Τα τελευταία χρόνια, με τη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας, γεννήθηκε ένας όρος που δεν υπήρχε μέχρι πρόσφατα, το sexting. Η ανταλλαγή, δηλαδή, μηνυμάτων με ερωτικό περιεχόμενο συμπεριλαμβάνοντας και φωτογραφίες. Αυτό το φαινόμενο όλο και συχνότερα εμφανίζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κι αν δε σου έχει τύχει μέχρι τώρα  δεν είναι αδύνατο να σου συμβεί στο άμεσο μέλλον.

Βέβαια, το sexting είναι μεγάλος όρος ο οποίος μπορεί την ίδια στιγμή να σημαίνει πολλά διαφορετικά πράγματα. Εμείς πρόκειται να αναλύσουμε τον συγκεκριμένο όρο αναφερόμενοι μόνο στις φωτογραφίες και τι μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτή την κίνηση. Αρχικά, υπάρχουν τρεις καταστάσεις που μπορεί να βρίσκεται κάποιος όταν έρθει αντιμέτωπος με μια πρόστυχη ή και κατά περιπτώσεις αισχρή φωτογραφία στην οθόνη του.

Το πρώτο σενάριο έχει ως πρωταγωνιστή ένα άτομο που δέχεται φωτογραφίες από κάποιον άγνωστο. Σε αυτή την περίπτωση η κίνηση αυτή ενδεχομένως να ενοχλήσει έντονα τον παραλήπτη, αλλά και να τον προσβάλει αφού δεν έδωσε ποτέ δικαίωμα για μια τέτοια ακραία συμπεριφορά. Όσο για το τι μπορεί να επιδιώκει ο αποστολέας των φωτογραφιών κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με σιγουριά. Μπορούμε με ευκολία, όμως, να σκεφτούμε πως μάλλον δεν τα έχει και τετρακόσια, αφού δεν είναι το πιο φυσιολογικό πράγμα να στέλνεις γυμνές φωτογραφίες σου σε αγνώστους απλά και μόνο για να προκαλέσεις. Δηλώνει θράσος αλλά παράλληλα και δειλία, καθώς κρύβεται πίσω από μια οθόνη. Στην πιο ακραία περίπτωση ίσως πρόκειται για κάποια ψυχολογική διαταραχή ή απλώς ζητιανεύει σημασία, ακόμα κι αρνητική.

Στο δεύτερο σενάριο οι πρωταγωνιστές γνωρίζονται μεταξύ τους, έστω τα τυπικά κι ανταλλάζουν καμιά κουβέντα κάποτε. Σε αυτή την περίπτωση για να στείλει ένας απ’ τους δύο πονηρές ή πλήρως αποκαλυπτικές φωτογραφίες σημαίνει πως υπάρχει ένα έντονο ενδιαφέρον. Οι λόγοι στη συγκεκριμένη περίπτωση μπορεί να είναι πολλοί. Είναι ευκαιρία για ξεκάθαρο φλερτ, δηλώνει επιθυμία για συνάντηση ερωτικά πολλά υποσχόμενη κι ένας τρόπος για να μάθει γρήγορα αν υπάρχει ανταπόκριση απ’ την απέναντι πλευρά.

Αν όντως υπάρχει, δηλαδή αν και τα δύο άτομα συνεχίσουν αυτή την ανταλλαγή φωτογραφιών χωρίς να προσβάλλεται κανείς, τότε ξέρουν κι οι δύο πως υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον για να περάσουν καλά, έστω από απόσταση και γιατί όχι, ίσως υπάρξει και κάτι παραπάνω. Κανείς δεν εγγυάται πως θα έχει συνέχεια όλο αυτό, αλλά αν δεν προσπαθήσεις είναι φυσικό να χάσεις. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, λοιπόν, ο αποστολέας μπορεί να επιδιώκει με τον τρόπο αυτό να αναδείξει τα προσόντα του και να καταλάβει αν ο παρτενέρ του ενδιαφέρεται όσο αυτός.

Στο τρίτο σενάριο το οποίο είναι ίσως και το πιο αποδεκτό, τέτοιες φωτογραφίες ανταλλάσσονται μεταξύ ενός ζευγαριού. Σε αυτή την περίπτωση οι φωτογραφίες αυτές έχουν άλλο ρόλο και σημασία για το ζευγάρι. Υπάρχει μια σχέση εμπιστοσύνης, αγάπης κι εκτίμησης, πέρα απ’ την έλξη. Οι φωτογραφίες αυτές μπορούν να συντηρούν και να ανανεώνουν το πάθος. Με αυτό τον τρόπο κρατάνε τη φλόγα αναμμένη, έχουν συνέχεια την προσοχή του συντρόφου τους κι όταν βλέπουν την ανάλογη ανταπόκριση νιώθουν ασφάλεια πως ακόμα είναι ποθητοί. Ειδικά σε μια μακροχρόνια σχέση όπου λίγο-πολύ ο άλλος είναι δεδομένος και δεν είναι τόσο έντονη η ανάγκη για διεκδίκηση, τέτοιες κινήσεις είναι κατάλληλες για να ανανεώνεται και να υπενθυμίζεται ο έρωτας και το πάθος μεταξύ τους.

Η ανταλλαγή πρόστυχων φωτογραφιών δεν είναι κατ’ ανάγκη κάτι αρνητικό ή κάτι που θα έπρεπε να ντρεπόμαστε ή να αποφεύγουμε. Το σημαντικό είναι πώς θα το αντιμετωπίσεις και πώς θα αντιδράσεις. Σε οποιαδήποτε περίπτωση αν σε ενοχλήσει θα πρέπει να το δείξεις ξεκάθαρα και να ζητήσεις απ’ τον άλλο να το σταματήσει. Πάνω από όλα η ψυχική ηρεμία σου και το δικαίωμά σου να ορίζεις εσύ ποιος χωράει και με ποιον τρόπο στη ζωή σου.

 

Συντάκτης: Μαριλένα Χατζημιλτή
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη