Το λες κόλλημα,το λες συνήθεια, όλοι μας έχουμε κατά καιρούς κολλήσει με κάποια ταινία που είδαμε ξανά και ξανά. Η παρακολούθηση ενός δακρύβρεχτου φιλμ όπως ο «Τιτανικός» ή η «Λίστα του Σίντλερ» βοηθά τους ανθρώπους αφενός να νιώθουν πιο ανθεκτικοί στο σωματικό πόνο κι αφετέρου να νιώσουν πιο κοντά, επειδή απελευθερώνει στον εγκέφαλό τους τις ενδορφίνες. Αυτές οι χημικές ουσίες αποτελούν ένα φυσικό παυσίπονο και παράλληλα ευνοούν τους κοινωνικούς δεσμούς.

Η πιο κλασική ταινία που κι εσύ θα είχες κολλήσει ο Τιτανικός. Είχες ταυτιστεί με τη Rose και τον Jack και φυσικά το δάκρυ έτρεχε κορόμηλο.  Ταινίες ρομαντικού περιεχομένου όπως είναι λογικό όλα τα κορίτσια στην εφηβεία έβλεπαν ακατάπαυστα. Έμπαιναν πάντα στη θέση την πρωταγωνίστριας που ερωτευόταν τον κούκλο του σχολείου, ήταν φυσικά η αρχηγός στις μαζορέτες τους σχολείου και φυσικά υπήρχε μια πιο αδύναμη τάξη μαθητριών με την οποία θα βρίσκονταν πάντα σε αντιπαλότητα. Κλασικές ρομαντικούρες οι οποίες καθηλώνουν τα κοριτσάκια μπροστά στην οθόνη.

Περιπέτεια, ένταση, κορύφωση… Είναι μερικά απ’ τα χαρακτηριστικά των ρομαντικών ταινιών με τις οποίες πολλοί κόλλησαν, που πέρα από κάθε άλλο είδος προσφέρουν κάτι μοναδικό. Αδρεναλίνη που ξεσηκώνει το νου θέτοντάς τον σε εγρήγορση. Πολλοί είναι βέβαια κι αυτοί που θεωρούν πως πρόκειται για χιλιοπαιγμένες ιστορίες που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο αναμοχλεύουν τα ίδια μέσα για να παρουσιάσουν το story τους. Απ’ την άλλη, οι φανατικοί του είδους δε χορταίνουν να βλέπουν και να ξαναβλέπουν τα συναρπαστικά φιλμ.

Όλοι μας έχουμε κολλήσει με ταινίες που είχαμε κάτι να πάρουμε από αυτές αναλόγως την ηλικία ή την περίσταση. Πόσες κοινωνικές ταινίες δε μας δίδαξαν το μεγαλείο της δύναμης μπροστά σε μια δυσκολία. Πόσες ρομαντικές ταινίες δεν επηρέασαν την κρίση μας απέναντι σε κάποιον χωρισμό μας και δε μετρίασαν τον πόνο μας;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ για ποιο λόγο «κολλάτε» στην τηλεόραση και παρακολουθείτε δακρύβρεχτα σίριαλ και ταινίες ή γιατί πάτε στο σινεμά για να δείτε δράμα αντί για κωμωδία; Ο λόγος είναι ότι οι δραματικές ταινίες και σειρές, σας κάνουν να νιώθετε καλύτερα και να εκτιμάτε τα καλά που έχετε στη ζωή σας!

Να βλέπετε πολλές ταινίες και να κρατάτε ό,τι μπορούν να σας προσφέρουν. Οι ταινίες, όπως και τα βιβλία σας κάνουν εξυπνότερους, πιο ανοιχτόμυαλους και με αυξημένη κρίση. Οι ταινίες είναι μια μικρή απόδραση απ’ την πραγματικότητα. Ζεις το παραμύθι σου, το μυστήριο, το δράμα σου, αναλόγως τα γούστα σου. Όπως και να ‘χει καθεμιά που ταυτίζεσαι, σου διδάσκει κι από κάτι.

Κι εσείς που μέχρι τώρα δεν κολλήσατε με καμία ρομαντική ταινία κι όλα αυτά τα θεωρείται χαζά, καιρός να κάνετε την αρχή σήμερα κιόλας. Βάλτε το ρομαντισμό στη ζωή σας. Δεν έβλαψε κανέναν.

Συντάκτης: Λυδία Κεραμιώτη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη