Μικρές ή μεγάλες, ευχάριστες ή δυσάρεστες, ερωτικές ή μη, όλες οι συζητήσεις έχουν ένα κοινό. Ταράζουν τα πόδια μας και μας προκαλούν μια ελαφριά ταχυπαλμία. Μας αγχώνει το πού είναι η κατάλληλη στιγμή να γίνει μια συζήτηση, το πότε και το πώς. Αν είσαι κι από τη φύση σου αγχωτικός σαν άνθρωπος, ξέρεις πολύ καλά πως για να ξεκινήσεις μια κουβέντα, πρέπει πρώτα να έχεις προετοιμαστεί κατάλληλα και πιθανότατα να έχεις αδειάσει μέχρι και τα λικεράκια της μαμάς από το ράφι με τα ποτά. Να έχεις βγάλει λόγο είκοσι τρείς φορές στον καθρέφτη, να έχεις ετοιμάσει όλες τις πιθανές απαντήσεις και να να έχεις προβάρει όλες σου τις αντιδράσεις. Επειδή λοιπόν τα παιδιά του άγχους και του προγράμματος είναι φιλαράκια μου, πέντε συν μία πρακτικές συμβουλές για τις μελλοντικές σας συζητήσεις.

 

1. Η «κατάλληλη στιγμή» δεν παίρνει τα ποδαράκια της κι έρχεται· εσύ πηγαίνεις

Αν περιμένεις το ιδανικό λεπτό για να μιλήσεις, θα μείνεις με τις λέξεις αμανάτι. Εσύ πλάθεις αυτήν την ώρα ώστε να είναι η τέλεια για σένα. Τα παρακάτω βήματα δημιουργούν μια κατάλληλη στιγμή, όχι όμως την τέλεια. Η διάθεσή σου, το κίνητρο σου και οι πράξεις σου θα δημιουργήσουν πρόσφορες συνθήκες για την εξέλιξη της κουβέντας. Διάλεξε μια μέρα, κάνε μια ερώτηση στο άλλο άτομο, πρότεινε μια ώρα που σ’ αρέσει, φόρτωσε στην πλατούλα σου κουράγιο και προχώρα είτε σε αυτά τα βήματα είτε σε όποια άλλα θέλεις. Όμως μην περιμένεις να ειπωθεί ή να συμβεί κάτι σχετικό, γιατί θα μείνεις να περιμένεις πιθανότατα. Οι πλανήτες που λέμε πως θα ευθυγραμμιστούν, το κάνουν μία φορά κάθε διακόσια χρόνια, μην ελπίζεις. Νιώθεις άνετα τα πρωινά; Ζήτησε το ραντεβού σου να πραγματοποιηθεί πρωί. Θέλεις να έχεις φάει ή να έχεις τελειώσει την προπόνηση για να έχεις λιγότερα νεύρα; Αυτό να κάνεις. Όμως να ορίσεις μέρα, ώρα και λεπτό. Μην το σκεφτείς πολύ, να ξεκινήσεις να μιλάς γι’ αυτό μόλις φτάσεις· το άμεμπτο δευτερόλεπτο, είναι αυτό που θα αποφασίσεις να απελευθερωθείς από το άγχος σου.

 

 

2. Το κλασικό «γράφουμε τα πάντα»

Σε τετράδια, σε χαρτοπετσέτες, στις σημειώσεις του κινητού κι άμα λάχει σκάλισέ τα και σε πλάκες, σαν τους αρχαίους. Συναισθήματα, σκέψεις, ιδέες, την ιδανική έκβαση της συζήτησης για σένα κι ό,τι άλλο έχεις ανάγκη να εκφράσεις. Βγάλε το από μέσα σου. Άσε τις κορδελίτσες και τους φιόγκους, μίλα όπως θες, αυτό είναι μία άσκηση για σένα, δεν είναι όλα όσα θα πεις πραγματικά. Ανάθεμα αν όσοι κάνουμε αυτήν την άσκηση, διαβάσαμε ποτέ το τι γράψαμε και βγάλαμε όντως νόημα. Το πανεπιστήμιο του Rochester στην επίσημη ιστοσελίδα του παρακίνησε τους φοιτητές του να γράφουν κάθε μέρα όσα νιώθουν. Η καταγραφή αυτή βοηθά στην καλή διαχείριση του άγχους και βελτιώνει την ψυχική υγεία όσων πάσχουν από κατάθλιψη ή αγχώδεις διαταραχές. Ταυτόχρονα συμβάλει στη βαθύτερη κατανόηση των συναισθημάτων μας και των κινήτρων μας, γεγονός που προσφέρει ευκαιρία και για εντονότερη συμφιλίωση με τον εαυτό μας, τη ζωή μας και τους άλλους. Χρήσιμο για τις συνομιλίες, έτσι;

 

3. Διαλογισμός και γιόγκα

Πριν μου πείτε «ώπα», αφήστε με να σας διαφωτίσω. Η γιόγκα κι ο διαλογισμός δεν είναι είναι μόνο για ψαγμένους, κουλτουριάρηδες, ευλύγιστους Βουδιστές, είναι για όλους! Υπάρχει γιόγκα για ενδυνάμωση και ισορροπία και υπάρχει γιόγκα για καλύτερο κρεβάτι και αποκατάσταση από τη γέννα. Υπάρχει διαλογισμός που κρατάει ώρες και άλλος που διαρκεί μόνο για δύο ή τρία λεπτά. Το μόνο που χρειάζεστε πραγματικά και για τα δύο, είναι οι αναπνοές σας. Καθίστε κάπου αναπαυτικά, αφιερώστε λίγο χρόνο στην παρατήρηση του χώρου, των ήχων στο περιβάλλον σας, των συναισθημάτων σας και έπειτα κλείστε τα μάτια και πάρτε μερικές βαθιές αναπνοές. Στη συνέχεια εξασκηθείτε στο εξής: Εισπνεύστε για τέσσερα δευτερόλεπτα, κρατήστε την ανάσα σας για άλλα τέσσερα και εκπνεύστε για τέσσερα ακόμη. Ίσως να μην είναι εύκολο στην αρχή, αλλά όσο περνάει η ώρα όλες οι περιττές σκέψεις θα απομακρύνονται και θα απομείνουν μόνο αυτές που σας απασχολούν πραγματικά. Θα νιώσετε γαλήνιοι και γεμάτοι. Όσον αφορά τη γιόγκα, ανοίξτε pinterest, youtube και instagram, θα βρείτε άπειρο υλικό από ασκήσεις, όμως μην ξεχνάτε ποτέ τις αναπνοές. Μπορείτε να κάνετε γυμναστική αντί για γιόγκα, αλλά αυτή θα σας οδηγήσει σε διαφορετικό επίπεδο διαύγειας.

 

4. Προκαθορίστε το «πού»

Χρειάζεστε έναν χώρο που να αρμόζει στη συζήτηση και να σας κάνει να αισθάνεστε άνεση κι ασφάλεια. Αυτό βέβαια δεν είναι πάντα εφικτό, αν η συζήτηση είναι επαγγελματική ας πούμε, κομματάκι δύσκολο να γίνει στο σπίτι. Οπότε αυτό που ουσιαστικά θα προτείνουμε είναι να χρησιμοποιήσετε τον χώρο για να αισθανθείτε άνετα -όπου κι αν είναι αυτός. Μπορείτε για παράδειγμα, αν δε μπορείτε να βρεθείτε σε χώρο της προτίμησής σας, να φέρετε στο χώρο ένα αντικείμενο που θα σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα. Ένα μπρελόκ που αγαπάτε, ένα φυλαχτό στο οποίο ορκίζεστε, ένα όμορφο σακάκι στο κάτω-κάτω που θα το ακουμπήσετε στην καρέκλα και θα σας θυμίσει σπίτι. Μπορείτε να αρωματίσετε το χώρο με ένα γνώριμο και αγαπημένο άρωμα που να σας χαλαρώνει ή να φορέσετε τη ζακέτα του αγαπημένου σας προσώπου. Το σπίτι μας, είμαστε εμείς, όσοι κι όσα αγαπάμε, τα άλλα είναι τσιμέντο.

 

5. Κι εδώ μετράει η ρημάδα η διατροφή

Δε θα μετρήσουμε θερμίδες, το υπόσχομαι, αλλά θα ζητήσω δύο πράγματα. Να φάτε ό,τι αγαπάτε περισσότερο και να μη φάτε πολύ. Θα μπορούσα κι εδώ να επισυνάψω κάποια έρευνα που θα αναφέρει τα τρόφιμα που μειώνουν το άγχος, αλλά αυτό είναι ενάντια στο στομάχι μου και την ηθική μου. Αυτό δε σημαίνει «φάτε μεσημεριανό από το ζαχαροπλαστείο της γειτονιάς, πιείτε επτά καφέδες και για αλμυρό παστές σαρδέλες με ουζάκι να θυμίζει καλοκαίρι». Γενικότερα, τρόφιμα με πολύ ζάχαρη, καφεΐνη ή αλάτι δε βοηθάνε. Σημαίνει όμως «φάτε κάτι που θα σας χαλαρώσει». Κάτι που σας θυμίζει το παστίτσιο της γιαγιάς ή σουβλάκι σε πανηγύρι, όχι σε γεύση, σε αίσθηση, σε μνήμες. Καταναλώστε το με μέτρο και προτιμήστε να πιείτε κάποιο τσάι με μειωμένη καφεΐνη και όχι καφέ ή αλκοόλ. Διάφορες ποικιλίες τσαγιού όπως η βαλεριάνα και το χαμομήλι μειώνουν το στρες και βοηθούν στη χαλάρωση. Προετοιμάστε το μέσα σας κατάλληλα και θα σας δώσει τις σωστές λέξεις την τέλεια στιγμή, γιατί για τον έρωτα δεν ξέρω, αλλά η γιαγιά μου έλεγε πως οι λέξεις περνάνε από το στομάχι.

 

5+1. Εσύ θα προετοιμαστείς· τον άλλον πώς θα τον προετοιμάσεις;

Αρχικά, ας ξεκαθαρίσουμε κάτι: Μπορεί να κάνεις τα πάντα για να είσαι καλός κηπουρός, αλλά όσο κι αν φροντίσεις το χώμα, μπορεί να γίνει λάσπη και να μην ανθίσει και τίποτα, ή μπορεί να δημιουργηθούν και κήποι ολόκληροι εξαιτίας του. Η διαφορά στις δύο αυτές περιπτώσεις είναι στο χώμα, όχι στον κηπουρό. Μπορείτε να μιλήσετε στο άτομο που θέλετε να συζητήσετε και να του πείτε πως κάτι σας απασχολεί ή αν ντρέπεστε, να του το στείλετε σε μήνυμα. Μπορείτε να είστε σοβαροί απέναντί του και να του ξεκαθαρίσετε πως είναι σημαντικό για εσάς ή να είστε ταυτόχρονα ευγενικοί και τρυφεροί για να μην αγχωθεί. Να θυμάστε όμως ότι η αντίδραση του ατόμου εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία του. Οπότε μια πρακτική συμβουλή είναι να ακολουθήσετε τα βήματα ένα, δύο και τέσσερα, όχι μόνο σύμφωνα με τα δικά σας θέλω αλλά και με του άλλου ατόμου. Διαμορφώστε χώρο και χρόνο ανάλογα και με τις δικές του ανάγκες και καταγράψτε πώς επιθυμείτε να τον κάνετε να νιώσει.

Δε θα πω πως πρέπει, πως οφείλετε ή πως χρωστάτε σε κανέναν συζητήσεις. Θα πω ότι πιθανότατα κάνετε ότι καλύτερο μπορείτε, ότι προσπαθείτε  σκληρά και δουλεύετε με τον εαυτό σας κάθε μέρα. Τον φροντίζετε με τον τρόπο σας και το γουστάρετε. Όλα καλά μ’ αυτό, αλλά κάντε ένα κολπάκι ακόμη και μιλήστε και με τον εαυτό σας, όχι μόνο με τους άλλους. Ρωτήστε τον αν είναι καλά, αν θέλει να τον κεράσετε καμιά πάστα -γιατί είναι και καλό παιδί- αν χρειάζεται μια αγκαλιά κι αν πονάει ακόμη για το παιχνίδι που σας έκλεψε η Μαιρούλα μαζί με τον Γιωργάκη στο δημοτικό -αναθεματισμένη Μαιρούλα, αναθεματισμένε Γιωργάκη-, κάντε έτσι την αρχή και αναγκαστικά θα βρείτε κι ένα τέλος. Ακόμη και στα άπειρα υπάρχει ημερομηνία λήξης αν το θέλουμε.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ζηνοβία Τσαρτσίδου
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Ρουσσάκη