Πόσες κολόνιες, αποσμητικά, κρέμες με έντονη μυρωδιά, αρώματα που σου σπάνε τη μύτη, αφρόλουτρα που κρατάνε μέρες ολόκληρες κι ενυδατικές έχουμε αγοράσει όλοι μας, άντρες γυναίκες, προκειμένου να μυρίζουμε όμορφα, να προσελκύουμε με το άρωμα μας και να δίνουμε το δικό μας στίγμα στο χώρο με σκοπό να ξεχωρίσουμε; Πόσες φορές έχεις γυρίσει στο δρόμο να δεις ποιος ήταν μόνο και μόνο επειδή αυτή η κολόνια σου θύμιζε κάποιο δικό σου άτομο; Όμως η φύση έχει προνοήσει για εμάς πριν το κάνουμε εμείς οι ίδιοι.

Στον ερωτικό τομέα  ενεργοποιούνται όλες οι αισθήσεις μας και «δουλεύουν» στο έπακρο συνεχώς και με τεραστία δυναμική. Φυσικά τα μάτια είναι αδιαμφισβήτητα το πρώτο που θα σκεφτείς καθώς όλοι βιώσαμε ή έχουμε ακουστά τον λεγόμενο έρωτα με την πρώτη μάτια. Τα μάτια λένε όσα το σώμα και το στόμα δειλιάζει να δείξει και να πει αντίστοιχα, μαρτυρά ό,τι νιώθεις και σκέφτεσαι. Δείχνει ό,τι προσπαθείς να κρύψεις πίσω από ένα χαμόγελο, όμως δεν είναι μόνο αυτό.

Η μυρωδιά και συγκεκριμένα η φυσική μυρωδιά είναι εξίσου,ίσως και πιο πολύ σημαντική, καθώς ενεργοποιεί την όσφρηση και ξεκινάει ένα παιχνίδι μυαλού. Ο κάθε άνθρωπος έχει τη δική του φυσική μυρωδιά, που μπορούμε να τη χαρακτηρίσουμε το δικό του προσωπικό του αποτύπωμα. Αρώματα υπάρχουν πολλά και πολλοί μπορεί να φοράνε τα ιδία, φυσική μυρωδιά όμως είναι μόνο μία για κάθε ένα από εμάς.

Έρευνες έδειξαν ότι με βάση τη μυρωδιά κάποιος μπορεί να οδηγηθεί στον έρωτά του. Όσο παράλογο κι αν φαίνεται αυτό με την πρώτη σκέψη, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα γονίδια κάνουν όλη τη δουλειά. Πιο συγκεκριμένα κατά τη σεξουαλική επαφή η όσφρηση ενεργοποιείται, ενισχύει τη λίμπιντο, διεγείρει τις αισθήσεις, αυξάνει το πάθος κι όλα αυτά με τη φυσική μυρωδιά. Το αξιοσημείωτο είναι ότι όλα αυτά μπορούν να συμβούν και με άτομα που είναι τελείως άγνωστα μεταξύ τους. Έτσι λοιπόν φαίνεται ότι ενώ η μύτη είναι ένα υποτιμημένο όργανο, η όσφρηση καθίσταται ένα ακαταμάχητο σεξουαλικό ερέθισμα.

Η φυσική μυρωδιά προκαλεί ένα αίσθημα οικειοποίησης και προσδίδει στο άτομο ασφάλεια. Πράγματι πόσες φορές έχεις χωθεί στην αγκαλιά του ανθρώπου σου, κόλλησες πάνω στο λαιμό του και κάθισες στην αγκαλιά του ξεχνώντας όλα σου τα προβλήματα; Είναι εκείνη τη στιγμή που τρυπώνεις μέσα εκεί και κάθεσαι με τις ώρες γιατί σε ηρεμεί. Είναι εκείνη η στιγμή που μυρίζει έτσι το μαξιλάρι σου και κοιμάσαι λίγο πιο όμορφα με ένα χαζό χαμόγελο μέχρι τα αυτιά.

Όσο λοιπόν και να είναι όμορφο, έξυπνο, δημιουργικό κι ενδιαφέρον το άτομο που θα προσπαθήσει να σε κατακτήσει, δε θα τα καταφέρει αν δεν τα βρείτε στις μυρωδιές κι αυτό αφορά και στα δυο φύλα καθώς η όσφρηση χρησιμοποιείται κι απ’ τους δυο σε μεγάλο βαθμό.

Η μυρωδιά κάθε ανθρώπου είναι μοναδική, ξεχωριστή, κάνεις δεν μπορεί να την αντικαταστήσει ή να βρει ίδια. Κανένας  άνθρωπος δεν μπορεί να πάρει τη θέση του άλλου. Η φυσική μυρωδιά είναι σημαντική.

Λατρεύουμε τη μυρωδιά  του άλλου και δε χορταίνουμε να τη μυρίζουμε όσο ωραία ή όχι κι αν είναι για τους άλλους. Από αυτήν και μόνο μπορούμε να αναγνωρίσουμε τους δικούς μας ανθρώπους ανάμεσα σε τόσους άλλους, γιατί η μυρωδιά τους αρκεί για να μας προξενήσει ένα αίσθημα οικειότητας κι ασφάλειας.

Αρκεί μια μυρωδιά για να νιώθεις ότι αυτός ο άνθρωπος σου ταιριάζει, είναι ο δικός σου άνθρωπος. Είναι αυτή η μυρωδιά που κάνει τον άλλο τόσο ξεχωριστό στο μυαλό και στην καρδιά σου, τη στιγμή που συνειδητοποιείς ότι ανήκεις εκεί.

Συμπερασματικά, μπορούμε να καταλάβουμε ότι και βιολογικοί παράγοντες παίζουν ρόλο στο ταίριασμα δυο ανθρώπων κι εσύ που λες πως ταιριάζετε με ένα μαγικό τρόπο, ίσως τελικά να μην είναι και τόσο μαγικός, αλλά να στηρίζεται πάνω σε τέτοια κριτήρια.

Και παρά τα άπειρα παρασκευάσματα που χρησιμοποιούμε για μυρίζουμε ωραία, η μύτη ξεπερνάει τα εμπόδια αυτά κι ανακαλύπτει τη φυσική μυρωδιά που είναι καλύτερη και πιο σεξουαλική από όλες. Ας την αφήσουμε λοιπόν να κάνει τη δουλειά που ξέρει.

 

Επιμέλεια Κειμένου Άννας Τζαβίδη: Πωλίνα Πανέρη

Συντάκτης: Άννα Τζαβίδη