Όλες οι καλές ειδήσεις της εβδομάδας που μας πέρασε

 και που μπορεί να μην έπεσαν 

στην αντίληψή σαςτις μαζέψαμε για να 

ξεκινήσει ευχάριστα η εβδομάδα σας!

 

 

1. Νομοθετική ρύθμιση της Κομισιόν για τα ιπποειδή μετά τα περιστατικά βίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για την προστασία των ιπποειδών έπειτα από τα περιστατικά κακοποίησης τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας -κάποια εξ’ αυτών έλαβαν χώρα στην Ελλάδα. ‘Εως τώρα δεν υπάρχει στην ΕΕ ειδική νομοθεσία για τα εν λόγω όπως ανακοίνωσε η κ. Κυριακίδου -Επίτροπος Υγείας κι Ασφάλειας.

 

2. Μαζεύτηκαν 16.000 για το περίπτερο της Ντάο στη Λεμεσό της Κύπρου

Το Σάββατο 2/9 τα ξημερώματα, το περίπτερο της Ντάο στη Λεμεσό της Κύπρου δέχθηκε επίθεση από φασίστες και καταστράφηκε -επειδή η ίδια είναι Βιετναμέζα μετανάστρια-, κι από τότε η φωτογραφία της να κλαίει καθώς χάθηκε το εισόδημα που συντηρούσε τα τέσσερα παιδιά της κάνει τον γύρο του διαδικτύου. Μέσα σ’ ελάχιστες ώρες ωστόσο με τη βοήθεια όλων κατάφεραν να συγκεντρωθούν 16.000 ευρώ για ν’ αποκατασταθεί η «ζημιά» που δημιούργησαν κάποιοι κι αυτή είναι η μόνη απάντηση απέναντι στην κακία τους, η αλληλεγγύη.

 

3. Στο ρεκόρ Γκίνες η Σητεία 

Η σεφ Ντίνα Νικολάου κατόρθωσε να μπει στο Βιβλίο Γκίνες μαγειρεύοντας τη μεγαλύτερη -έως τώρα- κακαβιά η οποία ζύγιζε 650 κιλά. Το μοναδικό αυτό συμβάν έλαβε χώρα στην Κρήτη και συγκεκριμένα στη Σητεία, με πλήθος κόσμου να παρακολουθεί. Στο τέλος η σούπα σερβιρίστηκε σε εκατοντάδες πήλινα δοχεία και μοιράστηκε. Να σημειωθεί ότι το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε η Ισπανία με κακαβιά 300 κιλών.

 

4. Στο top 10 του Netflix το “El Greco” του Νίκου Σμαραγδή

Τρεις ταινίες του σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή προβάλλονται από την 1η Αυγούστου στο Netflix. Οι ταινίες είναι οι “El Greco”, «Καζαντζάκης» και «Ο Θεός αγαπάει το Χαβιάρι».Η ψηφιακή πλατφόρμα επέλεξε να ξεκινήσει με το έργο εποχής “El Greco” και δικαιώθηκε αφού η ταινία αμέσως βρέθηκε στην 6η θέση στο top 10 των προτιμήσεων των θεατών.

 

5. Εμφανίστηκε προϊστορικό πτηνό εξαφανισμένο για έναν αιώνα

Την περασμένη εβδομάδα απελευθερώθηκαν στη Νέα Ζηλανδία 18 ακόμα πτηνά takahē. Τα εν λόγω πτηνά είχαν κηρυχθεί επίσημα ως εκλιπών είδος το 1898 κι η παρουσία τους χρονολογείται τουλάχιστον στην προϊστορική Πλειστόκενο εποχή. Η επιστροφή τους αποτελεί θρίαμβο για την οικολογία της Νέας Ζηλανδίας και μεγάλη νίκη στον αγώνα της προστασίας σπάνιων ειδών.

 

6. Πρόταση γάμου α λα Bollywood

Ένας νεαρός στη Νέα Ζηλανδία, γνωρίζοντας την αγάπη της συντρόφου του για τον ινδικό κινηματογράφο, κατέστρωσε ολόκληρο σχέδιο προκειμένου να της κάνει πρόταση γάμου με άρωμα Bollywoo. Διάλεξε ως χώρο το αεροδρόμιο πρώτον γιατί αυτά έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στη σχέση τους και δεύτερον γιατί στις περισσότερες ταινίες του Bollywood 8 στα 10 ζευγάρια συναντιούνται εκεί.

 

7. Αντικαρκινικές κι αγχολυτικές ιδιότητες σε μαϊντανό και σέλινο

Η φαρμακευτική χρήση αυτών των φυτών χρονολογείται ήδη από τους αρχαίους Έλληνες, Αιγύπτιους και Ρωμαίους αφού τα οφέλη τους στην υγεία μας είναι πολλαπλά. Αν κι οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη εντοπίσει τις κύριες δραστικές ουσίες που περιέχουν, υπάρχουν ενδείξεις πως η «απιίνη» είναι μία απ’ αυτές. Μάλιστα αυτή η ουσία έχει αποδεδειγμένες αντικαρκινικές κι αγχολυτικές ιδιότητες στους ανθρώπους.

 

8. Το “TikTok” προσέφερε χρήματα στους πυρόπληκτους

Η δημοφιλής πλατφόρμα ψυχαγωγίας δώρισε 200.000 ευρώ στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό για την ενίσχυση των πυρόπληκτων από τις πρόσφατες πυρκαγιές στη χώρα μας. Ο Ε.Ε.Σ στην επίσημη ανακοίνωσή του ανέφερε χαρακτηριστικά πως «Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ευχαριστεί θερμά την εταιρεία για την άμεση ανταπόκρισή της στο κάλεσμά του προς ενίσχυση των πυρόπληκτων της Ελλάδας και τη σημαντική δωρεά που κατέθεσε».

 

9. Αποκαθίσταται η ιστορική Οικία του Κωστή Παλαμά στην Πλάκα

Την ιστορική οικία του Κωστή Παλαμά στην Πλάκα, επί της οδού Περιάνδρου 5, αποφάσισε ν’ αποκαταστήσει η πολιτεία. Στην εν λόγω οικία μετακόμισε αναγκαστικά με τη σύζυγο και την κόρη του μετά την έξωσή του από την κατοικία στην οδό Ασκληπιού, η οποία πλέον έχει κατεδαφιστεί.

 

10. Εντοπίστηκαν τα πρώτα χημικά στοιχεία στον Νότιο Πόλο της Σελήνης

Το ινδικό διαστημικό σκάφος Chandrayaan-3 το οποίο προσσεληνώθηκε πριν από μια εβδομάδα στον Νότιο Πόλο της Σελήνης, άρχισε να μεταδίδει σπουδαία επιστημονικά δεδομένα κι ευρήματα. Μάλιστα έχει ήδη επιβεβαιωθεί η παρουσία θείου όπως ανακοίνωσε ο Ινδικός Οργανισμός Διαστημικής Έρευνας.

 

Πηγή φωτογραφίας

Συντάκτης: Μαρία Πακιακιό