Το να συγκατοικεί κανείς με το φιλαράκι του είναι σαν να υπογράφει αυτομάτως ένα «συμβόλαιο» αμέτρητων, απρόβλεπτων περιπετειών. Είναι εδώ όπου οι συζητήσεις είναι ατέλειωτες, οι μουσικές σας βραδιές στο σαλόνι ακόμα πιο πολλές, το φαγητό με τους δυο σας έχει γίνει η συμφωνία σας κι ο ώμος του άλλου το στήριγμά σας. Για μια σωστή κι ομαλή συγκατοίκηση, όμως, προφανώς κι οι δυο σας θα έχετε διαβάσει από πριν τις οδηγίες. Άλλωστε, κάποια πράγματα είναι, ας το πούμε, αυτονόητα. Η μήπως όχι;

 

Καθαριότητα: Το Α και το Ω

Το σημαντικότερο θέμα μεταξύ συγκατοίκων, που αν υπήρχαν όντως οδηγίες σίγουρα θα ήταν πρώτο-πρώτο. Ένα καθαρό σπίτι προσφέρει πολλά παραπάνω από απλώς ένα καθαρό σπίτι. Οι κοινοί χώροι θα πρέπει να καθαρίζονται κι από τα δυο άτομα κι όχι το ένα να κάνει όλη τη δουλειά. Άλλωστε, μπορείτε να καθιερώσετε μια μέρα γενικής όπου με μουσική θα βγάζετε την ένταση των ημερών όσο οι ηλεκτρικές σκούπες θα παίρνουν τον ρόλο μικροφώνων.

 

Η ελευθερία του ενός τελειώνει εκεί που ξεκινάει η ελευθερία του άλλου

Όλων των ειδών οι σχέσεις απαιτούν σεβασμό. Στη συγκατοίκηση, αυτός ο σεβασμός ίσως μοιάζει λίγο παραπάνω με το να μη φέρω φίλους στο σπίτι μέχρι τις 3 το πρωί, χωρίς να έχω ρωτήσει, με το να μη χρησιμοποιώ πράγματα του άλλου χωρίς την άδειά του, με το να σέβομαι τον χώρο και τον χρόνο του άλλου ή πολύ απλά με το να σέβομαι τον άνθρωπο που έχω απέναντί μου.

 

Η επικοινωνία είναι το παν

Ειδικότερα στη συγκατοίκηση που, θες δε θες, είσαι με το άλλο άτομο συνεχώς, η επικοινωνία είναι προϋπόθεση. Από το να αναφέρεις κάτι που σε ενοχλεί ή που σε πληγώνει, μέχρι το να πεις πόσο σε εκνευρίζει που αφήνει συνεχώς ληγμένα προϊόντα στο ψυγείο ή τα αντικείμενά του πέρα δώθε.

 

Ο ώμος που θα σε στηρίξει και θα στηρίξεις σε δύσκολες στιγμές

Η συγκατοίκηση είναι κυρίως μικρές στιγμές ευτυχίας– με τον σωστό συγκάτοικο πάντα. Θα γελάσετε πολύ, σε σημείο όπου θα είναι δύσκολο να αρπάξετε μια ανάσα, θα μαγειρέψετε πολύ –θα υπάρχει κι εκείνο το συγκεκριμένο φαγητό που πάντα θα υπάρχουν τα υλικά σπίτι γι’ ανάγκη– και θα κλάψετε πολύ, αλλά θα κλάψετε μαζί. Θα είναι ο ώμος που πάντα θα ξέρει πώς να σου σταθεί και να σου θυμίζει πως ποτέ δεν είσαι «μόνος στο σπίτι», αφού πάντα βρίσκεται μια πόρτα δίπλα.

 

Συνεργατικότητα

Λογαριασμοί, ο σκύλος που θέλει βόλτα, σκουπίδια, πλυντήρια, ακόμα και το «δε θα φέρω κόσμο σήμερα γιατί ξέρω ότι αύριο έχεις ξύπνημα» θέλει συνεργασία. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως πρέπει να λειτουργούμε σαν ομάδα. Η αμοιβαία συναίνεση και οι κοινοί στόχοι θα οδηγήσουν στην ομαλή εξέλιξη της συγκατοίκησης. Οι καθημερινές απαιτήσεις του σπιτιού χρειάζονται δυο άτομα να προσφέρουν σε αυτό, δυο άτομα να προσφέρουν ο ένας στον άλλον.

Χωρίς αμφιβολία, κάθε συγκατοίκηση αναζητά δυο καλούς συγκάτοικους. Κανείς μας δεν είναι τέλειος και σίγουρα έχουμε όλοι τις παραξενιές μας. Σίγουρα, όμως, όλοι μας αξίζουμε έναν συγκάτοικο όπου θα είμαστε παράξενοι μαζί. Έναν συγκάτοικο όπου θα συζητάμε για το πώς χάσαμε το λεωφορείο το πρωί μέχρι για το γιατί δεν πάει καλά η σχέση μας. Έναν συγκάτοικο όπου στις μουσικές βραδιές στο σαλόνι θα ακούμε ξένα γιατί μας αρέσουν αλλά κι ελληνικά γιατί τα γουστάρει το φιλαράκι μας. Έναν συγκάτοικο που θα μαγειρεύουμε πάντα εκείνο το φαγητό -μας– του οποίου τα υλικά δε λείπουν ποτέ.

Έναν συγκάτοικο που με μεγάλη άνεση, εάν είχαμε 2 καρδιές θα του δίναμε σίγουρα τη 1.

Συντάκτης: Όλγα Οσιπίδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου