σε κάθε κορυφή. Η λέξη αυτή είναι η λέξη «Δαμάτερ!». Ο θρύλος λέει πως αυτή ήταν η κραυγή της Περσεφόνης κατά την αρπαγή και μεταφερόταν από βουνό σε βουνό έως ότου να την ακούσει η Δήμητρα! Οι Ερμιονείς βρίσκουν στη γλυκάδα των ροδιών βαθιά ριζωμένη την ιστορία του τόπου τους. Δίκαια λοιπόν η γιορτή του ροδιού διαδραματίζεται εκεί!

Πολλοί άλλοι μύθοι και φήμες σχετίζονται με την ιστορία του ροδιού. Για παράδειγμα, το όνομα της θεάς Αφροδίτης συνδέεται με την καταγωγή του ροδιού, αφού όπως λέει ο μύθος, η ίδια φύτεψε την πρώτη ροδιά στην Κύπρο. Δεμένη με το ρόδι και η προστάτιδα του γάμου και της γονιμότητας, Ήρα. Η επιρροή αυτή δεν αφήνει ανεπηρέαστο τον Πολυνείκη, γιο του Οιδίποδα, στον τάφου του οποίου φύτρωσε μια ροδιά, με τη θέληση των Ερινύων, οι καρποί της οποίας έσταζαν αίμα όταν τους άνοιγες.

Το ρόδι αποτελεί σύμβολο καλοτυχίας, γονιμότητας και ευγονίας, εξαιτίας της εσωτερικής του δομής. Ιδανικό για δώρο, ειδικά σε νιόπαντρους ως ευχή για καλούς απογόνους και απολαυστικότατο σε μια φρουτοσαλάτα!

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Κατερίνα Παλατέ
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.