Θα ξεκινήσω με τους πρώτους στίχους από ένα αγαπημένο μου κομμάτι των Coldplay. «Όταν προσπαθείς όσο μπορείς αλλά δεν επιτυγχάνεις

Όταν παίρνεις αυτό που θες αλλά όχι αυτό που χρειάζεσαι

Όταν νιώθεις τόσο κουρασμένος αλλά δεν μπορείς να κοιμηθείς.

Όταν χάνεις κάτι που δεν μπορείς να αντικαταστήσεις

Όταν αγαπάς κάποιον αλλά η αγάπη αυτή πάει χαμένη

Μπορεί να γίνει χειρότερο; »

Πολλές φορές στη ζωή μας νιώθουμε αυτό το αδιέξοδο. Σαν μια συνεχή προσπάθεια χωρίς αποτέλεσμα. Καταστροφή. Αυτή η λέξη που δυστυχώς τον τελευταίο καιρό την ακούω από πολλούς φίλους μου χωρίς απαραίτητα να είναι υπερβολικοί. Οι καιροί αλλάζουν και μαζί τους αλλάζουμε κι εμείς. Προσπαθούμε να προσαρμοστούμε στη νέα γενιά, να συμβαδίσουμε με τις απαιτήσεις της και να επιβιώσουμε. Θέλει δύναμη και κουράγιο.

Όλοι λίγο-πολύ έχουμε παραδείγματα από φίλους που είτε έχουν πέσει σε κακοτοπιές, έχουν παρασυρθεί, μπλέξανε. Φίλους που είναι άνεργοι και δε βρίσκουν δουλειά. Φίλους που μια ερωτική απογοήτευση ή ένας χωρισμός τους καθήλωσε. Φίλοι που έχουν παραιτηθεί απ’ τη ζωή.

Έχουν, όμως, αναρωτηθεί οι ίδιοι από μόνοι τους αν τους άξιζε ένας έρωτας που θα τους ταλαιπωρούσε; Αν αξίζουν οι τοξικές καταστάσεις κι ο κατασπαραγμός της ψυχής καθημερινά; Σαν ένα σαράκι που λίγο-λίγο σου καταστρέφει τον οργανισμό.

Οι φίλοι μας είναι οι άνθρωποί μας. Δε θα σ’ αφήσουν να πέσεις, αλλά ακόμα κι αν πέσεις θα προσπαθήσουν να σε σηκώσουν κι αν δεν τα καταφέρουν,  θα πέσουν μαζί σου και θα ξαναπροσπαθήσουν. Θα επιμείνουν ακόμα κι αν τους πάρει καιρό. Θα κάνουν τον καραγκιόζη πολλές φορές για ένα σου χαμόγελο. Δε θα κουραστούν να λένε τα ίδια και τα ίδια, μέχρι με κάποιο μαγικό τρόπο να εισβάλλουν και στο δικό σου κεφάλι. Δεν τα παρατούν παρά μόνο όταν θεωρήσουν ότι έχουν κάνει τα πάντα.

Πολλές φορές οι καταστάσεις είναι πιο περίπλοκες γιατί ο ίδιος δε θέλει να βοηθήσει τον εαυτό του. Αναρωτηθείτε πόσο δύσκολο είναι να προστατέψεις κάποιον που ούτε ο ίδιος δε θέλει να βοηθήσει τον εαυτό του ούτε προφανώς και να βοηθηθεί από κάποιον άλλον. Άνθρωποι που αλλιώς τους συνηθίσαμε κι αλλιώς τους βλέπουμε τώρα. Ένα γεγονός καθόρισε τη ζωή τους και τους άλλαξε.

Πόσο επώδυνο είναι, όμως, να τους βλέπουμε να καταστρέφονται και να μην μπορούμε να κάνουμε κάτι;

Μερικές φορές περιμένεις από τους άλλους να ενδιαφερθούν, να τρέξουν για ‘σένα, να σ’ αγαπήσουν. Μήπως, όμως, ξεχνάς να ενδιαφερθείς, να τρέξεις και να αγαπήσεις εσύ τον εαυτό σου;

Ψάξε μέσα σου να βρεις τον εαυτό σου, ενδιαφέρσου κι αγάπα τον. Ξεκίνα μια νέα αρχή με σύμμαχο πρώτα εσένα. Θα βρεις μέσα σου δύναμη την οποία δε φανταζόσουν καν πως έχεις. Ήρθε η ώρα να τη χρησιμοποιήσεις. Εξάλλου είναι το μοναδικό «για πάντα» που θα ισχύσει. Δεν μπορείς να ξεφύγεις από αυτόν γι’ αυτό φρόντισε να τα έχετε καλά, γιατί η σχέση αυτή θα είναι αιώνια.

 

Επιμέλεια Κειμένου Άννας Μαρίας Μαρίνου: Πωλίνα Πανέρη

Συντάκτης: Άννα-Μαρία Μαρίνου