Όσα δε φέρνει ο χρόνος τα φέρνει η ώρα, λέει μια λαϊκή ρήση και δε θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο. Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί και με ποιον τρόπο. Από τα πιο γελοία μέχρι τα πιο βαριά, κάποια γεγονότα μπορούν να μας προκαλέσουν έντονη θλίψη, να μας καταβάλουν και να σχεδόν να μας παραλύσουν. Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε πως είναι δικαίωμά σου να νιώσεις θλίψη, είναι κι αυτό ένα μέρος της ζωής. Άλλωστε το να νιώθεις, να βιώνεις δηλαδή κάτι κι όχι να το αρνείσαι, πάει να πει πως βρίσκεσαι στο σωστό ψυχολογικό μονοπάτι μέχρι να βρεθείς στην έξοδο από την κατάσταση, με τελευταίο σταθμό την αποδοχή, όταν τελικά καταφέρεις να ξεπεράσεις το γεγονός. Πώς θα μπορούσαμε όμως να αντιμετωπίσουμε όσο πιο ήπια γίνεται τη θλίψη μας και να μεταβούμε στα επόμενα στάδια πολύ πιο ομαλά;

 

1. Το ξεσκαρτάρισμα

Το ξεσκαρτάρισμα κι η καθαριότητα πάνε μαζί. Όταν λοιπόν το κακό σου χτυπήσει την πόρτα, εσύ θ’ ανοίξεις τα παράθυρα για να φύγει. Ανοίγουμε λοιπόν όλα τα παράθυρα του χώρου μας προκειμένου να μπει καθαρός αέρας που θα διώξει την αρνητική αύρα, αλλά και θα φέρει παράλληλα μια νέα δυναμική. Κάτι άλλο που βοηθάει πολύ είναι το να καθαρίσεις τον χώρο σου. Όταν βρεθείς σ’ ένα καθαρό κι αναζωογονημένο περιβάλλον θα νιώσεις πιο ήρεμος και χαλαρός. Θα πρέπει όμως να το κάνεις μόνος σου. Έτσι θα επιτευχθεί η ηρεμία και το μυαλό σου θα παραμείνει απασχολημένο όσο το κάνεις. Και τέλος, έρχεται το ξεσκαρτάρισμα. Προσπάθησε να απομακρύνεις από το σπίτι σου, από τη ζωή σου ή ακόμα κι από το κινητό σου, ό, τι θυμίζει το γεγονός που σε πλήγωσε.

 

2. Βγες για τρέξιμο

Βγες για τρέξιμο κι άσε τις ενδορφίνες να κάνουν τη δουλειά τους. Προτίμησε τρέξιμο αντί μιας άλλης μορφής γυμναστική, γιατί έχει μια ταχύτητα και δε μένεις σταθερός αλλά και γιατί είναι πιο άμεσο. Δηλαδή μπορείς να το κάνεις ανά πάσα ώρα και στιγμή. Παρ’ όλ’ αυτά η οποιαδήποτε είδους αθλητική δραστηριότητα βοηθάει, μιας και κατά τη διάρκεια της άσκησης απελευθερώνονται ορμόνες που γεννούν ένα αίσθημα ευδαιμονίας και συμβάλλουν στην καλή διάθεση.

 

3. Εργασιοθεραπεία

Η εργασιοθεραπεία είναι απαραίτητη και δε δίνει περιθώρια στο μυαλό μας να κάνει αρνητικές και δυσάρεστες σκέψεις. Προσοχή όμως. Η εργασιοθεραπεία και γενικότερα το να μην αφήνεις ελεύθερο χρόνο στον εαυτό σου δε θα πρέπει να εφαρμοστεί από την αρχή της φάσης που διανύεις. Πρώτα θα αφήσεις χρόνο στον εαυτό σου να «πενθήσει» και να ζήσεις την κατάσταση με δόξα και τιμή. Διαφορετικά τη βάζεις κάτω από το χαλί κι αυτή θα επιστρέψει αργότερα με τη μορφή άσχημων ξεσπασμάτων.

 

4. Βρίσε- Ούρλιαξε- Κλάψε

Το τρίπτυχο της επιτυχίας. Προφανώς και θα βρίσεις και θα πεις την κλασική φράση «Γιατί σ’ εμένα;». Κι εδώ υπάρχουν δύο θεωρίες. Η μία που λέει -και γιατί όχι σ’ εσένα;- κι ή άλλη που υποστηρίζει πως είναι απαραίτητο και φυσιολογικό να μας γεννάται αυτή η ερώτηση. Οπότε βρίζεις και μάλιστα πολύ, βγάλ’ τα από μέσα σου και μην κρατάς ανείπωτο θυμό. Παράλληλα, το να χρησιμοποιείς την φωνή σου δυνατά βοηθάει στο να κινητοποιηθείς. Το μυαλό ερεθίζεται από τον ήχο κι ενεργοποιείται. Οπότε ούρλιαξε να το ευχαριστηθείς εντός του μαξιλαριού σου, γιατί έχεις και γείτονες, μην το ξεχνάς.

Και τέλος κλάψε, μέχρι να μην έχεις άλλα δάκρυα, αν σου βγαίνει σαφώς. Θα νιώσεις πως δεν έχεις άλλες δυνάμεις και το σώμα σου σέρνεται. Και μετά από ένα καλό ξέσπασμα, έρχεται ο πάντα λυτρωτικός ύπνος της αναγέννησης.

 

5. Όταν νιώσεις έτοιμος, μίλα

Πρόβλημα που το μοιράζεσαι είναι μισό πρόβλημα. Δεν είναι κακό να ανοίγουμε την καρδούλα μας μερικές φορές και να τα εξομολογούμαστε όλα. Μόλις αρχίσεις κι ακούς τον εαυτό σου θα αρχίσεις να σκοτώνεις και να απομυθοποιείς τη θλίψη σου, η οποία τελικά μπορεί να μην είναι και τόσο σπουδαία αλλά να τη μεγεθύνεις εσύ. Κάλεσε στο σπίτι σου φίλους, κλείσε μια συνεδρία στον ψυχοθεραπευτή σου, μίλα στη μαμά σου, γράψ’ τα σε ένα κομμάτι χαρτί, πες τα στον σκύλο σου. Έχεις ήδη αρχίζει να το ξορκίζεις.

Συντάκτης: Κική Παπά
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου