Από μικρός είχα ένα όνειρο. Τι με νοιάζει εμένα θα μου πεις! Άκου και θα δεις ότι σε νοιάζει. Δεν ήθελα όπως όλα τα άλλα παιδάκια να γίνω ποδοσφαιριστής, αστροναύτης ή να πετάω σαν τα πουλιά. Ήθελα να έχω κι εγώ μια σούπερ δύναμη, αλλά όχι μια τόσο συνηθισμένη. Ήθελα να μπορώ να πηγαίνω στις εκκλησίες και τα δημαρχεία και να σώνω τους ανθρώπους από βέβαιο γάμο.

Ακόμα κι αν μέχρι σήμερα δεν τα έχω καταφέρει, ακούστε προσεκτικά τους 10 πιο λάθους λόγους που παντρεύονται οι άνθρωποι στις μέρες μας. Αν ετοιμάζεσαι κι εσύ να ανέβεις τα σκαλιά της εκκλησίας, δώσε ακόμη περισσότερο προσοχή!

 

 

1. Είμαι σε ηλικία γάμου

Υπάρχει κατάλληλη ηλικία για να μπεις στο casino, για να παίξεις ένα επιτραπέζιο, για να πιεις αλκοόλ. αλλά για να παντρευτείς δεν υπάρχει. Το να εντάσεις μια νομική και κοινωνική συμβίωση σε προκαθορισμένο χρονικό πλαίσιο, είναι αντίστοιχο σαν να ορίζεις πότε είναι καλό να πεθάνεις. Αστεία, βέβαια, τέτοιου τύπου κρίνονται τουλάχιστον ως κακοπροαίρετα!

 

 

2. Όλοι παντρεύονται γιατί να μην το κάνω και εγώ;

Ο γάμος δεν είναι μόδα. Είτε το δούμε από τη νομική του πλευρά ως ένα νόμιμο θεσμό για τη ρύθμιση των σχέσεων δύο ανθρώπων, είτε από τη θρησκευτική του πλευρά ως δεσμός τέλειας ενώσεως και αφοσιώσεως, δε σημαίνει θα παραμείνει ισόβιος και αδιάλυτος απλά επειδή τα καταφέρνουν οι άλλοι γύρω μας. Είναι μια απόφαση ζωής και επ’ ουδενί δεν πρέπει να έχει μέρος στην απόφαση αυτή κανείς, πέρα από εμάς τους ίδιους.

 

 

3. Παντρεύομαι για να νιώσω ασφάλεια

Αυτή η ασφάλεια μπορεί να είναι οικονομική, νομική, κοινωνική, δύο μισθοί. Όταν φύγω απ΄τη ζωή την όποια περιουσία μου θα την πάρει ο/η σύζυγος μου και όχι ένα κοράκι-συγγενής. Εντάσσομαι στα κοινωνικά πρότυπα, μπορώ να κάνω οικογένεια. Ωραία όλα αυτά αλλά κάτι δε λείπει; Πού είναι η συναισθηματική ασφάλεια; Πού είναι η αγάπη και ο έρωτας; Τα σκοτώνουμε πριν καν ξεκινήσει ο γάμος ή μπορεί να μην υπήρξαν και πότε; Ασφάλεια δεν έχω όταν ρυθμίζω ένα πλαίσιο, ένα χώρο, έναν γάμο εν προκειμένω, όπως με κάνει η συνθήκη να νιώθω σιγουριά και σταθερότητα, αλλά όταν γνωρίζω κάθε μου αστάθεια αρχικά και ο άνθρωπος που έχω δίπλα μου πιστεύω ότι μπορεί να με στηρίξει όταν εμφανίσει μια από αυτές. Χρυσό κλουβί από τη μία, ελεύθερος στη ζούγκλα με έναν ή μια σύντροφό από την άλλη. Διάλεξε!

 

 

4. Εγκυμοσύνη

Είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο το οποίο δυστυχώς στατιστικά έχει αρνητικές συνέπειες. 90% των εφήβων που παντρεύονται λόγω μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, χωρίζουν στα επόμενα 6 χρόνια. Αλλά και στατιστικά να μην το δούμε, ο άνθρωπος που έτυχε να κάνεις παιδί, είναι αυτός που θες να περάσεις όλη σου τη ζωή; Άραγε τον αγαπάς; Ακούγομαι ονειροπόλος; Πρώτα, οφείλουμε να είμαστε σύντροφοι και μετά γονείς. Αλλιώς, το παιδί θα μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον ακατάλληλο. Όπως και να έχει θα έχει πάντα δύο γονείς. Το σημαντικό είναι αυτοί οι γονείς να είναι ευτυχισμένοι, είτε χώρια είτε μαζί.

 

 

5. Πιστεύεις ότι δεν μπορείς να δώσεις και να λάβεις αγάπη, οπότε συμβιβάζεσαι! 

Η παντοτινή αγάπη για σένα δεν υπάρχει. Ο τέλειος γάμος είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Και εγώ μαζί σου, αλλά τι σε πλήγωσε; Όχι ποιος, ποια -αυτό το ξέρουμε. Τι; Η δύναμη της αγάπης υπάρχει πάντα μέσα μας. Κάθε φορά που συμβιβαζόμαστε γίνεται πιο αδύναμη μέσα από τη φαινομενική ασφάλειά μας. Το να τη θάβουμε μέσα μας μόνο δυστυχισμένους μπορεί να μας κάνει. Σωστός και λάθος άνθρωπος δεν υπάρχει. Υπάρχει μόνο αυτός που φοβάται.

 

 

6. Κοινωνικός περίγυρος 

Κι όμως εν έτει 2019, συνεχίζονται να γίνονται γάμοι από συνοικέσιο, επειδή βολεύει δύο οικογένειες, επειδή ο γαμπρός ή η νύφη ταιριάζει στα γούστα της μαμάς και του μπαμπά. Επειδή είναι το σωστό. Τι θα πει η γειτονιά κτλ. Δεν τη θέλω, θα την πάρεις! Η ίδια κοινωνία που σε προτρέπει να παντρευτείς, είναι αυτή που θα σε δείχνει με το δάχτυλο όταν χωρίσεις!

 

 

7. Παντρεύεσαι αυτόν που πιστεύεις ότι σ’ αγαπάει περισσότερο από τους υπόλοιπους 

Ανασφάλεια ξανά. Και σημαντικότερου είδους κατά τη γνώμη μου. Μπαίνουμε σε συναισθηματισμούς. Κατανοείς ότι είναι μονόπλευρο όσες τύψεις και να καλύψουν το χάσμα. Όμως, αντιλαμβάνεσαι την οντότητα την αγάπης μόνο όταν βρεις τη δύναμη να αγαπήσεις χωρίς όρια. Στη δικιά μας περίπτωση, δεν ορίζεις μόνο τον άλλο αλλά και τον ίδιο σου τον εαυτό.

 

 

8. Υπάρχει πάντα η προοπτική του διαζυγίου

Σαν να πηγαίνεις στο κομμωτήριο και να λες υπάρχει η προοπτική να μείνω φαλακρός. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται περισσότερη εξήγηση. Αν ξεκινάς έτσι ένα γάμο μην τον αρχίσεις ποτέ!

 

 

9. Οι γονείς μου υπήρξαν αρνητικό ή θετικό πρότυπο γάμου και θέλω να το αποφύγω ή να το ακολουθήσω αντίστοιχα

Όλοι λίγο-πολύ γνωρίζουμε τη σημασία που έχουν οι γονείς ως πρότυπα στις ζωές των παιδιών. Είναι η πρώτη μορφή ζευγαριού που βιώνουμε και το αντίκτυπο στη ζωή μας είναι μεγάλο. Το να συνεχίζουμε, όμως, να καθορίζουμε τις επιλογές μας βάσει αυτού του προτύπου είναι λάθος. Γιατί δεν είμαστε εμείς, αλλά μια εικόνα που δημιουργήσαμε για εμάς μέσα από μια αντίστοιχη κακή ή καλή εικόνα των γονιών μας.

 

 

10. Πιστεύω ότι ο γάμος θα με ολοκληρώσει

Τι διαφέρει ο γάμος από μια απλή συγκατοίκηση; Δε σε ολοκληρώνει ποτέ μια συνθήκη, αλλά ένας άνθρωπος. Αυτός ο άνθρωπος ξεκινάει από σένα και τελειώνει στον άλλον. Αν πιστεύεις ότι αλλάζει ανάλογα με τη συνθήκη –ή έστω μια συνθήκη μπορεί να τον βελτιώσει–, τότε δεν μπορεί να σε ολοκληρώσει. Γιατί δεν ολοκληρώνει εσένα πρακτικά αλλά την προσδοκία που δημιούργησες.

Ο γάμος σαν έννοια οφείλει να είναι συνώνυμο της απόλυτης ελευθερίας. Όσα περισσότερο κοινωνικά, νομικά και θρησκευτικά καλούπια του βάζουμε τόσο περισσότερο τον περιορίζουμε. Το να προσπαθείς να εκλογικεύσεις ένα τέτοιο συναίσθημα, είναι σαν να προσπαθείς να χωρέσεις τη ζωή σε ένα πλαίσιο.  Πώς μπορεί να γίνει αυτό όταν δεν ξέρεις πότε θα είναι η τελευταία σου ανάσα;

Παντρευτείτε, λοιπόν, όχι αυτόν που σας δίνει ανάσες ζωής, αλλά αυτόν που σας κόβει την ανάσα!

 

Συντάκτης: Γεώργιος-Κωνσταντίνος Ψύλλας
Επιμέλεια κειμένου: Μάιρα Τσιρίγκα