Για όσους από εμάς στερηθήκαμε για καιρό τον ελεύθερο χρόνο που προσφέρει το Σαββατοκύριακο, γνωρίζουμε καλά την πολύτιμη αξία που έχουν οι δυο αυτές μέρες.

Να τις ζεις τις στιγμές σου κάθε μέρα και να μην περιορίζεσαι στο τέλος της εβδομάδας. Μα η αλήθεια είναι πως δεν ξέρεις πόσο πολύτιμες είναι αυτές οι μέρες μέχρι να τις στερηθείς, μέχρι να τις κυνηγήσεις μάταια για χρόνια.

Και δεν είναι που δε δουλεύεις, ή που είσαι απελευθερωμένος από υποχρεώσεις. Για τους περισσότερους ανθρώπους άλλωστε, οι υποχρεώσεις δεν τελειώνουν ποτέ, τα τρεξίματα και το άγχος φαντάζουν ατελείωτα κι οι αργίες υπάρχουν μόνο για να υφίστανται θεωρητικά.

Είναι που αυτές οι δύο μέρες σου δίνουν λίγο ή πολύ την ευκαιρία να μιλήσεις με σένα σαν μια ουσιαστική και πολύτιμη ανάπαυλα απ’ όσα σε βαραίνουν, απ’ όσα σε πιέζουν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, απ’ όσα ενδεχομένως προκαλούν τα όρια των αντοχών σου. Αυτό. Ένα σημαντικό αδιέξοδο και μια τεράστια ανάσα δύναμης, ικανή να σε μπολιάσει με τα συστατικά εκείνα που ξέρεις καλά πως αρκούν για να αντέξεις τα χειρότερα ή μη που σε περιμένουν.

Γι’ αυτό να τα αξιοποιείς σωστά τα Σαββατοκύριακά σου, όσο μικρά κι αν είναι κι όσο μεγάλα κι αν σου φαίνονται πολλές φορές. Κι αν η ψυχολογική σου διάθεση δε βοηθά κι αποφασίζεις να κλειστείς σε σένα για να ηρεμήσεις, αναλογίσου μόνο πως ο εγκλεισμός σου είναι πιθανόν μια επιπρόσθετη κούραση του μυαλού σου, μια τοξική επιλογή που μόνο μπροστά δε σε τοποθετεί. Γιατί όσο χάνεις στιγμές χαλάρωσης με σένα και με εκείνα τα κάτι που εσύ επέλεξες, όλες οι μέρες θα φαντάζουν εξίσου βαρετές.

Να τα επιζητείς τα Σαββατοκύριακά σου και να μη σκέφτεσαι ποτέ την κούραση. Η ξεκούραση του μυαλού σου είναι τόσο ισχυρή που είναι ικανή να αναιρέσει πολλά που σε φορτώνουν. Ζήσε τα όπως θες εσύ, με πλάνα ή όχι, μα ζήσε τα. Και κυρίως μην αφήνεις τίποτα να στα στερεί, να στα αναστέλλει ή να στα αναβάλλει.

Το Σαββατοκύριακο θα έπρεπε να θεωρείται απ’ όλους σαν η ευκαιρία του εαυτού μας, σαν μια αφορμή για να μας αγαπήσουμε ακόμη πιο πολύ, για να χαμογελάσουμε λίγο περισσότερο αντιλαμβανόμενοι την αξία αυτών των μερών στη ζωή μας.

Με παρέα ή όχι, μη σου στερήσεις ποτέ ξανά κανένα Σαββατόβραδο. Ο Μίκης Θοδωράκης είχε κάποτε εύστοχα υποστηρίξει πως «μακάρι να ‘ταν όλη η ζωή μας Σαββατόβραδο» κι όσο η ζωή περνά και χάνεται συνειδητοποιείς πόσο μεγάλο δίκαιο είχε. Γιατί σε ένα Σαββατόβραδο κλείνονται οι επιθυμίες της εβδομάδας σου και καίγονται οι έγνοιες όλες που σε φθείρουν.

Μη χάσεις ξανά καμιά Κυριακή. Χειμώνα ή καλοκαίρι, η επιλογή να είναι πάντα άνοιξη, να θυμάσαι πως σου ανήκει. Μόνο έτσι θα μπορείς να βρίσκεις ευκαιρίες να αποδράσεις αντί αδιέξοδα που σε κρατάνε κλεισμένο. Ακόμα και σπίτι, μπορείς να ανασαίνεις με εκείνα που ξέρεις καλά πως μπορεί να σε χαλαρώσουν. Εξάλλου, τα όνειρα της Κυριακής δεν κοστίζουν τυχαία ακριβά, μιας κι η αξία τέτοιων ημερών είναι μόνο για να αναγνωρίζεται και να τη ζούμε.

Και για τους πολλούς εκεί έξω που τα Σάββατα κι οι Κυριακές ήταν ανέκαθεν συνυφασμένα με το να δουλεύουν, η σκέψη μόνο ότι αξίζουμε ένα διάλειμμα, μπορεί να βρει τρόπους ξεκούρασης. Τα δεδομένα μας όσο σκληρά κι αν είναι, πάντα θα χωράνε εναύσματα απελευθέρωσης. Δε μας αξίζει εξάλλου, τίποτα λιγότερο!

Ζήσε όλες τις μέρες σου σαν Σαββατοκύριακο και πέρνα το Σαββατοκύριακό σου γεμάτο για να μη σε χαλάνε οι υπόλοιπες μέρες!

 

Επιμέλεια Κειμένου Ήβης Παπαϊωάννου: Πωλίνα Πανέρη

Συντάκτης: Ήβη Παπαϊωάννου