Στις μέρες μας όλο και περισσότερο συνηθίζουμε στην ιδέα των double dates. Δεν είναι βέβαια κάτι καινούργιο που συμβαίνει μόνο τώρα, αλλά πλέον συναντάμε συχνότερα φιλικά ζευγάρια σε κοινές εξόδους κι εκδρομές.

Διπλό ραντεβού θα πει να βγαίνει ένα ζευγάρι μαζί με ένα άλλο και μάλιστα για να κάνουν πράγμα που έχουμε συνηθίσει να κάνουν τα ζευγάρια μόνα τους. Μην πάει ο νους σας στο πονηρό, εννοούμε ρομαντικά δείπνα, ταξίδια και βόλτες. Τι συμβαίνει, όμως, αν το διπλό σας ραντεβού δεν είναι απλώς ένα φιλικό ζευγάρι, αλλά τυγχάνει να ‘ναι το κολλητάρι σου με το κολλητάρι του συντρόφου σου; Με μια πρώτη ματιά αυτό φαίνεται θαυμάσιο, αφού την ίδια στιγμή θα αξιοποιείς χρόνο με τη σχέση σου αλλά και το καλύτερο φιλαράκι σου.

Ας δούμε ένα υποθετικό σενάριο, όμως, για να αντιληφθούμε πώς θα ήταν στην πραγματικότητα ένα τέτοιο σενάριο. Είσαι εσύ με το κολλητάρι και γνωρίζεις ένα άτομο που σε ελκύει. Το πράγμα κυλάει καλά, το ενδιαφέρον αμοιβαίο και καταλήγετε σε σχέση. Το φιλαράκι σου κατά τη διάρκεια όλης αυτής της αλλαγής στα προσωπικά σου ήταν συνεπιβάτης δίπλα σου, όπως πάντοτε άλλωστε. Μετά από λίγο καιρό κανονίζετε να βγείτε να γνωριστούν οι παρέες, να μάθεις τους φίλους του ανθρώπου σου, να μάθει εκείνος τους δικούς σου, να πουν και τα παιδιά τη γνώμη τους (να μην ξέρουν με τι σόι τύπο έμπλεξες;) και να γίνουν –γιατί όχι;– οι δύο παρέες μία, σε περίπτωση που ταιριάξουν.

Και κάπου εκεί, στις χαιρετούρες και τις συστάσεις, απ’ το πουθενά (όπως συμβαίνουν πάντα αυτά) το φιλαράκι σου ερωτοχτυπιέται με ένα από τα κολλητάρια του συντρόφου σου. Όταν στο αποκαλύπτει (κι αφού επιβεβαιώσεις πως το ενδιαφέρον είναι αμοιβαίο) πετάς απ’ τη χαρά σου. Ευκαιρία για διπλά ραντεβού σκέφτεσαι! Και λίγο πριν πνιγείς απ’ τους πανηγυρισμούς, το ξανασκέφτεσαι το πράγμα και βλέπεις πως ίσως να μην είναι και τόσο καλή ιδέα τελικά.

Σε αυτό το υποθετικό σενάριο μπορούμε όλοι κάπου να ταυτιστούμε, αφού σίγουρα έχουμε βρεθεί έστω στη μία απ’ τις δύο πλευρές τις ιστορίας.

Όσο και να αγαπάμε τους κολλητούς μας, η εμπειρία μας μάς έχει αποδείξει ουκ ολίγες φορές πως οι σχέσεις που δημιουργούνται μέσα από μια άλλη σχέση σπανίως πετυχαίνουν. Όχι επειδή δεν υπάρχουν συναισθήματα, αλλά επειδή αυτή η σχέση λίγο-πολύ προκλήθηκε από προξενιό (αφού όταν μάθατε πως υπάρχει ενδιαφέρον κι απ’ τους δύο, κάνατε ό,τι μπορείτε για να τους τα βρείτε) άρα έχει πολλή πίεση και πολλούς να ανακατεύονται σε θέματα που θα έπρεπε να αφορούν μόνο δύο.

Επίσης, σκεφτείτε όλες αυτές τις επιπτώσεις που μπορεί ο φρέσκος αυτός έρωτας των κολλητών σας να φέρει στη δική σας σχέση. Ακριβώς επειδή θα αναπτύξετε μια πολύ καλή επαφή οι τέσσερίς σας, αυτό μπορεί στο τέλος  να στραφεί εναντίον σας. Για παράδειγμα, πείτε πως είχατε ένα μικρό καβγαδάκι ή μια μικρή παρεξήγηση μεταξύ σας. Σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να ανακατευτούν τα κολλητάρια σας για να σας συμφιλιώσουν. Δεν είναι λειτουργικό, δεν εξυπηρετεί πουθενά το να εμπλέκονται τρίτοι ανάμεσα σε ένα ζευγάρι, πόσο μάλλον αν αυτά τα άτομα είναι κι οι καλύτεροί σας φίλοι, πράγμα που σημαίνει πως δε θα ‘ναι καθόλου αντικειμενικοί και μάλλον χειρότερα αντί καλύτερα καταλήγουν να κάνουν τα πράγματα, με παρασκήνια, στρατόπεδα κι ανούσιες κόντρες.

Κι αν στο τέλος τα πράγματα μεταξύ σας, για τους δικούς σας ανεξάρτητους λόγους, δεν πάνε καλά και χωρίσετε, τι θα απογίνει η σχέση του (ας πούμε) κολλητού σου με την κολλητή της πρώην συντρόφου σου; Ο κολλητός θα νιώθει αμήχανα αφού αν δεν ήσασταν εσείς ίσως και να μη γνωρίζονταν ποτέ μεταξύ τους, αλλά ούτε φυσικά θέλει και να χωρίσει γιατί εκείνος μια χαρά περνάει με το ταίρι του.

Η κατάσταση, λοιπόν, θα είναι περίεργη, αμήχανη και δεν είναι δύσκολο να ξεφύγει κι ίσως να διαταραχτεί κι η σχέση που έχεις με το φιλαράκι σου, στάδιο πολύ πιο δύσκολο από ένα χωρισμό. Δεν μπορείς κι ούτε θες φυσικά να τον αναγκάσεις να χωρίσει με το ταίρι του. Μα κάθε φορά που βλέπεις αυτούς τους δύο μαζί, σκέφτεσαι αυτομάτως την πρώην σχέση σου. Μην ξαφνιαστείς, επίσης, αν μελλοντικά σας ζητηθεί να καθίσετε και στο ίδιο τραπέζι σε κάποια επέτειο ή γιορτή. Τραγικό βέβαια αλλά πάρα πολύ πιθανό. Αν τα καταφέρουν, δηλαδή, και δε χωρίσουν κάπως εξαιτίας σας, αφού οι τσακωμοί για το ποιος έφταιξε στο δικό σας φινάλε (με τον καθένα να υποστηρίζει εννοείται το κολλητάρι του) μάλλον δε θα λείψουν.

Σίγουρα, δεν μπορείς να προβλέψεις πότε θα σε χτυπήσουν τα βέλη του έρωτα και για ποιον. Επίσης, σίγουρα, μια σχέση ανάμεσα στους κολλητούς ενός ζευγαριού ενέχει κινδύνους και ρισκάρει τις ισορροπίες, αλλά δεν είναι κι απίθανο να πετύχει όλο αυτό και να περνάτε και πολύ ωραία οι τέσσερίς σας. Όλα είναι θέμα ορίων, άντε και λίγης τύχης.

 

Συντάκτης: Μαριλένα Χατζημιλτή
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη