Έρωτας. Μία συγκλονιστική απόδειξη αφοσίωσης. Φιλία. Μία συγκλονιστική απόδειξη αγάπης. Φαίνονται τόσο μακρινά κι όμως βρίσκονται. Απέχουν μια απόσταση όσο ένα συναίσθημα, όσο μία απλή σκέψη. Κι ενώ δεν μπορείς καν να θέσεις όρια στο πώς είναι, δεν μπορείς να εξηγήσεις και δώσεις έναν τέλειο ορισμό για το τι είναι πραγματικά αυτά τα δύο τόσο σπουδαία κομμάτια της ζωής σου, εξακολουθείς να βάζεις όρους και προϋποθέσεις.

«Δεν υπάρχει γυναικεία φιλία, δε γίνεται να είναι φίλοι ένας άντρας και μία γυναίκα, ή είσαι ομοφυλόφιλος ή δεν είσαι.» Τσιτάτα κι ακρότητες που καθορίζουν το σκεπτικό μιας ολόκληρης κοινωνίας ή ακόμη ενός ολόκληρου πλανήτη που παλεύει πάση θυσία να απελευθερωθεί από απαρχαιωμένες αντιλήψεις απλά και μόνο για να αναδημιουργήσει τα ίδια στερεότυπα απλώς με διαφορετικά λόγια. Εδώ δεν μπορείς να καθορίσεις πώς είναι, πώς πρέπει να αισθάνεσαι σε μια φιλία ή έναν έρωτα, είσαι πράγματι σε θέση να καθορίσεις ποιες είναι οι ιδανικές μορφές φιλίας κι έρωτα;

Θέτουμε κανόνες για να μπορούμε να βρίσκουμε εξαιρέσεις. Γιατί κανόνας χωρίς εξαίρεση απλώς δεν υφίσταται. Ο έρωτας κι η φιλία -όσο και να ψάξεις- δε θα βρεις τι είναι αυτό που τα προσδιορίζει. Δεν υπάρχουν φύλα, δεν εξαρτώνται από διαφορές ηλικίας, ανατροφής, δε σχετίζονται καν με κοινά χαρακτηριστικά. Μια κοπέλα είναι εφικτό να είναι κολλητή με έναν άντρα και το επόμενο λεπτό να αισθανθεί ερωτική έλξη για την κοπέλα του.

Αφύσικο, ε; Πού είναι τώρα όλες εκείνες οι εικόνες που ανεβάζεις στο προφίλ σου σχετικά με το πώς η ουσία του έρωτα δεν έχει να κάνει με το κορμί αλλά με την ψυχή; Γυναικεία ή αντρική, πάντως ψυχή! Δεν πρόκειται ποτέ να κατανοήσεις ούτε στο ελάχιστο την αιτία και την αφορμή που σε ώθησαν να ερωτευτείς ή να αγαπήσεις έναν άνθρωπο, είτε του ίδιου είτε διαφορετικού φύλου. Γιατί για κάθε «ποτέ» που έχεις πει, είπαμε, η ζωή σου φυλά μία εξαίρεση.

Οι ανθρώπινες ψυχές είναι το ίδιο άυλες κι όποιο κορμί κι αν τις έχει φυλακίσει, δεν έχει καμία σημασία. Γιατί η φιλία απ’ τον έρωτα απέχει μονάχα μερικά αισθήματα απόσταση. Λίγο θαυμασμό, λίγο ενθουσιασμό, μία επαφή, ένα βλέμμα και μία κουβέντα. Αυτά, μόνο αυτά χρειάζεσαι για να ερωτευτείς μια ψυχή ή για να αγαπήσεις χωρίς επιστροφή έναν οποιονδήποτε άνθρωπο.

Η φιλία είναι κάτι πολύ υψηλό για να τολμούμε να την καλουπώνουμε. Η αφοσίωση, η αγάπη, το ενδιαφέρον, το νοιάξιμο κι η προσοχή όταν βγαίνουν ανιδιοτελώς κι όχι με κάποιο υποβόσκον προσωπικό συμφέρον -όπως ένα άδειο κρεβάτι-φαίνονται και μπορείς να τα λάβεις με ειλικρίνεια. Συγχρόνως, τη σπίθα, την ερωτική έλξη, τον πόθο και τη λαχτάρα, δεν μπορείς ούτε να μετριάσεις και σίγουρα ούτε γίνεται να τα κρύψεις και δεν ορίζονται από συνθήκες όπως η κατάλληλη στιγμή, ο κατάλληλος άνθρωπος ή ακόμα το «σωστό» φύλο.

Η ζωή και το μυαλό σου μπορούν να γίνουν χίλια κομμάτια. Μπορείς, αν θες, να τα κόψεις συμμετρικά και να τα βάλεις σε τόσα κουτάκια, μπορείς να εθελοτυφλείς πιστεύοντας ότι έχεις τον απόλυτο έλεγχό σου, μην περιμένεις όμως ότι η καρδιά σου θα μένει πάντα σιωπηλή σε κάθε πειρασμό. Κάποια μέρα θα σε ταράξει ανεπανόρθωτα. Θα ζωντανέψει την κατάλληλη στιγμή, έτοιμη κι ακμαία για να σου καταρρίψει όλους τους γελοίους κανόνες σου με μία εξαίρεση που θα σου σημαδέψει και τη ζωή και το μυαλό.

Βάλε κανόνες, όρισε τις άμυνές σου, όμως πρέπει να είσαι έτοιμος να αντισταθείς και σε όλα εκείνα τα αναπάντεχα που έρχονται, που μπορεί κάποιοι να τα σκέφτονται ως αφύσικα ή ακόμα κι ως απίστευτα, αλήθεια όμως δεν είναι μια δυνατή φιλία απίστευτη, δεν είναι ένας απροσδόκητος έρωτας συγκλονιστικός; Πώς νόμιζα εγώ πως όλα τούτα για να ζήσουν δε θέλουν φυσικότητα αλλά μαγεία;

Συντάκτης: Μαριάνα Μάργαρη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη