noel327

Κάθε σχέση που αναπτύσσεις στη ζωή σου –είτε πρόκειται για ερωτική είτε για φιλική– έρχεται προκειμένου να σου δώσει κάποια μαθήματα, να καλύψει ορισμένα κενά, να συμπληρώσει πτυχές του εαυτού σου και διαφορετικά κομμάτια του παζλ που συνθέτει και δίνει μορφή στην καθημερινότητά σου. Επίσης, ανάλογα με τη σχέση που διαμορφώνεις, διαφοροποιούνται και τα ζητούμενά σου, ως προς το ποια μέρη σου θα συμπληρώσει και τι θα μοιραστείς. Δεν επιζητάς κάθε φορά τα ίδια, ούτε έχεις την ίδια συμπεριφορά, σε μια φιλική σχέση και σε μια ερωτική.

Με τους φίλους σου, κατά κύριο λόγο, είσαι πιο χαλαρός, δεν έχεις στο μυαλό σου να κρατήσεις οποιονδήποτε τύπο καλής συμπεριφοράς και σίγουρα μιλάς κι εκφράζεσαι πιο απελευθερωμένα. Σχολιάζεις τα πάντα, χωρίς να φιλτράρεις το πώς θα τα εκλάβουν και τι εντύπωση θα προξενήσουν τα λεγόμενά σου. Απ’ την άλλη πλευρά, όταν βρίσκεσαι με το σύντροφό σου, δεδομένα, όσο καιρό κι αν είστε μαζί, θα επιδείξεις μία πιο εκλεπτυσμένη συμπεριφορά, θα σκεφτείς εκ νέου κάτι που ενδεχομένως είναι αμφιλεγόμενο πριν το αναφέρεις και θα προσέξεις ιδιαιτέρως τον τρόπο που θα το θέσεις. Τα παραπάνω δεν αποτελούν κάτι εσφαλμένο και σε καμία περίπτωση σίγουρα δεν είναι η εξαίρεση. Αντιθέτως, αποτελούν τον κανόνα στον τρόπο που δρούμε και συμπεριφερόμαστε στις σχέσεις που συνάπτουμε, όχι υποκρινόμενοι αλλά ωραιοποιώντας λίγο την εικόνα μας.

Ωστόσο, το ερώτημα που προκύπτει κι αποτελεί μία απ’ τις πιο δυσεπίλυτες εξισώσεις, είναι το κατά πόσο μπορείς να ‘σαι και φίλος με τον άνθρωπο που μοιράζεσαι το κρεβάτι σου. Δηλαδή, υπάρχει η δυνατότητα πέραν της ερωτικής σχέσης ν’ αναπτύξετε και μία βαθιά φιλική; Να ‘χεις την ίδια συμπεριφορά και να αισθάνεσαι πανομοιότυπα με το σύντροφό σου, όπως με τους κολλητούς σου, χωρίς, όμως, να χαθεί κι ερωτική διάθεση ανάμεσά σας;

Σίγουρα, πρόκειται για κάτι που προϋποθέτει αμοιβαία προσπάθεια κι έρχεται αντιμέτωπο με αρκετούς σκοπέλους έως ότου επιτευχθεί. Πρώτα απ’ όλα, θα πρέπει η μεταξύ σας σχέση να ‘ναι απόλυτα ειλικρινής. Δε νοείται φιλική σχέση που να συντηρεί μυστικά ή να υποκρίνεται. Επομένως, για να μπορέσετε να γίνετε και φίλοι με το ταίρι σου, θα πρέπει εκ των προτέρων η ερωτική σας σχέση να διέπεται και να βασίζεται στην πλήρη ειλικρίνεια.

Ακόμη, ιδιαιτέρως σημαντικό αποτελεί το να είστε ακομπλεξάριστοι μεταξύ σας, κάτι που απαιτεί να νιώθει σιγουριά ο ένας για τον άλλον. Να μη φοβάστε για τη σχέση σας, να μην αιωρούνται ερωτηματικά, να γνωρίζεστε εις βάθος και να ‘χετε αποδεχθεί ο ένας τον άλλον, με τα καλά και τα άσχημά του, ώστε να μη σας ανησυχεί το να τσαλακωθείτε ή να εκτεθείτε.

Κατά αυτόν τον τρόπο, θα μπορείτε πολύ πιο άνετα να δείξετε όλες τις πτυχές του εαυτού σας και της συμπεριφοράς σας, χωρίς να υπάρχει ο φόβος για παρεξηγήσεις, δημιουργία εντάσεων ή πολύ απλά ό,τι ενέχει ο κίνδυνος να ξενερώσετε τον άλλον. Εφόσον, νιώθεις σίγουρος για τον άνθρωπο που ‘χεις απέναντί σου, δύνασαι πολύ ευκολότερα να ‘σαι ολοκληρωτικά εσύ όταν βρίσκεσαι μαζί του.

Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο απ’ τα προαπαιτούμενα, αν επιθυμείς εκτός από ερωτική σχέση με το σύντροφό σου να είστε και πραγματικοί φίλοι.  Σε καμία των περιπτώσεων δεν πρόκειται για κάτι εύκολο, καθώς γνωρίζεις πολύ καλά πως όσο αγαπημένοι κι αν είστε, όση οικειότητα κι αν διαθέτετε, πάντα υπάρχουν σκέψεις που κάνεις, τις οποίες θα μοιραστείς πολύ πιο εύκολα με κάποιον φίλο σου απ’ ό,τι με το ταίρι σου.

Παρ’ όλα αυτά, σε περίπτωση που το πετύχεις, αν δεν έχεις απολύτως τίποτα να κρύψεις, και μπορείς να ‘σαι ο εαυτός σου, να συζητάς τα πάντα, χωρίς τον παραμικρό ενδοιασμό, και με το σύντροφό σου όπως κάνεις με τους φίλους σου, θα ‘χεις στη διάθεσή σου κάτι πολύ σπάνιο, μοναδικό και πολύ δυνατό.

 

Συντάκτης: Αλέξανδρος Πασσίσης
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη