Article of the day: Όσα δεν παραδεχόμαστε για τον έρωτα! Από τη Μαρία Πακιακιό.

pain

Αν μόλις χώρισες και τα πίνεις για παρηγορία ή σκέφτεσαι το πρώην ταίρι σου από την εποχή των παγετώνων και δεν ξέρεις πώς να παρηγορηθείς, υπάρχει λύση. Οι ειδικοί μίλησαν κι εμείς συγκεντρώσαμε 22 στατιστικά που μιλούν για χωρισμούς και θα σου χτυπήσουν την πραγματικότητα στα μούτρα -μήπως και βοηθηθείς. Και ναι, ο χωρισμός πονάει, αλλά όσο κι αν δε θέλεις να το ακούσεις τώρα υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια.

 

1. Τα ζευγάρια που είναι καιρό μαζί έχουν περισσότερες πιθανότητες να μείνουν μαζί

Σύμφωνα μ’ αυτή την έρευνα, το 60% των ζευγαριών που έχουν σχέση μέχρι δύο μηνών έχουν 60% πιθανότητες να χωρίσουν μες στον επόμενο χρόνο. Ωστόσο κάθε χρόνο που περνάει οι πιθανότητες να χωρίσουν πέφτουν περίπου κατά 10%. Έτσι ένα ζευγάρι που είναι μαζί 5 χρόνια έχει 20% πιθανότητα να χωρίσει.

 

2. Ομοφυλόφιλα ανύπαντρα ζευγάρια έχουν λιγότερες πιθανότητες να χωρίσουν από ετεροφυλόφιλα ανύπαντρα ζευγάρια

Ενώ στην αρχή μιας σχέσης τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια έχουν κι αυτά πολλές πιθανότητες να χωρίσουν, όσο περνάνε τα χρόνια οι πιθανότητες μειώνονται περισσότερο σε σχέση με τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια. Συγκεκριμένα λιγότερο από 10% των γκέι ζευγαριών θα χωρίσουν αν περάσουν 10 χρόνια σχέσης.

 

3. Το 58% των Αμερικανών (62% των γυναικών και το 55% των ανδρών) λένε ότι οι χωρισμοί τους είναι συνήθως «δραματικοί»

Σε αυτό να προσθέσουμε ότι φαίνεται οι μεγαλύτερες γενιές να παίρνουν πολύ πιο προσωπικά έναν χωρισμό αλλά και να τον θεωρούν πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα απ’ ό,τι οι νέες γενιές. Συγκεκριμένα η γενιά των milenials θεωρεί «θέμα» έναν χωρισμό σε ποσοστό 50 τις εκατό, σε αντίθεση με τη γενιά των boomers που το ποσοστό αγγίζει το 65%.

 

4. Όσοι τα βρήκαν μέσω διαδικτύου είναι πιθανότερο να χωρίσουν

Επίσης τα άτομα που γνωρίστηκαν μέσω εφαρμογών γνωριμιών είναι πιο πιθανό να ξεκινήσουν μια ρομαντική σχέση, αλλά λιγότερο πιθανό να παντρευτούν από τα ζευγάρια που γνωρίστηκαν εκτός των dating apps.

 

5. Οι χωρισμοί είναι πιο συχνοί γύρω από συγκεκριμένες αργίες

Οι χωρισμοί έχει αποδειχθεί αυξάνονται ακριβώς πριν από την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου και τις εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα -καλά τι άκαρδα πλάσματα είστε εσείς;-, με την 11η Δεκεμβρίου να είναι η πιο συνηθισμένη ημέρα του χρόνου για χωρισμούς. Οι ανοιξιάτικες διακοπές και οι καλοκαιρινές διακοπές είναι επίσης ημερομηνίες χωρισμών.

 

6. Το 64% των Αμερικανών έχουν περάσει χωρισμό από μακροχρόνια σχέση

Επίσης αξίζει να αναφέρουμε ότι είναι περισσότερο πιθανό να είναι οι γυναίκες αυτές που θα χωρίσουν κάποιον μετά από μακροχρόνια σχέση (76% των γυναικών έναντι 62% των ανδρών).

 

7. Χρειάζεσαι 3 μήνες για να ξεπεράσεις έναν χωρισμό

155 άτομα (το 71% του συνόλου των ατόμων), απάντησαν σ΄ έρευνα, ότι στους 3 μήνες μετά τον χωρισμό άρχισαν να αισθάνονται πολύ καλύτερα και να νιώθουν πως έχουν ξεπεράσει την πρώην σχέση τους.

 

8. Οι σχέσεις από απόσταση έχουν ποσοστό επιτυχίας 58%

Τι ποσοστό των σχέσεων εξ αποστάσεως διαλύονται; Περίπου το 40% των 14 εκατομμυρίων σχέσεων εξ αποστάσεως στις ΗΠΑ δε λειτουργούν. Τώρα στην Ελλάδα, ποιος να ξέρει τι γίνεται;

 

9. Το 66% των χωρισμών που αφορούν σε σχέσεις από απόσταση οφείλεται σε ξαφνικές αλλαγές

Ξαφνικές αλλαγές λέγοντας, την αλλαγή συμπεριφοράς του συντρόφου όσο ήταν σε απόσταση, τη μείωση του σ@ξ και του ρομαντισμού αλλά και οποιαδήποτε αλλαγή συνέβη ξαφνικά μετά τη μετατροπή της σχέσης σε σχέση εξ αποστάσεως.

 

10. Η μέση διάρκεια μιας σχέσης από απόσταση είναι 2.9 χρόνια

Τα ζευγάρια που δεν είναι σε σχέση εξ αποστάσεως ωστόσο, παραμένουν μαζί κατά μέσο όρο για 7.3 χρόνια. Το λες και διαφορά, όπως και να ‘χει.

 

11. Παίρνει 4.5 μήνες για ν’ αρχίσει να καταρρέει μια σχέση από απόσταση

Σας έχουμε και καλά νέα ηρεμήστε. Έρευνες υποστηρίζουν ότι αν βγάλετε το 8μηνο έπειτα τα πράγματα πηγαίνουν προς το καλύτερο σε καθημερινή βάση κι υπάρχουν και λιγότερες περιπτώσεις να χωρίσετε.

 

12. Ένας από τους κορυφαίους λόγους χωρισμού είναι τα προβλήματα επικοινωνίας

Σύμφωνα μ’ έρευνα το 65 τις εκατό των ζευγαριών χωρίζει επειδή αντιμετωπίζει προβλήματα επικοινωνίας, κάνοντας αυτόν τον νούμερο ένα λόγω χωρισμού σε ενήλικα ζευγάρια.

 

13. Όταν ένα ζευγάρι διαφωνεί σε βασικά θέματα, αυτό και μόνο αρκεί για να χωρίσει

Το 33% των ανθρώπων που συμμετείχαν σ’ έρευνα δήλωσαν πως θα χώριζαν με κάποιον αν διαφωνούσαν σε βασικά θέματα μαζί του. Θέματα όπως η ανατροφή των παιδιών, οι αξίες και τα πιστεύω τους.

 

14. 38% των ανθρώπων μιας έρευνας ανέφεραν ότι νούμερο ένα deal breaker είναι η απιστία

Εντάξει τώρα, αυτό ακούγεται λογικό και κάπως αναμενόμενο.  Να πούμε απλώς ότι τα αμέσως επόμενα deal breakers είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης κι η ασυμβατότητα.

 

15. Οι έρευνες λένε πως οι διαφωνίες σε οικονομικά ζητήματα προμηνύουν χωρισμό

Σύμφωνα με ερευνητές, το κρύψιμο μιας online παραγγελίας, οι διαφωνίες πάνω στο πόσα πρέπει να ξοδεύει ο καθένας και γενικότερα η προβληματική σχέση του ζευγαριού με τα χρήματα προμηνύει χωρισμό, just saying.

 

16. Το 34% των Gen Y έχουν χωρίσει μέσω μηνύματος, ενώ μόλις το 3% των ενηλίκων ηλικίας 55+ έχουν κάνει το ίδιο

Εντάξει κι αυτό λογικό. Δε θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ τον παππού μου να χωρίζει με μήνυμα, άντε καμιά νεαρή θεία μου κι αυτή με το ζόρι. Να πούμε απλώς ότι τα ποσοστά χωρισμού μέσω τηλεφωνικής κλήσης είναι πιο υψηλά και στις προηγούμενες γενιές.

 

17. Στη σημερινή εποχή τα γράμματα και τα emails είναι ο πιο σπάνιος τρόπος χωρισμού

Υποστηρίζεται πως μόνο το 8% των ανθρώπων έχει χωρίσει κάποιον με email, ενώ το ποσοστό ανεβαίνει ελάχιστα όσον αφορά στα γράμματα κι αγγίζει το 10%.

 

18. 72% των ανθρώπων έχει δεχθεί ghosting αλλά 65% παραδέχεται ότι έχει κάνει το ίδιο

Δε μου κάνουν εντύπωση τα μεγάλα ποσοστά αλλά η άρνηση των ανθρώπων να δεχτούν τα δικά τους λάθη. Πάμε παρακάτω γιατί αυτό είναι φαινόμενο που συγχύζει.

 

19. Το 70.68% των ζευγαριών δεν τα ξαναβρίσκουν μετά από χωρισμό

Το 14,38% των ζευγαριών που συμφιλιώθηκαν, το έκαναν μόνο για να χωρίσουν ξανά ένα χρόνο αργότερα, ενώ το ποσοστό των ζευγαριών που ξαναβρίσκουν και παραμένουν μαζί είναι περίπου 15%.

 

20. Το πόσο εύκολα θα γυρίσει πίσω το πρώην ταίρι εξαρτάται από το πόσο καιρό ήσασταν μαζί

Τα ζευγάρια που είναι μαζί για διάστημα δύο έως πέντε ετών έχουν περισσότερες πιθανότητες να χωρίσουν και να τα ξαναβρούν σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, ενώ τα ζευγάρια που έχουν σχέση για περισσότερο από πέντε χρόνια έχουν χαμηλότερο ποσοστό επιτυχίας.

 

21.Το 38% των ανθρώπων δήλωσε ότι δεν είναι βοηθητικό να κρατάς επαφή με πρώην 

Άντε καλέ τώρα, ψέματα μού λες. Άλλωστε ολόκληρο 17% τις εκατό των ανθρώπων που πήραν μέρος σ’ έρευνα πιστεύουν ότι το να κρατάς επαφή με πρώην δεν είναι απλά υγιές αλλά και βοηθητικό. Το άλλο 45% δεν ξέρω ούτε εγώ τι δήλωσε παιδία.

 

22. Οι ερευνητές συστήνουν υπομονή τουλάχιστον 1 μήνα πριν τα βρεις με πρώην

Επίσης λογικό. Παίρνοντας τον χρόνο σου, έχεις την ευκαιρία να αποφασίσεις με καθαρό μυαλό και χωρίς πίεση αν η απόφαση που πήρατε φαίνεται να σου προσφέρει κάτι καλό -έστω και μακροπρόθεσμα- ή αν ήταν λάθος και πραγματικά δε σε ικανοποιεί.

 

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ζηνοβία Τσαρτσίδου