Είστε από εκείνους που τους αρέσει να οδηγούν με τις ώρες σε άδειους δρόμους, ακούγοντας μουσική; Δεν αποχωρίζεστε το αυτοκίνητό, ακόμα και για να πάτε για καφέ; Το τιμόνι είναι η πρώτη σκέψη που σας έρχεται στο μυαλό όταν είναι να βγείτε έξω; Βάλτε τη ζώνη σας, καθίστε στη θέση που σας βολεύει, ώστε να έχετε καλή ορατότητα και συγκεντρωθείτε στον προορισμό σας, γιατί νέα έρευνα που μόλις δημοσιεύθηκε, εξηγεί ποια συνήθεια που έχουμε όταν οδηγούμε, φανερώνει πόσο ψυχοπαθείς είμαστε!

Αν όχι όλοι, τουλάχιστον οι περισσότεροι από μας, μόλις ακούσουμε το κινητό μας να χτυπάει, ή κάποια ειδοποίηση μηνύματος, αυθόρμητα κάνουμε την κίνηση να πιάσουμε το τηλέφωνο να δούμε ποιος είναι ή τι θέλει, τη στιγμή πού οδηγούμε. Πολλές φορές ακόμα κι εμείς οι ίδιοι καλούμε κάποιον άλλον, στέλνουμε μηνύματα, ή σκρολάρουμε (τραγικότατο) σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο. Σύμφωνα, λοιπόν, με την έρευνα που διεξήχθει στη Γερμανία, η εξάρτηση που έχουμε να κοιτάμε συνεχώς το κινητό μας, ιδίως όταν οδηγούμε, έχει ως αποτέλεσμα η οπτική, η χειροκίνητη και γνωστική μας προσοχή να αποσπούνται, αφού μειώνονται αυτόματα τα αντανακλαστικά μας, καθώς η συγκέντρωσή μας είναι πλέον στην εικόνα του κινητού κι όχι στο δρόμο.

Πέραν του ολοφάνερου κινδύνου που προφανώς δημιουργούν οι παραπάνω κινήσεις, μια νέα μελέτη τώρα αποκαλύπτει πως όσοι στέλνουν μηνύματα ενώ οδηγούν, συνδέονται στενά με τη συμπεριφορά ενός ψυχοπαθή. Από συνεντεύξεις, λοιπόν με περίπου 1.000 οδηγούς στη Γερμανία —με το 73% να είναι γυναίκες— περισσότεροι από 600 συμμετέχοντες ή περίπου το 61% αναγνώρισαν την «προβληματική χρήση» των κινητών συσκευών τους κατά την οδήγηση. Όλοι τους, είχαν ως κοινό σημείο την αντικοινωνική συμπεριφορά και τον φόβο της απώλειας, ενώ κατείχαν και τη γνωστή στην ψυχολογία ως «σκοτεινή τριάδα»: ναρκισσισμό, σεξισμό και τέλος, ψυχοπάθεια.

Οι ναρκισσιστές έχουν μια υπέρμετρη αυτοπεποίθηση, ότι όλα μπορούν να τα έχουν υπό έλεγχο, χωρίς να τους ξεφύγει τίποτα. Ο σεξισμός δημιουργεί την πεποίθηση ότι «είμαι ανώτερος ή ανώτερη και μπορώ να διαχειριστώ οποιαδήποτε κατάσταση». Οι ψυχοπαθείς, με τη σειρά τους, περιφρονούν τους άλλους και το σύνολο των κοινωνικών αξιών, ενώ αδιαφορούν για το τι μπορεί να προκαλέσουν. Μάλιστα, οι συγγραφείς της μελέτης υπογράμμισαν τη σημασία της προβληματικής χρήσης κινητού ως προγνωστικού παράγοντα.

Τα νέα λοιπόν δεν είναι και τόσο καλά. Συνδυαστικά με τα παραπάνω, πολλοί ψυχολόγοι διευκρινίζουν πώς με τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας που ζούμε, αναζητάμε μικρές δόσεις ντοπαμίνης, αφού το στρες, το άγχος, η κούραση, η αστάθεια, μας κάνουν ολοένα και πιο νευρικούς, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να ηρεμήσουμε. Θέλουμε ταυτόχρονα να κάνουμε πράγματα για να εξοικονομήσουμε χρόνο κι έτσι, η οδήγηση που πλέον θεωρείται ως μια βαρετή διαδικασία, κυρίως γι’ αυτούς που μπορεί να χρησιμοποιούν το αυτοκίνητό τους για πολλές ώρες, μπορεί να γίνει μια παράλληλη δράση, πράγμα πολλές φορές ολέθριο. Τέλος, η ψευδαίσθηση που προκαλεί η πρόσκαιρη ευχαρίστηση, καθώς τα μάτια μας δε βλέπουν την κίνηση μπροστά, μας κάνει να νιώθουμε έστω και για λίγα δευτερόλεπτα ικανοποιημένοι.

Αν πανικοβλήθηκες με όσα διάβασες, όμως, μάθε πως δε χρειάζεται να επισκεφθείς κάποιο ψυχίατρο! Δε χρειάζεται να σου μπαίνουν διάφορες σκέψεις στο μυαλό και να κάνεις τεστ στο διαδίκτυο για το πόσο ψυχοπαθής μπορεί να είσαι. Χρειάζεται απλώς να οδηγείς με υπευθυνότητα. Όσο κι αν θέλεις να απαντήσεις στη σχέση σου και να την ακούσεις στην άλλη γραμμή, μετά από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά, ή τη μαμά σου για να σε ρωτήσει πώς ήταν το παστίτσιο που σου έστειλε, απλά μην το κάνεις. Θα έχεις το χρόνο να μιλήσεις με όλους αυτούς, αμέσως μόλις κατέβεις από το αμάξι και τα χέρια σου δε θα κρατάνε ένα τιμόνι.

Τώρα, αν είσαι τόσο busy που δε γίνεται να μη μιλήσεις καθώς είσαι στον δρόμο ή οι αναπανωτές κλήσεις σε αποσυγκεντρώνουν περισσότερο, καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσεις την τεχνολογία λίγο παραπάνω. Η ενισχυμένη ενσωμάτωση των smartphone με τα συστήματα του αμαξιού σου, θα σε βοηθήσει να μη χάνεις καμία επαφή χωρίς να ακουμπήσεις το κινητό σου και χωρίς τον φόβο ότι έχεις κι εσύ μια μικρούλα τόση δα ψυχοπάθεια.

«Έχει πίκρες το τιμόνι κι είναι δύσκολη δουλειά, κουταμάρες δε σηκώνει κι άμα βρεις κάνα μπελά.» Δε θα μπορούσε να το αποτυπώσει καλύτερα η Αλίκη Βουγιουκλάκη στην ταινία «Η Σοφερίνα».

Συντάκτης: Άννα Κοκολάκη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου