Σύμφωνα με την ιδανική πολιτεία του Πλάτωνα, κάθε άνθρωπος οφείλει να κάνει αποκλειστικά και μόνο τη δουλειά του χωρίς να μπλέκεται στις υποθέσεις των άλλων. Τι γίνεται όμως όταν κάποιος δεν είναι καλός σε ένα μόνο πράγμα και θα μπορούσε να προσφέρει πολλά περισσότερα; Εξάλλου οι άνθρωποι δεν είμαστε μονοδιάστατοι, πολλές φορές έχουμε ποικίλα ταλέντα και ικανότητες και θα ήταν κρίμα κι άδικο να μην τα αξιοποιήσουμε όλα στο έπακρο, ώστε να επωφεληθούμε απ’ αυτά.

Όλο και κάποιο κολλητάρι θα ‘χουμε που θα ‘ναι το παιδί για όλες τις δουλειές, που έχει τη μαγική ικανότητα να τα καταφέρνει καλά σε όλα, που πιάνουν τα χέρια του και κόβει το μυαλό του, με αποτέλεσμα σε κάθε μας πρόβλημα να καλούμε πρώτα το συγκεκριμένο πρόσωπο και μετά τον ειδικό. Το φιλαράκι μας, πέρα απ’ το ότι είναι σίγουρα πολυπράγμον, έχει τη δυνατότητα να βρίσκει ταχύτατα λύσεις, να μηχανεύεται έξυπνους τρόπους για να ξεπεράσει προβλήματα και να θέλει να μας βοηθήσει ακόμα κι όταν πρόκειται για θέματα που δε γνωρίζει, δεν έχει εμπειρία ή δεν άπτονται του γνωστικού του φάσματος.

Θυμάστε την τελευταία φορά που αντιμετωπίσατε κάποιο τεχνικό πρόβλημα ή βρεθήκατε σε ψυχολογικό δίλημμα; Κόλλησε ιό ο υπολογιστής, δεν μπορούσατε να αποφασίσετε τι να φορέσετε στο ραντεβού, κάηκε η ασφάλεια και το σπίτι βυθίστηκε στα σκοτάδια. Σε όλες αυτές τις στιγμές το κολλητάρι σας ήταν πάντα δίπλα, με ένα και μόνο τηλέφωνο, πρόθυμο να βοηθήσει ή τουλάχιστον να βάλει τα δυνατά του.

Μπορεί το φιλαράκι να μην είναι υδραυλικός, όμως άμα σπάσει σωλήνας στο μπάνιο, θα έρθει πριν απ’ τον υδραυλικό να δει τι συμβαίνει. Θα προσπαθήσει να το φτιάξει, να διορθώσει τη βλάβη στο πι και φι, ακόμα κι αν δεν το ‘χει ξανακάνει. Θα δοκιμάσει μέχρι να δώσει λύση στο δικό σου πρόβλημα που πλέον είναι και δικό του. Κι ακόμα κι αν δεν τα καταφέρει τελικά, θα είναι εκεί, δίπλα σου μέχρι να έρθει ο ειδικός, θα σου κρατήσει συντροφιά και θα σου δείξει πως δεν είσαι μόνος σου σε όλο αυτό, αλλά είστε ντουέτο! Το παιδί για όλες τις δουλειές θα σου δείξει πώς δουλεύει η καινούρια μηχανή γκαζόν που αγόρασες, θα προθυμοποιηθεί να σου κάνει τη δουλειά που δεν προλαβαίνεις και που τυχαίνει να είναι στον δρόμο του. Σε ό,τι αφορά στον ψυχολογικό τομέα θα είναι εκεί να ακούσει υπομονετικά ό,τι σε απασχολεί και να συζητήσετε για ερωτικά τρίγωνα, τετράγωνα, ακόμα και παραλληλόγραμμα! Το πτυχίο ψυχολογίας θα μπορούσε να το διεκδικήσει επάξια ο κολλητός!

Ανάμεσα στις πολλές ικανότητές του, το κολλητάρι είναι λες και έχει και τις μαγικές ικανότητες της μητέρας σου. Όταν ψάχνεις κάτι και δεν μπορείς να το βρεις, θα το εντοπίσει με το που ανοίξει τυχαία ένα συρτάρι! Μόνο που το καλό σου φιλαράκι δε βρίσκει μπλουζάκια όπως η μαμά, αλλά και λύσεις σε όλα σου τα προβλήματα! Επάξια λοιπόν το κολλητάρι διεκδικεί τον τίτλο «το παιδί για όλες τις δουλειές». Το ωραίο είναι όμως πως η σχέση αυτή δεν είναι μονόπλευρη, αλλά αμοιβαία! Όπως εσύ γνωρίζεις  πως μπορείς να βασιστείς πάνω του για όλα, ο φίλος ξέρει πως θα σ’ έχει στο πλευρό του όποτε χρειαστεί ένα χέρι βοηθείας.

Συντάκτης: Κατερίνα Παλατέ
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.