Όλοι έχουμε ελαττώματα. Συνήθειες ή κουσούρια που μας χαρακτηρίζουν. Είναι δύσκολο να εμπιστευτείς σε κάποιον άλλο τα αδύναμά σου σημεία, εκείνα που δεν είσαι και τόσο περήφανος γι’ αυτά. Όταν, όμως, μπαίνεις σε μια σχέση η εμπιστοσύνη είναι απ’ τους σημαντικότερους δεσμούς που πρέπει να χτίσεις ανάμεσά σας. Εκείνην όπως και το σεβασμό μπορείς μόνο να τις κερδίσεις με τις πράξεις σου και την ειλικρίνειά σου.

Σημαντικότερο από όλα είναι να μην εκθέσεις τα ελαττώματα του συντρόφου σου μπροστά σε άλλους. Όχι μόνο επειδή με αυτόν τον τρόπο προφυλάσσεις το ταίρι σου απ’ τα καυστικά κι ίσως κακοπροαίρετα σχόλιά τους, αλλά και γιατί αυτό επιβάλλει ο σεβασμός απέναντι σε οποιοδήποτε πρόσωπο. Πρέπει να εκτιμά ο ένας τον άλλο κι ό,τι τους ενοχλεί να το συζητούν αμέσως με την πηγή κι όχι χτίζοντας πηγαδάκια εδώ κι εκεί, όσο δικά τους άτομα κι αν είναι αυτά που επιλέγουν να μοιραστούν τους προβληματισμούς τους.

Φυσικά κι υπολογίζεις εκείνα τα πρόσωπα που πέρασαν από χίλιες δυο δοκιμασίες για να τα ονομάσεις δικά σου και να τους δώσεις το δικαίωμα να αυτοαποκαλούνται φίλοι σου ή εκείνους τους συγγενείς που σου απέδειξαν πως δε σας ενώνουν μόνο οι οικογενειακοί δεσμοί, αλλά το αμοιβαίο ενδιαφέρον κι όσα ζήσατε μαζί. Όσο κοντά όμως και να βρίσκεσαι με τα αγαπημένα σου πρόσωπα, όσο κι αν τα εμπιστεύεσαι, είναι σημαντικό να προστατεύεις το σύντροφό σου, την ιδιωτικότητά του, καθώς και την ιδιωτικότητα των στιγμών σας.

Κι αν ακόμα θες οπωσδήποτε να το μοιραστείς με κάποιον πριν μιλήσεις στον ίδιο, προσπάθησε τουλάχιστον να μην τον εκθέσεις ή τον προσβάλλεις. Είναι έμμεση προδοσία στη σχέση σας και τα συναισθήματά του.

Ούτως ή αλλιώς τα προβλήματα στη σχέση σας ή εκείνα που σε ενοχλούν είναι δικά σας ζητήματα που δεν ενδιαφέρουν κάποιον άλλο παρά μόνο εσάς κι από εσάς τους δύο εξαρτάται πώς θα τα αντιμετωπίσετε και πώς θα δράσετε.

Όταν μιλάς με το σύντροφό σου για αυτά που σε ενοχλούν αυτόματα βάζεις ακόμα ένα τουβλάκι στον τοίχο της εμπιστοσύνης στη σχέση σας. Το σημαντικότερο κομμάτι για ένα πετυχημένο «μαζί» είναι η επικοινωνία κι όπου απουσιάζει εννοείται πως θα υπάρχουν εντάσεις και τσακωμοί.

Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, να κρατάς τα προβλήματα της σχέσης σου καθαρά και μόνο ανάμεσά σας χωρίς να εμπλέκονται τρίτοι και χωρίς να χρειάζεται να ξέρει ολόκληρη η παρέα κι η οικογένεια πως η Ελένη ροχαλίζει τα βράδια και πως ο Γιάννης έχει την κακιά συνήθεια να πετάει τα ρούχα πάνω στο κρεβάτι.

Δε χρειάζεται να γνωρίζουν όλοι τις αδύναμες στιγμές του ανθρώπου μας, αυτός εξάλλου είναι κι ο λόγος που επιλέγουμε ποιους θα έχουμε συνοδοιπόρους στη ζωή και ποιους βάζουμε στο σπίτι μας και στο κρεβάτι μας, εκείνους που εμπιστευόμαστε και μπορούμε πλάι τους να ‘μαστε ο εαυτός μας. Όταν αποδεχθείς τα ελαττώματα του συντρόφου σου να είσαι σίγουρος πως το ίδιο θα κάνει κι αυτός με τα δικά σου κι όταν κάποιος αγαπάει τα άσχημα σημεία σου σ’ αγαπάει αληθινά.

Με το να σέβεσαι και να έχεις εμπιστοσύνη στη σχέση σου, τότε αυτόματα προστατεύεις όχι μόνο το ταίρι σου απ’ τα αχρείαστα σχόλια τρίτων, αλλά και την ίδια τη σχέση σας που δεν εκθέτεται στα μάτια τρίτων, που είναι συχνά αδιάκριτα κι αρνητικά προκατειλημμένα.

Προσπάθησε να κτίσεις με το ταίρι σου μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης, σεβασμού κι αγάπης. Να προφυλάσσετε ο ένας τον άλλο απ’ τα σχόλια ή τις αδιάκριτες ερωτήσεις για τα ελαττώματα ή τις συνήθειές σας. Σε μια σχέση μόνο δύο άτομα χωράνε κι όταν καταφέρεις να βάλεις όλα τα τουβλάκια στη σωστή θέση, στη σωστή σειρά, τότε θα έχεις ένα δυνατό τοίχο-δεσμό, απρόσιτο στους εξωτερικούς κινδύνους.

Είναι δική σου ευθύνη πώς θα χειριστείς το σύντροφό σου, αν θέλεις να τον σέβεσαι και να του έχεις εμπιστοσύνη ή αν θα του δημιουργείς ανασφάλειες κι αμφιβολίες για τα αισθήματά σου, αναφέροντας ό,τι κάνει στους φίλους και την οικογένειά σου. Σε κάθε περίπτωση, δίνε αυτό που θες να πάρεις.

 

Συντάκτης: Μαριλένα Χατζημιλτή
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη