Επειδή ως γνωστόν η επικαιρότητα ποτέ δε μας αφήνει παραπονεμένους και πάντα μας προσφέρει ερεθίσματα άξια σχολιασμού, είμαστε εδώ για τον ντόρο που «προκάλεσε» -για ακόμα μια φορά- η Δώρα Παντέλη, με τη θέση της στον σχολιασμό του MundoBasket 2023. Τώρα θα μου πεις «γιατί ντόρος;», «τη δουλειά της έκανε». Τις απαντήσεις λοιπόν τις έχουμε, αν και θα έπρεπε να είναι αυτονόητες πια.

Αρχικά να πούμε πως η Δώρα Παντέλη, εργάζεται ως παρουσιάστρια στο NOVA Channel, έχοντας πολυετή αθλητική πορεία και στη μεγάλη της αγάπη, το μπάσκετ. Κοίτα να δεις όμως τι έγινε τώρα, και η ελληνική κοινωνία σαν να σοκαρίστηκε ξανά για τους λάθος λόγους. Η επιτυχία της στην περιγραφή της live μετάδοσης αγώνα MundoBasket, σε κάποιους προκάλεσε έκπληξη. Γυναίκα πράγμα σου λέει, έκανε σωστά κάτι που μόνο άντρες καταφέρνουν, κι η τοποθέτηση του κωμικού Αλέξανδρου Τσουβέλα σε προσωπικό του λογαριασμό στα social ήταν η τέλεια απάντηση: «Στον δικό μου κόσμο δεν είναι είδηση που η Δώρα Παντέλη έκανε την περιγραφή στο Μουντομπάσκετ. Είναι άξια και έκανε τη δουλειά της κι όχι άξια είδησης επειδή είναι γυναίκα. Ας τελειώνουμε κάποια στιγμή». Δυο φρασούλες άξιες για χειροκρότημα,  που βοήθησαν ν’ ακουστεί ένα «επιτέλους» απ’ τα χείλη μας.

Αυτό που ο Τσουβέλας σχολίασε τόσο απλοϊκά κι αυτονόητα για τον δικό του κόσμο, είναι αυτό που δεν έχουμε διδαχθεί ακόμη σαν κοινωνία, ή αν το διδαχτήκαμε αποτυγχάνουμε ακόμη να το αφομοιώσουμε. Η έννοια του αντρικού ή γυναικείου επαγγέλματος και τα στερεότυπα που μπορούν να σύρουν πίσω τους είναι κουβέντες που μέχρι σήμερα υπάρχουν, εξαιτίας της ελεγκτικής κοινωνικής μόρφωσης των φύλων και δεν έχουν να κάνουν με τις ικανότητες κανενός. Στην προκειμένη φυσικά, μιας και μιλάμε για έναν χώρο ανδροκρατούμενο, τόσο από την οπτική των ενδιαφερόμενων, όσο και των απασχολούμενων η παρουσία μιας γυναίκας που το λιγότερο που μπορείς να τη χαρακτηρίσεις είναι επιτυχημένη, μάλλον χτυπάει περίεργα και κάθεται άσχημα σε πολλούς.

Η περίπτωσης της Παντέλη αποτελεί ένα άριστο παράδειγμα όσων θίγουμε, συγκεκριμένο και απτό. Αποθεώθηκε όχι γιατί έκανε καλά τη δουλειά της, γιατί δείχνει πόσο γουστάρει την καρέκλα που κάθεται μεταδίδοντας λεπτό προς λεπτό αγώνες του αθλήματος που αγαπά από μικρό παιδί. Το λάθος είναι εμφανές, οι λόγοι που συνεχίζουμε να το αναπαράγουμε άγνωστοι μέχρι και σήμερα. Σ3ξισμός δεν υφίσταται μονάχα στην προσβλητική του μορφή απέναντι στο ένα ή το άλλο φύλο. Σ3ξισμός είναι κι οροφή που υψώνεται για να βάλει ταβάνι σ’ ένα άτομο, εξαιτίας του φύλου του. Ο σ3ξισμός κλείνει δρόμους εργασίας, ελευθερίας, έκφρασης και τρόπου ζωής ενώ δημιουργεί καλούπια που ποτέ δε χώνεψε κανένας εκτός από τους καταπιεστές.

Δεν πρόκειται για κάτι που προκαλεί έκπληξη βέβαια, γνωρίζουμε πού ζούμε και δυστυχώς γνωρίζουμε και την κυρίαρχη νοοτροπία που ανθίζει γύρω μας. Από ‘κει και πέρα όμως, θα ήθελα να σταθώ λίγο παραπάνω στο γενικότερο φαινόμενο και στις επαγγελματικές δυσκολίες που βιώνει κάθε γυναίκα. Γιατί σαν γυναίκα καθημερινά χρειάζεται να αποδεικνύεις και να παλεύεις πως αυτό που κάνεις κι ο τρόπος που το κάνεις είναι δικό σου αφήγημα και όχι κάτι που σου χαρίστηκε απλόχερα λόγω της θηλυκής φύσης σου. Σε περιβάλλοντα ανταγωνισμού και επιφάνειας καμιά φορά το να είσαι η κυρία με τη φούστα σε κάνει να φαίνεσαι χαμένη από χέρι πριν καν διεκδικήσεις οτιδήποτε, πριν μιλήσεις ή δείξεις τη δουλειά σου. Η ελευθερία που κουβαλά πάνω της τούτη η εποχή θα έπρεπε να μας ωθεί να προοδεύουμε και να νιώθουμε εξαιρετικοί και εξαιρετικές ό,τι κι αν κάνουμε, μακριά από ποσοστά, ταμπέλες, ανδρικούς και γυναικείους δρόμους.

Η ίδια η Δώρα, μετά την επιτυχία της, μοιράστηκε τη χαρά της με ένα post στο Instagram, όπου σχολίασε: «Στη ζωή μου κάποιες μέρες είναι πιο ξεχωριστές από άλλες, αλλά όλες έχουν ένα κοινό παρονομαστή: Τη μεγαλύτερη αγάπη μου, το μπάσκετ. Μετά την υποτροφία μου στο NCAA το 2005 και το F4 της Ευρωλίγκας το 2019, μόλις κατέγραψα άλλη μια 1η θέση από τη λίστα μου, αλλά δεν έχω τελειώσει ακόμα. Πρώτη γυναίκα στην ελληνική τηλεόραση που μετέδωσε ζωντανά αγώνα Μουντομπάσκετ. Done! Αγαπητό μπάσκετ, σ’ ευχαριστώ για όλα. Αγαπητά κορίτσια, τα καταφέραμε».  Ήταν η απάντηση σ’ όλα όσα γνωρίζαμε πως θα ακουστούν μετά το «μπράβο».

Όσοι άνθρωποι νιώθετε πως άλλοι σας περιορίζουν και σας εμποδίζουν να πάτε μπροστά, να είστε μια Δώρα ή ένας Αλέξανδρος. Να τους βάζετε στη θέση τους, για να δημιουργήσουμε έναν κόσμο περισσότερο κοντά αυτονόητο, με λιγότερες ταμπελίτσες.

Συντάκτης: Αλίκη Μουσμούλα
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου