Πολλές φορές αναρωτιόμαστε ποιο είναι το μυστικό των μακροχρόνια ευτυχισμένων ζευγαριών. Κάποιες φορές λέμε ότι είναι γραφτό αυτοί οι άνθρωποι να είναι μαζί και γι’ αυτό παραμένουν. Άσχετα όμως από τις καρμικές θεωρίες που μπορεί να πλάθουμε με το μυαλό μας αυτό που έχει συμβάλει στο να συσταθεί ένα υγιές ζευγάρι και να αντέξει στο πέρασμα του χρόνου είναι η καλή επικοινωνία. Αυτή που περιλαμβάνει σεβασμό, ενότητα και συζήτηση. Κάθε ζευγάρι, άσχετα από την εξέλιξη ή την κατάληξή του, επικοινωνεί και συζητάει άλλοτε ήρεμα άλλοτε με περισσότερη ένταση. Οι καβγάδες μέσα στο ζευγάρι είναι φυσικό επακόλουθο της τριβής και των διαφορετικοτήτων που έχουν τα δύο άτομα.

Λανθασμένα πολλές φορές νομίζουμε ότι είναι κακό να μαλώνουμε με τον σύντροφό μας. «Όλα αλλάζουν σε μια στιγμή και περπατώ πάνω σε ρωγμή». Το να συζητήσουμε κάτι που μας ενοχλεί, εκτός από το να οδηγήσει σε ένταση, μπορεί να οδηγήσει και στη λύση ενός προβλήματος. Το να αποφεύγουμε τις εντάσεις και όμως να περιμένουμε τα προβλήματα να λυθούν θα ήταν λίγο σαν να περιμένουμε το φαγητό να γίνει χωρίς ποτέ να ανάψουμε το μάτι «μην και πιάσει καμιά φωτιά». Πολύ σημαντικό είναι να τίθεται κάθε φορά ένα θέμα προς επίλυση και να μην υπάρχει βομβαρδισμός παραπόνων που είναι πολύ πιθανό να εντείνει την ήδη ηλεκτρισμένη κατάσταση. Αυτό όμως που θα αποβεί μοιραίο για το μέλλον της σχέσης δεν είναι ο καβγάς μα η έλλειψη σεβασμού σε αυτήν τη φάση.

 

 

Αρκετοί άνθρωποι πάνω σε έναν καβγά τείνουν να παραμερίζουν τη σχέση και να μιλούν ως μονάδες. Με εχθρική στάση αντιτίθενται ο ένας έναντι του άλλου με λόγια άσχημα που προσβάλλουν και πληγώνουν τον σύντροφό τους δίχως να λύνουν το αρχικό πρόβλημα αλλά δημιουργώντας ένα σύμπλεγμα προβληματικών συμπεριφορών και συναισθημάτων που θα έχουν αντίκτυπο στη συνέχεια του «μαζί». Δυστυχώς σε ορισμένες περιπτώσεις όταν οι άνθρωποι διαφωνούν ή εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους για κάτι, δεν έχουν την υπομονή να μιλήσουν ήρεμα.

Άλλες φορές αυτός ο οποίος θέτει το πρόβλημα είναι απότομος, επικριτικός ή έχει μαζέψει πολλά που τον ενοχλούν στον σύντροφό του με αποτέλεσμα να κάνει ένα ξέσπασμα. Ακόμα, αυτός στον οποίο εκφράζεται η δυσαρέσκεια μπορεί να εμφανίσει απότομη, νευριασμένη και αμυντική στάση. Όταν σε έναν τσακωμό δεν υπάρχει κάποιος κοινός κώδικας όπως αυτός του αλληλοσεβασμού, τα όρια είναι πολύ εύκολο να ανατραπούν και να οδηγηθεί η συζήτηση σε προσβολές, βρισιές και σχόλια που θα λαβώσουν πρώτα από όλα τη σχέση και στη συνέχεια τον δέκτη των κοσμητικών. Αυτό όμως, όσο κι αν έχουμε την τάση να το αποδίδουμε στη στιγμή ή στον χαρακτήρα, παραπέμπει σε λεκτική και συναισθηματική επιθετικότητα, είτε μόνο από τον έναν σύντροφο είτε και από τους δύο.

Όταν ένας τσακωμός παίρνει μεγάλες διαστάσεις έντασης συνήθως δε λύνεται το πρόβλημα αλλά βγαίνουν στη φόρα σημαντικότερα όπως η έλλειψη σεβασμού, αυτογνωσίας, υπομονής και αυτοσυγκράτησης. Για αυτό και καλό θα ήταν να διακόπτεται η συζήτηση και όταν ηρεμήσουν τα πνεύματα να ξαναγίνει προσπάθεια. Έχουμε συχνά την καλή διάθεση να δίνουμε άφεση αμαρτιών σε αυτόν που παραφέρεται, καθώς «τυχαίνει να είναι οξύθυμος χαρακτήρας» ή να δικαιολογούμε τον εαυτό μας αν είμαστε εμείς αυτοί που ξεσπάσαμε στο ταίρι μας γιατί «εκείνο μας προκάλεσε αρνητικά συναισθήματα ώστε να εκφραστούμε με αυτό τον τρόπο».

Είναι λυπηρό ωστόσο να προσπαθεί κάποιος να μειώσει και να πληγώσει εσκεμμένα έναν άνθρωπο που αγαπά, είτε είναι οξύθυμος είτε όχι. Αν εμείς έχουμε την τάση να φερόμαστε έτσι πάνω στα νεύρα μας, μάλλον πρέπει να καθίσουμε κάτω τον εαυτό μας για μια σοβαρή κουβέντα. Δείχνει η συμπεριφορά αυτή ότι γίνεται προσπάθεια μέσω των συναισθημάτων που προκαλούνται να έρθει έλεγχος. Ενδέχεται να υπάρξει παραδοχή του λάθους, μα αν κάθε φορά ξαναγίνεται τότε κάτι πάει στραβά.

Δε δικαιολογείται μια τέτοιου είδους συμπεριφορά. «Μια θυμώνω και μια φοβάμαι. Μια βουρκώνω και μια δε θυμάμαι. Πέφτω ψηλά από τα σύννεφα. Νύχτα παλεύω με κύματα. Πόνος κρυφός είναι πόνος μεγάλος». Επομένως αν μια τέτοια κίνηση, από οποιαδήποτε από τις δύο πλευρές, είναι συχνή, το να τεθούν όρια είναι απαραίτητο. Μη φέρεσαι ποτέ με τρόπο που δε θα ανεχόσουν και ταυτόχρονα μάθε να δείχνεις έμπρακτα τις συμπεριφορές που δε σκοπεύεις να ανεχτείς.

 

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Κυριακή Σεργάκη
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Ρουσσάκη