Όλο τρέχεις και τρέχεις, οι ρυθμοί τόσο γρήγοροι κι έτσι γρήγορα κυλάει και η ζωή. Ένας άνισος αγώνας να καταφέρεις να χωρέσεις σαράντα οκτώ  ώρες σε εικοσιτέσσερις. Μακάρι να μπορούσες να πεις ότι τρέχεις μόνο για δουλείες αλλά ξέρεις πως δεν είναι έτσι. Τρέχεις να τα προλάβεις όλα για να έρθει το απόγευμα, όχι για να χαλαρώσεις φυσικά, θα τρέξεις κι άλλο. Τα κάνεις όλα βιαστικά έχεις να ξεκουραστείς και πριν αποκοιμηθείς δεν προλαβαίνεις να αποσυνδέσεις το μυαλό σου από το mode του τρεξίματος, γιατί μετά ακολουθεί το βιαστικό βάρβαρο πρωινό ξύπνημα.

Έτσι περνάει η εβδομάδα στο τρέξιμο για να έρθει το σαββατοκύριακο, εκεί να δεις αγώνας ταχύτητας για να συνδυάσεις όσα θες να κάνεις, πριν αρχίσει να μετράει πάλι το κοντέρ νέο κύκλο από Δευτέρα.

Είναι όμως εκείνες οι στιγμές που όλα μαζί, το σώμα σου και το μυαλό σου, φωνάζουν να πατήσεις έστω για λίγο παύση. Πρέπει κάπως να ξεφύγεις από αυτόν το φαύλο κύκλο και στο μυαλό σου τριγυρνά για μέρες αυτή η ιδέα. Σκέφτηκες να γραφτείς και σ’ άλλη δραστηριότητα, να βρεις καινούριο χόμπι αλλά αυτά τα κάνεις ήδη. Χρειάζεσαι κάτι διαφορετικό κάτι να σε ηρεμεί και να σε ξεμπλοκάρει και η λύση βρίσκεται σε κάτι τόσο απλό που απορείς πώς δεν το σκέφτηκες νωρίτερα. Το περπάτημα είναι ένα μαγικό φίλτρο (μάλιστα δωρεάν), γιατί μ’ έναν τρόπο μαγικό βοηθά σωματικά και ψυχολογικά –και τα ψυχολογικά είναι πολλά.

Το θεωρείς τόσο δεδομένο κι απλό που σχεδόν το ξεχνάς. Φτιάχνεις το πρόγραμμα σου οργανώνοντας το με τα σημαντικά της ημέρας και ξεχνάς όσα θα έπρεπε να είναι κομμάτι της καθημερινότητάς σου. Βρες λίγα λεπτά μέσα στη μέρα, βγες έξω και περπάτα. Διάλεξε την ώρα που θες εσύ, το πρωί πριν τις δουλειές, το βράδυ πριν τον ύπνο για να πέσουν οι τόνοι. Δεν έχει σημασία η διάρκεια, όσο μπορείς κάθε μέρα. Το σίγουρο είναι πως θα σ’ αρέσει  και θα ζητάς κάθε φορά περισσότερο  και μη νομίζεις πως θα σε κουράσει, αντιθέτως θα γεμίσεις τις μπαταρίες σου.Ίσως, μάλιστα, εκείνη να είναι η στιγμή που θα σου έρθει ήρεμα κι αβίαστα μια ιδέα ή μια λύση σε κάτι που σε βασανίζει.

Απόλαυσε τη διαδρομή, εμπιστεύσου τις αισθήσεις σου κι άσ’τες να σε παρασύρουν. Άσε το κινητό στην άκρη για λίγο και παρατήρησε τις λεπτομέρειες, τις μυρωδιές της φύσης, τη διαφορετικότητα της κάθε εποχής και μετά θα νιώσεις μια μοναδική αναζωογόνηση. Θα σκέφτεσαι πως δεν έχεις χρόνο γι’ αυτό, όμως δεν είναι δύσκολο, ας είναι για αρχή και δέκα λεπτά. Δε χρειάζεται κάθε σου βόλτα να είναι σε πάρκο ή εξοχή, ακόμα και μέσα στην πόλη και στη βαβούρα το σώμα μπαίνει σε μια διαδικασία χαλάρωσης. Μπορείς να παρκάρεις λίγο πιο μακριά ή να ακολουθήσεις διαφορετική διαδρομή για το περίπτερο την επόμενη φορά και σίγουρα κάθε μέρα θα βρίσκεις καινούριες αφορμές να περπατήσεις λίγο παραπάνω.

Αν το σκεφτείς καλύτερα, το κίνητρο είναι μεγάλο, απλά ώρες-ώρες ξεχνάς τι δώρο κάνεις στον εαυτό σου και κυρίως στην υγεία σου. Καταρχάς αδυνατίζει και δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην ψάχνει έναν εύκολο τρόπο να αδυνατίσει και ταυτόχρονα να γυμνάζεται. Επίσης βοηθάει την καρδούλα σου, ξέρεις εκείνη που τόσα περνά και αντέχει, ναι εκείνη, την προστατεύει και την κρατά γερή.

Ακόμα σου φαίνεται βαρετό; Τότε μπαίνουν τα μεγάλα μέσα κι έρχεται η λύση που λέγεται φίλοι. Λένε πως το περπάτημα μπορεί να διώξει τη μοναξιά και την κατάθλιψη, αν το κάνεις με παρέα, τότε θα έχεις σίγουρα αποτελέσματα. Μια βραδινή βόλτα με μια μπύρα στο χέρι –ναι, ξεφεύγουμε από το υγιεινό της υπόθεσης λίγο– μια καλή συντροφιά και κουβέντα, τι άλλο χρειάζεσαι; Με τη συζήτηση και λίγο κουτσομπολιό μπορείς να περπατήσεις χιλιόμετρα και ούτε που θα το καταλάβεις. Τι περιμένεις λοιπόν; Το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα καινούριο ζευγάρι αθλητικά παπούτσια κι έφυγες.

 

Συντάκτης: Μαρία Λιμαντζάκη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου