Άλλες φορές λυγίζει κόκαλα, άλλες προκαλεί σύγκρυο κι άλλες μοιάζει με κακόγουστη διαφήμιση οδοντόκρεμας, όπως και να έχει, ένα χαμόγελο δημιουργεί πολλά συναισθήματα. Τα χαμόγελα όμως ποικίλουν, όχι μόνο σε εμφάνιση αλλά και σε είδος. Είναι άλλο το χαμόγελο που σημαίνει «Σ’ ευχαριστώ για τις σημειώσεις, δε θα περνούσα με τίποτα αλλιώς.» κι είναι άλλο το χαμόγελο του «σε θέλω». Αν δεν ξέρετε να ξεχωρίζετε ένα χαμόγελο από ένα άλλο, αν αγχώνεστε για το πώς να μεταφράσετε τα νάζια που κάνει το ταίρι με το στόμα, παρακάτω θα δούμε 8 χαμόγελα που μας μιλούν το καθένα με δικό του τρόπο -κι όσα αυτά φανερώνουν.

 

1. Το «να έρθω να σου ζητήσω το instagram σου;»

Αυτό το χαμόγελο έχει κάτι από πονηριά κι υποσχέσεις, άλλωστε υποδηλώνει φλερτ. Είναι αυτό που συνοδεύεται συνήθως με παρατεταμένο κοίταγμα στα μάτια και μια αύρα αυτοπεποίθησης. Είναι μια προετοιμασία για αυτό ακριβώς που είπαμε, για τη διεκδίκηση που θα ακολουθήσει. Η στάση του σώματος επίσης βοηθάει να καταλάβει κανείς αν πρόκειται για ένα «θέλω κάτι παραπάνω χαμόγελο». Φαίνεται μαζεμένος ή ελεύθερος ο απέναντι; Δείχνει να έχει ερωτική διάθεση, σε αγγίζει με κάθε ευκαιρία; Κοίτα αυτά και θα πάρεις την απάντησή σου.

 

2. Το «αυστηρά φιλικό»

Έχει την ευγένεια και το ενδιαφέρον του αυτό του χαμόγελο, αλλά του λείπει το παιχνίδισμα του προηγούμενου. Δημιουργεί μια ευχάριστη ατμόσφαιρα αλλά όχι ερωτική, ενώ οι κινήσεις του άλλου ανθρώπου είναι περισσότερο φυσικές και καθημερινές, δείχνουν λιγότερο βεβιασμένες και προσποιητές. Στο χώρο κυριαρχεί ένα όμορφο κλίμα αλλά φαίνεται πως δεν μπορεί να αποκτήσει άλλο χαρακτήρα. Τα λόγια του συνομιλητή είναι απλά και καθημερινά, θυμίζουν κάτι από όμορφη συζήτηση με παλιό συμμαθητή που σε συμπαθούσε αλλά δε φανερώνουν τίποτα άλλο.

 

eBook Box | Be my Baby


€20,00

-----

 

3. Το «απλά χαμογελάω άνθρωπέ μου»

Δεν είναι όλοι άνθρωποι κατσούφηδες και δε χρειάζονται λόγο για να χαμογελούν, είναι έτσι επειδή μπορούν και το γουστάρουν. Επειδή και να μην αξίζει ο συνομιλητής τους, ο γείτονας κι εσύ το χαμόγελό τους, το αξίζει η φύση, ο κόσμος, ο ήλιος, τα παιδιά στη διάβαση κι οι πλανόδιοι στα φανάρια. Ξέρουν πως πάνω απ’ όλα το αξίζει η πάρτη τους, πως θα βοηθήσει τους ίδιους και θα τους δώσει δύναμη. Οπότε καμιά φορά οι άνθρωποι χαμογελούν χωρίς λόγο, έτσι απλά, επειδή το έχουν επιλέξει, επειδή στο μαύρο βλέπουν λιλά και χρυσαφί.

 

4. Το χαμόγελο της συμπόνοιας

Δύσκολο αυτό. Είναι εκείνο το χαμόγελο που μας έριξαν όταν πέθανε ο παππούς μας -αυτός που μας μεγάλωσε στα γόνατά του και μας γέμιζε τις τσέπες καραμέλες. Η συμπόνοια ήταν που μας έσκασε ένα γλυκό μειδίαμα όταν διαβάσαμε αλλά κοπήκαμε ούτως ή άλλως, η ίδια που μας είπε «λυπάμαι πολύ» όταν βρεθήκαμε στο γκάζι με οινοπνεύματα κάθε είδους στο στομάχι. Αυτό το χαμόγελο φαίνεται από το βλέμμα, εκείνο που είναι αναμειγμένο με λίπη, απογοήτευση και κάτι από ελπίδα -όταν συνοδεύεται δε κι από ελαφρύ κράτημα στον ώμο, πρόκειται σίγουρα για αυτό.

 

5. Το «μου αρέσεις πολύ»

Θυμίζει το «να έρθω να ζητήσω το instagram σου» αλλά έχει μερικές νότες αμηχανίας κι ίσως ντροπής. Βγάζει περισσότερη αγνότητα κι ενδιαφέρον παρά αυτοπεποίθηση και γοητεία. Έχει όμως σαν γνώμονα τον ερωτισμό και τις γλυκές υποσχέσεις που σου έταξε και το προαναφερθέν. Η γλώσσα του σώματος εδώ είναι ακόμα περισσότερο ταραγμένη συνήθως κι ασυγκράτητη, χωρίς να παύει ωστόσο να εκπέμπει βαθυγάλανα κύματα που σχηματίζουν τη λέξη «σε γουστάρω» και σε πνίγουν με τον ομορφότερο τρόπο μέσα τους. Αυτό το χαμόγελο το αναγνωρίζεις από τα πάντα -εκτός αν πηγαίνει σε σένα.

 

6. Αυτό που δείχνει νεύρα

Το ξέρεις κι από τον εαυτό σου, πολλές φορές αντί να φωνάξεις, να βρίσεις, να σπάσεις, περιορίζεσαι σ’ ένα ειρωνικό χαμόγελο -γιατί η βία γνωρίζεις πως δεν έχει θέση στη ζωή σου. Έτσι καταπίνεις ό,τι άκουσες, σιωπάς ή όχι και στολίζεσαι μ’ ένα χαμόγελο που φέρνει λίγο σε θρίλερ. Πάντως κι αυτό το χαμόγελο αναγνωρίζεται εύκολα, συνοδεύεται συχνά από σταυρωμένα χέρια, σηκωμένο φρύδι, τικ του ποδιού, του ματιού, του μυαλού και γενικότερα μια νευρικότητα. Αυτό φυσικά δεν είναι απαραίτητα κακό, δεν είναι υποκρισία να προσπαθείς να παραμείνεις ήρεμος ακόμη κι όταν θέλεις να κάνεις δώρο αεροπορικά στα τασάκια, είναι ψυχραιμία -ίσως.

 

7. Κι αυτό της εκμετάλλευσης

Καλώς ή κακώς, όταν κάποιος θέλει να σε χρησιμοποιήσει με τον οποιοδήποτε τρόπο, θα είναι γλυκός κι ευγενικός μαζί σου. Θα πάρει αυτό το ύπουλο χαμόγελο που έχουν οι γόηδες στις ταινίες του ’90 όταν προσπαθούσαν να κερδίσουν κάτι χωρίς πολύ κόπο. Αυτό το χαμόγελο έχει στοιχεία από πονηριά κι υποκρισία, φαίνεται πως είναι ψεύτικο ακόμη κι αν παραμένει γοητευτικό. Είναι φυσικά αυτό που όχι απλά δε σου φανερώνει υπόσχεση, αλλά σε κάνει να αισθάνεσαι πως πρέπει εσύ να δώσεις μία. Γενικότερα είναι εύκολο να το διαχωρίσεις από τα υπόλοιπα εκτός κι α ο performer είναι εξαιρετικός.

 

8. Της επιβράβευσης

Φτάσαμε στο χαμόγελο που αναγνωρίζεται ίσως ευκολότερα απ’ όλα. Γιατί φυσικά η περηφάνια ξεχειλίζει και γεμίζει και σένα μαζί μ’ εκείνον. Είναι η στιγμή που η έκφραση στο πρόσωπο του άλλου ανθρώπου είναι αρκετή για να πάρει ζωή κι η δική σου. Προέρχεται αγνό ενδιαφέρον, αγάπη ή βαθύ θαυμασμό. Είναι αδιαμφισβήτητα απ’ αυτά που χαίρεσαι να βλέπεις -αν δεν τα επιδιώκεις. Αναγνωρίζεται κι αυτό από το βλέμμα, από την πληρότητα σ’ αυτό και τη λάμψη. Αποτελεί ίσως το αγαπημένο μας γιατί ταυτόχρονα θρέφει το εγώ μας, αυτό που τόσο γουστάρουμε να ταΐζουμε.

Σε κάθε περίπτωση, η ζωή χωρίς χαμόγελα θα ‘ταν σίγουρα βαρετή και μίζερη. Είτε τα απολαμβάνουμε, είτε όχι, ανήκουν στη ζωή μας, όλα τους, με τα χαρακτηριστικά τους και τι προσδοκίες που μας δημιουργούν ή μας καταστρέφουν. Άλλωστε το χαμόγελο είναι από μόνο του μια γλώσσα. Φυσικοί ομιλητές: 7,753 δισεκατομμύρια, διάλεκτοι: Αμέτρητοι, περιοχή: Το όνομα της είναι γη.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ζηνοβία Τσαρτσίδου